Saç Bakımında En Sık Yapılan 6 Hata

Saç bakımı sırasında yaptığımız küçük hatalara veda etmeye ne dersiniz?

YAZAR: Aslı Şahin
SergeyChayko, Getty Images
SergeyChayko, Getty Images

Sağlıklı, parlak ve gür saçlara sahip olmak istiyorsunuz. Bildiğiniz ve duyduğunuz tüm bakımları deniyorsunuz, ama yine de saçlarınız tam olarak istediğiniz gibi görünmüyor. Peki, neyi yanlış yapıyorsunuz? Merak etmeyin, bu yazıda doğru bildiğiniz yanlışları düzeltiyoruz. Saç bakım rutininizi gözden geçirmeye hazırlanın!

 

1.  Her Gün Saç Yıkamak: Kuru ve Cansız Saçlar

İlk maddemizi daha önceden de duyduğunuza eminim. Evet, saçlarınızın her zaman temiz ve hacimli görünmesini istiyor olabilirsiniz. Ama saçlarınızı her gün yıkayarak doğal yağ dengesinin bozulmasına sebep olursunuz. Ayrıca, saçlarınızı sürekli ıslatıp kurutarak, daha hassas bir hale getirir ve kırılmalara yol açarsınız. Sonuç olarak, yavaş uzayan ve cansız görünen saçlarla baş başa kalırsınız. Peki ne mi yapmalısınız? Saçlarınızı, yavaş yavaş haftada 2-3 kez yıkama dengesine alıştırmaya çalışın ve mutlaka saç tipinize uygun şampuanlar tercih edin.

2. Yanlış Şampuan Seçimi: Her Şampuan Aynı Değildir

Şampuan seçmek büyük dikkat ister. Paketlerdeki, “onarıcı bakım”, “kırık saç mühürlemesi” gibi sloganlar dikkatimizi çekiyor olsa da eğer ürünün temiz bir içeriği yoksa saçlarımıza faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle sülfat (SLS/SLES) ve paraben gibi kimyasallar içeren şampuanlardan uzak durmalısınız.

Discipline Bain Fluidéaliste Gentle - Elektriklenme Karşıtı Sülfatsız Şampuan

IMG_0207.JPG
Kerastase - Sephora

3. Çok Fazla Ürünü Bir Arada Kullanmak: Mat Bir Görünüm

GettyImages-173616090.jpeg
Wuka, Getty Images

Özellikle, yıpranmış saçlara sahipken ya da saçlarımızı uzatma evresindeyken, istiyoruz ki bir an önce sonuç alalım. Bu sebeple de gördüğümüz duyduğumuz her bakım ürününü saçlarımıza uyguluyoruz. Ve işte burada büyük bir yanlış yapıyoruz. Çok fazla ürün kullanarak saçlarınızı fazlasıyla yoruyor olabilirsiniz, ayrıca kullandığınız ürünler birbiriyle uyumlu olmayabilirler. Fazla ürün kullanmak saçlarınızda ağırlık yaratabilir ve mat bir görünüm oluşturabilir. Dolayısıyla daha az ürünle, daha etkili sonuçlar yakalamayı hedeflemeliyiz

4. Isıya Karşı Etkili Bir Koruma Kullanmamak: Saç Kırıkları ve Çatallaşma

Tabii, en doğrusu saçlarımıza ısı uygulamamak, ama kabul etmek gerekiyor ki hepimizin doğal saçları buna uygun olmayabilir. O halde yapmanız gereken, saçlarınızı iyi bir ısı koruyucusuyla, işleme hazırlamak. Isı koruyucuların pek çok farklı türleri var ve içlerinden saçlarınıza en uygun olanını seçmelisiniz. Saçlarınızı kurutmadan ve şekillendirmeden önce mutlaka bu ürünleri uygulayarak, yıpranmalara karşı korunabilirsiniz.

 

Perfect Defense - Saç Koruyucu Sprey

IMG_0217.JPG
Morrocanoil - Sephora

5. Islak Saçla Uyumak: Saç Enfeksiyonlarına Dikkat!

Hepimizin saçlarımızı kurutmaya üşenip öylece uyumak istediği olmuştur. Ama bu saçlarınız için tahmin edebileceğinizden daha zararlı. Islak saçla uyumak, saç kırıklarına ve kafa derisinde mantar oluşumuna sebep olabiliyor. Bu yüzden, saçlarınızı kurutmadan yatağa girmemeye özen göstermelisiniz. Eğer başka bir çareniz yoksa da temiz ve mümkünse saten yastık kılıfları tercih etmek sizin için faydalı olacaktır. 

Satin Pillowcase - Saten yastık kılıfı

IMG_0205.JPG
Sephora Collection-Sephora

6. Kırıkları Aldırmaktan Kaçınmak: Vedalaşma Zamanı

GettyImages-1262989205.jpeg
anilakkus, Getty Images

Evet, saçlarımızı uzatmak isterken kestirmeye kıyamıyoruz. Ama böyle yaparak aslında o hayalini kurduğumuz sağlıklı uzun saç görünümünden uzaklaşıyoruz. Eğer bakım yaparak kırık ya da yanık saçları eski haline getirebileceğinizi düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. O yüzden sağlıklı saç uzatma serüveninize başlamadan önce kırıklarınızla vedalaşın. Böylelikle saçlarınız çok daha hızlı uzayacak ve sağlıklı görünecek.

Sağlıklı Saçlarla Işıldayın!

Unutmayın ki, bakımlı saçlar sadece göz alıcı görünmekle kalmaz aynı zamanda kendinizi harika hissetmenizi sağlar.  Saç rutininizden bu basit hataları çıkararak, sağlıklı uzayan, gür ve parlak saçlara siz de kolaylıkla kavuşabilirsiniz. 

asli-sahin
Aslı Şahin
Editöryal Stajyer
Aslı, moda ve popüler kültür üzerine içerik üretmeyi seven bir yazardır. Dijital pazarlama ve marka yönetimi alanlarında kendini geliştiren Aslı, çeşitli sanat sergilerinde çalışarak sergi planlama ve organizasyon süreçlerinde deneyim kazanmıştır. Şu anda Cosmopolitan Türkiye’de staj yaparak yazarlık kariyerine adım atmaktadır.
Devamını okumak için tıklayın