Zeynep Pınar Taşdemir

Şef
Zeynep Pınar Taşdemir.jpg
Fotoğraf: Volkan Demir, Asistan: Fatoş Keskin
Tarık Bayazıt yazdı

Türkiye’nin Michelin yıldızlı ilk kadın şefi olmak ve bu yıldızı iki yıl üst üste korumak, tartışılmaz bir başarı. Yeniköy’deki özgün restoranı Araka’da harikalar yaratan Zeynep Pınar Taşdemir’i daha yakından tanımak için, sektöre adım attığı Changa/Müzedechanga’nın kurucularından Tarık Bayazıt’a kulak verdik.

Changa/Müzedechanga’ya davetsiz iş başvurusu amacıyla karşımıza oturduğunda ilk cümlesi - koca bir gülümsemeyle - “Merhaba, ben Pınar Taşdemir, buraya sizinle çalışmaya geldim” olmuştu!  “Al başına sevimli belayı” demiştim!  Onu işe almamak için üç gün direndiğimizi hatırlıyorum. Şık kıyafetleri, narin fiziği, henüz bomboş CV’si ile, çılgınca bir tempoda çalışan restoran mutfağında ‘dayanamayacağı’ konusunda tüm yönetim hemfikirdik.  Fakat bu ‘hayır’ cevabını kabul etmeyen genç kadın üç gün üst üste, deyimin tam anlamıyla kapıyı aşındırarak, bizleri ikna edip mutfağa sızmayı başardı.  Bu kabul, onun için bedelsiz değildi: Bir sene süreyle hiç ama hiç şikayet etmeden çalışacaktı. Altı ay boyunca öğrenmek için çabasını gösterecek ve işleyiş/yaratıcılık açısından katma değerini ortaya koyacaktı. Kabul etti. Ve daha ilk ayda hepimizi etkileyip, işe alma konusundaki direncimizin ne kadar hatalı olduğunu bize gösterdi. Şikayet yasağı biter bitmez de, mutfakta yapılabilecek iyileştirme önerilerini bıkmadan, usanmadan hatta nefes almadan anlattığını çok net hatırlıyoruz. 

Pınar çok çalışkan, doğru bildiklerini uygulama konusunda ısrarcı, duygusal (sevgi pıtırcığı), yaratıcı, yenilikçi, korkusuz, en deli fikirlere bile açık, istisnai bir şahsiyettir.
Gerçek ve içten doğa sevgisi Pınar’ı tanımlayan ayrı bir yönü. Cesaretiniz varsa ondan kaz ciğeri pişirmesini istemeyi deneyin!  Biliyoruz, denedik!  İnsana verdiği değeri, tutkusunu, merhametini ise Pınar ve bir avuç arkadaşının sadece 2023 Şubat depremleri sonrası sahada verdiği mücadeleye, insan-üstü çabaya bakarak bile anlamak mümkün.

Pınar, sektörde mucizevi denilebilecek kısa bir sürede mutfağımızı gözü kapalı teslim ettiğimiz özel birisi, şefimiz oldu.  Profesyonel ödüller, övgüler geçici ve görecelidir ama - o istedikçe - daha çok ismini duyacağınızdan eminiz.  Ancak Pınar bizim için ‘Doğrucu Davut’ yapısı, yüksek ahlaki değerleri, kadirşinaslığı ve kendisiyle dalga geçebilmesiyle, çok ama çok sevilesi genç bir kadın, arkadaşımız, çocuğumuz, aile ferdimiz…

Mutfakta Dingin Bir Güç

Türkiye’nin Michelin yıldızlı ilk kadın şefi. Pınar Taşdemir, 2018’de Yeniköy’de açtığı sakin restoranı Araka’da, yerel ve mevsimsel malzemenin hakkını sonuna kadar veren, bir yandan köklerine tutunurken bir yandan yaratıcılığın zirvesine tırmanan tabaklar hazırlıyor. Tarifleri ve atmosferiyle, Türk gastronomi dünyasında çığır açan Changa’nın (Müzedechanga) şefliğini de yapmış olan Taşdemir, karbon ayak izini azaltma konusundaki hassasiyetiyle de öne çıkıyor. Kurduğu bahçede yetiştirdikleri, topraktan masaya konarak Taşdemir’in yemeklerinin lezzet seviyesini iyice yükseltiyor.

Vizyoner Liderler ile ilgili diğer kişiler