Gündelik Hayatta En Sık Yapılan 10 Güzellik Hatası

Bize güvenin, cildiniz size teşekkür edecek!

YAZAR: Gül Çital
bunları-yapmayın-kapak.jpg
KoolShooters/Pexels

Cilt bakımı zor iş. Etrafta o kadar çok bilgi var ki, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmek bazen zor olabilir, özellikle de ilk başladığınızda çok hata yapabilirsiniz. Size biraz zaman kazandırmak için kaçınmanız gereken yaygın cilt bakımı hatalarının bir listesini hazırladık.

1. Makyajla Uyumayın

Bunu milyonlarca kez duyduğunuza eminim, çünkü doğru! Makyajınızı temizlemeden yatmak cildinizi mahvediyor. Gün içinde ciltte biriken yağ, kir ve kalıntılar tüm gece boyunca ince çizgilere yerleşir, ayrıca cildinizin gece kendini onarmasına da engel olur. Uzun bir parti gecesinden sonra bile eve geldiğinizde mutlaka makyajınızı temizleyin. Hiç olmazsa baş ucunuzda makyaj temizleme mendilleri bulundurun (alışkanlık haline getirmeyin ama!).

Neutrogena Hydro Boost Makyaj Temizleme Mendili

neutrogena.jpg
Neutrogena

 

2. Yüzünüzü Çekiştirmeyin

yuzunuzu-cekistirmeyin.jpg
Anna Shvets/Pexels

Yüzünüzü ovuşturmak ve çekmek cildinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri. Gözlerinizi ovuşturmak, parmaklarınızla sürekli çenenize ve alnınıza dokunmak gün içinde fark etmeden yaptığımız hareketlerden... Elinizdeki her türlü mikrop ve bakteriyi yüzünüze taşımanın yanı sıra cildinizin elastikiyetini kaybetmesine ve kılcal damarların hasar görmesine de neden olursunuz. O yüzden hands-off!

3. Fırçalarınızı Temizlemeyi Unutmayın

Makyaj fırçalarında yağ, toz ve bakteri birikir ve siz her makyaj yaptığınızda hepsini yüzünüze transfer edersiniz. Sonra da “durup dururken” ortaya çıkıveren sivilcelere şaşırırsınız. Haftada bir kere fırçalarınızı bebek şampuanıyla veya nazik bir temizleyici eklediğiniz ılık su dolu bir kasede yıkayın. Suyun altında tutarak durulayın. Temiz bir havlu üzerine koyarak kurumaya bırakın.

M.A.C Brush Cleanser

MAC.jpg
M.A.C

4. Sıcak Suyla Yıkanmayın

sicak-suyla-yikanmayin.jpg
Karolina Kaboompics/Pexels

Bu aralar değilse bile soğuk kış günlerinde sıcacık bir banyo ne kadar da iyi gelir insana... Dakikalarca akan sıcak suyun altından hiç çıkmak istemezsiniz. Fakat cildiniz konuşabilseydi o sırada “İmdat!” diye bağırırdı inanın. Yüzünüzü veya vücudunuzu yıkarken aşırı sıcak su kullanmak cildinizi doğal yağlarından arındırır, cilt bariyerini zayıflatır, tahrişe ve iltihaplanmaya yol açabilir. Musluktan akan su dokunmak için çok sıcaksa, yüzünüz için kesinlikle çok sıcaktır. Ilık suyun, cilt üzerinde aşırı strese neden olmadan kiri ve makyajı etkili bir şekilde temizlediğinden emin olabilirsiniz.

5. İnternette ve Sosyal Medyada Her Gördüğünüze İnanmayın

sosyal-medya-inanmayin.jpg
Mikhail Nilov/Pexels

Bu konu üzerine yazılacak çok şey var. TikTok, YouTube ve Instagram’da "güzellik gurularını" takip etmek çok zevkli biliyorum. Yeni markalar ve ürünler keşfetmek, uygulamak, izlediğiniz önerilere göre evde bakım yapmak da öyle... Fakat lütfen ama lütfen okuduklarınıza her zaman güvenmeyin. Belirli konularda uzmanlık ve bilgi eksikliği olabilir. Başka birinin cildine iyi gelen bir ürün sizin için uygun olmayabilir. Tanıtımı yapılan her ürünü hele ki ambalajı da cezbediciyse satın almak zorunda değilsiniz. Her zaman uyanık olun, hem cildinizi hem de cebinizi koruyun. 

6. Aynı Anda Çok Fazla Ürün Kullanmayın

cok-fazla-urun.jpg
Polina Tankilevitch/Pexels

Aynı anda çok fazla cilt bakım ürünü kullanmak cildiniz üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Cildinize çok fazla aktif bileşenle aşırı yüklenmek tahrişe, kuruluğa ve hatta akneye neden olabilir. Güçlü içeriklere sahip çok fazla ürün kullanmak, bazı bileşenlerin birbirini etkisiz hale getirmesine veya istenmeyen etkileşimlere neden olabilir. Bunun yanı sıra her bir ürünün etkisini azaltabilir. Basit düşünün ve cildinizi gözlemleyin. Cilt tipinize ve cilt endişelerinize uygun ürünleri kullanmaya odaklanın. Nazik bir temizleyici, nemlendirici ve güneş kreminden oluşan temel bir rutin oluşturun. Gerektiğinde yavaş yavaş diğer ürünleri de ekleyin.

7. Kaşlarınızı Almayın

kaslarinizi-almayin.jpg
Nataliya Vaitkevich/Pexels

Bu önerim özellikle daha genç okurlarımıza yönelik. Ergenliğe girdiğiniz dönemde nereye gideceğini bilmeden uzayan ve kendine çeşitli yollar arayan kaşlarınızla bir süre daha barışık kalın. Kaşlarınız yüzünüzün en önemli noktası. İlk çıkmaya başladıklarında onları inceltirseniz emin olun birkaç yıl sonra çok pişman olursunuz. İki kaşın ortasındakileri almakta sakınca yok, tabii bu işi iyi bilen bir uzmana başvurmak kaydıyla. Kaş altlarına ise dokunmamanızı tavsiye ederim, en azından yüz ifadeniz tam oturana kadar.

8. Güneş Koruyucu Sürmeyi Unutmayın

Yaz bitti diye güneş koruyucularınızı bir kenara koymak büyük hata! Tamam, tüm gün plajda değilseniz ne gerek var diye düşünebilirsiniz ama lütfen üşenmeyin ve cilt temizliğinden sonra ilk iş en az SPF 30 içeren bir ürün uygulayın. Güneş koruyucuyu atlamanın cildiniz üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. UV ışınlarına maruz kalmak kırışıklıklar, lekeler ve ince çizgiler de dahil olmak üzere erken yaşlanmanın önde gelen nedenlerinden biridir. Hava bulutlu da olsa, gün içinde hiç dışarı çıkmasanız da UV ışınları pencerelerden içeri girer ve cildinize zarar verebilir. SPF 30 içeren bir fondöten ya da nemlendirici kış aylarında yeterli olacaktır.

Clinique Superdefense City Block SPF 50

Clinique.jpg
Clinique

9. Dekolte Bölgesini Es Geçmeyin

En çok yapılan hatalardan biri de özellikle yaşlanma karşıtı ürünler söz konusu olduğunda, cilt bakım rutininizi uygularken, boyun ve dekolte gölgesini atlamak. Yüzünüz için uyguladığınız bakım rutinini boynunuza da uygulamalısınız. Bu bölgedeki deri oldukça ince ve hassastır. Göğüs ve dekolte bölgenizi nemlendiren, elastikiyetini artıran ve çizgilerin görünümünü azaltan bir kremi mutlaka rutininize ekleyin.

StriVectin Advanced Tightening Neck Cream

Strivectin.jpg
StriVectin

10. Sivilcelerinizi Sıkmayın

Ucu beyaz o minik sivilceyi sıkmayan var mıdır aramızda? Sanmam. Öyle bir his ki bu, kendinizi kontrol etmeniz neredeyse imkansız. Özellikle Dr. Pimple Popper takipçileri ne demek istediğimi çok iyi bilirler. O yabancı cisimden bir an önce kurtulmak istersiniz. İşaret parmaklarınız arasına alıp onu sıktığınızda tatmin olursunuz. Peki ya sonra? Her ne kadar cazip olsa da sivilcelerinize dokunmaktan ve patlatmaktan kaçının, çünkü bu bakterilerin yayılmasına, yeni sivilcelerin çıkmasına fırsat verir ve olası yara izi ile sorunu daha da kötüleştirebilir. Peki ne yapabilirsiniz? Onu kendi haline bırakmak, yokmuş gibi hayatınıza devam etmek, sivilcenin üzerine bakterileri hızlıca yok eden bir ürün sürmek ve sivilce bantlarından yardım almak önerilerim...

Caudalie Vinopure Salicylic Spot Solution

Caudalie.jpg
Caudalie

 

gül çital
Gül Çital
Güzellik yazarı
Gül Çital dergicilik hayatına House Beautiful’da dekorasyon editörü olarak başladı. Sonrasında, Süper, InStyle ve Vogue dergilerinde Güzellik Editörlüğü yaptı. Beauty-edit online güzellik platformunu kurarak dijital dünyada editörlüğe devam etti. Güzellik Yayında, Alem, Oksijen gibi farklı mecralarda free-lance yazılar yazdı. Güzelliğin sade ve abartıdan uzak olması gerektiğini savunuyor.
Devamını okumak için tıklayın