Dijital İkonlar ile ilgili diğer kişiler
- Eğlenceli, Samimi, Etkisi Kartopu Gibi: Büşra Pelin Baynazoğlu (Pqueen)
- Basit Olaylara Derin Cevaplar: Zeynep Tüfekçi
- Gülmenin ve Güldürmenin En Özgün Hâli: Seda Yüz & Pınar Fidan
Vasatlık hükümdarlığında yılmaz bir savaşçı… Görünenin ardındaki hikayelerin peşinde koşan iflah olmaz bir meraklı… Nilay Örnek, gazeteciliğin yapı taşlarını sürekli farklı mecralara taşıyarak, takipçilerine yeni alanlar açıyor.
İyi bir gazeteci olmak için hiç kuşkusuz merak duygusuna, gözlem ve analiz becerisine, bunların sonucunda vardığınız noktayı karşınızdakilere etkileyici şekilde aktarma yeteneğine ihtiyacınız var. Biri eksik olsa, denklem bozulur. Hepsi bir arada ve çok daha fazlası olunca da Nilay Örnek gibi, bitmek bilmeyen bir hevesle ‘hikayelerin’ peşinde koşan özel bir ruh ortaya çıkar. Onunla bir kere tanıştınız mı, aynı Alice gibi kafanızı bir delikten içeri sokar ve fantastik bir dünyaya adım atarsınız. Ve iyi bir rehber bulan herkes gibi, Nilay’la gezmeyi hep sürdürmek istersiniz.
Her şey böylesine toz pembe değil tabii ki… Örnek, Türkiye’nin sayılı gazetelerinde, sayılı gazetecileriyle çalıştıktan sonra kendi duruşunu koruduğu için bir noktada işinden oldu. Zorlu dönemlerdi. Ama iyi olup da hak ettiğini yaşayamayan herkes gibi aslında biz de çok kırgındık. Örnek sonunda (2017) bu kolektif duygulara tercüman olacak kitabını piyasaya çıkardı: “Bütün İyiler Biraz Küskündür”. 2019’da, Örnek’in tam da kendi ruhunu özetleyen ismiyle, yeni kitabı “Her Umut Ortak Arar” geldi. Sonrasında bu isim, Örnek’in yine sonsuz merakıyla peşine düştüğü bina hikayelerinin toplandığı ve hâlâ gelişen internet sitesinin başına kondu.
Tüm bunların yanında, Nilay Örnek’i iyice yıldızlaştıran ve daha da geniş kitlelerce takip edilmesini sağlayan bir proje daha gelişti: Storytel ile “Nasıl Olunur?” adlı podcast serisi. 2019’da, konuklarının yaptıkları meslekte o noktaya nasıl geldiğini konuşmak için başlattığı bu seri, bugün 200’den fazla bölümüyle eşsiz bir birikim. Bu konuklar arasında çok şöhretli isimler de var, az bilinen çok büyük değerler de. Örnek’in amacı tam da bu: Yeniyi inşa ederken hafızayı korumak ve vasata karşı durmak. Önemli olan, ana akımın istediğini vermek değil onun için. Vasatın, her geçen gün sınırlarını genişlettiği ve uyuşturduğu bir dünyada, “iyileri küstürmeden” oyuna devam edebilmek!
Güçlü, meraklı ve neşeli rehberimizin eşliğinde, kim bilir daha ne maceralara atılacağız. “Gerçekten hak edenin” peşinde bizimle paylaştığı hikayeler öylesine bir arşiv çıkardı ki ortaya, dönüp dönüp bakıp iyi hissetmemiz, ilham edinmemiz için yeter de artar.
Gazeteci, yazar, podcast yayıncısı ve tırnak içinde “influencer”. Ama en çok gazeteci. 1995’te Sabah’ta başladığı gazetecilik hayatını Milliyet, Vatan, Akşam, Habertürk, Kafa ve Tempo dergisinde devam ettiren ve bir dönem ‘Şehirli Sofralar’ adında bir TV programı da hazırlayan Örnek, medyanın değişen teknolojik koşulları içinde kendinden taviz vermeden, yeni projeler üretiyor. “Bütün İyiler Biraz Küskündür” ve “Her Umut Ortak Arar” kitaplarının yazarı, 2019’da Storytel ile başladığı ‘Nasıl Olunur?’ podcast serisiyle başarılı meslek hayatlarıyla öne çıkan isimleri, dinleyicinin karşısına çıkarıyor. Şubat’ta Sinan Hamamsarılar ile “Yemekte Bile Yemek Konuşuyoruz” podcast serisini yapmaya başladı. Bitmeyen enerjisi ve gazeteciliği yaşatmanın yeni yollarını bulmasıyla Örnek, bize listede iyi gelen isimlerden.