Bu Yazının Sonunda Eyeliner Sürmeyi Öğreneceksiniz

Yılların eskitemediği ikonik bu makyaj tekniği aynı zamanda yapması en zor olanlardan.

YAZAR: Gül Çital
eyeliner-nasil-cekilir-1
Kolaj: Duru Keskingöz

Uzunluğu, kalınlığı, şekli şemali yıllar içinde değişse de eyeliner modası hiç geçmedi. Makyajın en zorlu adımlarından biri olduğu kesin. Fakat etkisi de bir o kadar güçlü. İstediğiniz o kusursuz çizgiyi elde etmenin yollarına bir bakalım...

İlk eyeliner sürme deneyimim hüsranla sonlanmıştı. Daha doğrusu sonlanamamıştı diyelim. Titreyen ellerim, gözümü sürekli açıp kapamam, nerede başlayıp nerede biteceğini öngörmeden çizdiğim acemi çizgiler beni çok yormuştu. Eyeliner’la vedalaştım, kendisini çekmecemin en arkalarına sakladım. Çok uzun bir süre görüşmedik. Ta ki, çok sevdiğim bir makyaj artistinden eyeliner dersi alana kadar. O dersten sonra bile eyeliner’ım kusursuz olmadı ama yılmadım, hep denedim ve sonunda başardım. (Şaka, şaka, yapışkan bantlar ve kredi kartım olmasa asla başaramazdım!)

Hangisi size göre?

Öncelikle silahımızı doğru seçelim: Kalem, jel veya likit eyeliner farklı sonuçlar yaratır. Jel yapıda eyeliner’larla dramatik ve kalıcı bir etki elde edersiniz. Fakat uygulama için ayrıca kesik uçlu bir fırçaya da ihtiyacınız olacak. Kalemle çizilen eyeliner daha hafif ve doğal görünür. Aynı zamanda temizlemesi diğerlerinden daha kolay olduğundan önce kalemle bir hat belirleyip sonra likit eyeliner’la üzerinden geçebilirsiniz. Likit olanlar ise jelin yoğunluğu ile kalemin pratikliğini aynı anda sunan bir seçenek. Bütçeniz el veriyorsa her üçünü de farklı zamanlarda deneyin. Size en kolay gelen ve istediğiniz sonucu yaratan ürünle hayatınızı birleştirin!

Clinique High Impact Gel Tech Eyeliner

Clinique.jpg
Clinique

 

Nars Climax Eyeliner

Nars.jpg
Nars

 

Kiko Milano Lasting Gel Eyeliner

KikoMilano.jpg
Kiko Milano

 

Sephora Intense Ink Eyeliner

Sephora.jpg
Sephora

Haydi başlıyoruz!

Nereden başlıyoruz? Göz pınarından mı yoksa gözün dış kısmından mı? Ortaya ne dersiniz?

Evet, tam karşıya baktığınızda göz irisinin ortasına gelen noktayı belirleyin. O noktadan başlayarak kirpik dipleri boyunca gözün dışına doğru ilk çizginizi çekin.

İkinci adımda bu kez göz pınarından başlayarak, az önce çektiğiniz çizginin de üzerinden geçerek, olabildiğince ince bir çizgi daha çekin. Başlangıçta uzun bir çizgi çekmekte zorlanıyorsanız, eyeliner ile kirpik diplerinize belirli aralıklarla minik çizgiler çizin ve ardından bu çizgileri birleştirin. Bu sayede ince ve düz bir hat oluşturabilirsiniz. Aynadan uzaklaşın ve yarattığınız çizgiye bakın. Her şey yolundaysa şimdi en zorlu adıma geçiyoruz: Kuyruk kısmı...

GettyImages-1480636739.jpeg
dikushin | Getty Images

Cat Eye Nasıl Yapılır?

Kedi gözünde ustalaşmanın en kolay yolu şu: Önce küçük bir çizgi ile başlayın. Eyeliner’ı gözünüzün dış köşesinde tutun ve 45 derecelik bir açıyla hafifçe küçük bir çizgi çizin.

Ardından, eyeliner’ı kirpik çizginiz boyunca sürmeye devam edin ve ilk çizdiğiniz minik çizgiyle birleştirin.

İşinizi kolaylaştıracak bir fikir verelim hemen: Yapışkan bantlar... Burun kenarlarınızdan kaşlarınızın bitimine doğru bir bant yapıştırın. Bandın sınırını takip ederek çizginizi çizin. Bandı çıkarın ve işte mükemmel bir sonuç! Aynı işlemi bir kredi kartı veya kartvizitle de yapabilirsiniz.
 

1055651118.jpg
Iambada | Getty Images

Birkaç Pratik Bilgi

  1. Eyeliner çekmeye başlamadan önce, gün ışığı alan bir pencere önüne oturun, ayaklı aynanızı tam karşınıza yerleştirin, derin bir nefes alın...
  2. Çizgi çekerken göz kapaklarınızı yukarı veya yana doğru çekmeyin. Bu çizginin şeklinin bozulmasına neden olur.
  3. Göz makyaj temizleyici ve ucu sivri kulak temizleme çubukları yakınınızda olsun ki, hatalara hemen müdahale edin.

Editörün Notu: Eyeliner çekmek belki de hayat mücadelesi gibidir. İlk denemede başaramazsanız hemen vazgeçmeyin, tekrar tekrar deneyin. Unutmayın, hatalar yapmadan istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.

gül çital
Gül Çital
Güzellik yazarı
Gül Çital dergicilik hayatına House Beautiful’da dekorasyon editörü olarak başladı. Sonrasında, Süper, InStyle ve Vogue dergilerinde Güzellik Editörlüğü yaptı. Beauty-edit online güzellik platformunu kurarak dijital dünyada editörlüğe devam etti. Güzellik Yayında, Alem, Oksijen gibi farklı mecralarda free-lance yazılar yazdı. Güzelliğin sade ve abartıdan uzak olması gerektiğini savunuyor.
Devamını okumak için tıklayın