Bağış Yapabileceğiniz Vakıflar

Hem şeffaflıklarıyla hem de etkili projeleriyle bağış yapmak için güvenilir vakıflar.
vakiflar.jpg
Getty Images

Bağış yapmak, sadece maddi destek sağlamak değil, aynı zamanda topluma, çevreye ve ihtiyacı olan bireylere katkıda bulunmanın en etkili yollarından biri. Küçük bir destek bile, doğru yere ulaştığında büyük değişimlerin başlangıcı olabilir. Eğitimden sağlığa, çevreden insan haklarına kadar farklı alanlarda çalışan birçok vakıf, desteğinizi bekliyor. Eğer siz de bir fark yaratmak istiyorsanız, bağış yapabileceğiniz güvenilir ve etkili vakıfları keşfetmeye ne dersiniz?

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)

Gençlerin sosyal sorumluluk projeleriyle topluma katkı sağlamalarını destekleyen TOG, eğitimden çevre bilincine kadar birçok alanda projeler yürütüyor.

Bağış nasıl yapılır? Maddi bağış yapabilir, gençlere yönelik projelere destek olabilir ya da gönüllü olarak TOG projelerinde yer alabilirsiniz.

Toplum Gönüllüleri Vakfı kurucusu İbrahim Betil'in "Nasıl Olunur"a katıldığı podcast bölümü de mutlaka dinlemenizi öneriyoruz. Sivil toplum gönüllüsü olmanın önemini, sorumluluk almanın ve vermenin önemini çok güzel anlatıyor.

Darüşşafaka

Maddi durumu olmayan başarılı çocuklara eğitim imkanı sunan Darüşşafaka, 1863’ten bu yana Türkiye’nin en köklü vakıflarından biri. Eğitime katkıda bulunmak, bir çocuğun hayatını değiştirmek demek.

Bağış nasıl yapılır? Bir öğrencinin eğitim masraflarını karşılayabilir ya da genel bağış yapabilirsiniz. Ayrıca kitap bağışı da kabul ediyorlar.

AKUT

Deprem, sel gibi doğal afetlerde arama-kurtarma çalışmaları yürüten AKUT, tamamen gönüllülerin destekleriyle ayakta duruyor.

Bağış nasıl yapılır? Maddi destek verebilir ya da gönüllü eğitimlerine katılarak sahada aktif olarak çalışabilirsiniz.

Akut gönüllüsü A.K şunları söylüyor; "AKUT olarak sahada çalışırken en çok hissettiğimiz şey, dayanışmanın gücü. Afet anında sadece fiziksel destek değil, maddi yardımlar da hayati önem taşıyor. Bağış yapmak, bazen doğrudan kurtarma operasyonlarına katkı sağlamak, bazen de ekipman ve eğitim için destek olmak anlamına geliyor. AKUT’un şeffaflık ve hesap verebilirlik politikaları sayesinde yapılan her bağışın nereye harcandığını görebiliyorsunuz. Bir bağışın, doğru ellerde nasıl mucizelere dönüştüğünü görmenin tarifi yok."

LÖSEV

Lösemiyle mücadele eden çocuklara ve ailelerine destek sağlayan LÖSEV, sağlık hizmetlerinden sosyal yardımlara kadar geniş bir destek ağı sunuyor.

Bağış nasıl yapılır? Maddi bağış dışında oyuncak, kitap, kıyafet ve kan bağışı da yapabilirsiniz. Ayrıca “LÖSEV dükkan”dan alışveriş yaparak vakfa katkı sağlayabilirsiniz.

HAÇİKO

Sokak hayvanlarının korunması ve bakımına yönelik çalışan HAÇİKO, hayvan severlerin desteğiyle barınaklara ve sahipsiz hayvanlara yardım eli uzatıyor.

Bağış nasıl yapılır? Hayvan barınaklarına mama bağışı yapabilir, gönüllü olarak barınaklarda çalışabilir ya da evinizde bir patili dost sahiplenebilirsiniz.

HAÇİKO gönüllüsü G.E şunları söylüyor; "HAÇİKO’da her gün terk edilen, şiddete uğrayan veya yardıma muhtaç canlarla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla yapılan her bağış; bir canın tedavi edilmesine, sıcak bir yuva bulmasına ya da karnının doymasına yardımcı oluyor. Tabii bağış sadece maddi destek anlamına gelmiyor. Bir kulübe yaptırmak, mama bağışlamak veya sosyal medya üzerinden bir sesi duyurmak bile çok kıymetli. HAÇİKO olarak amacımız, sadece kurtarmak değil; aynı zamanda bu sevgiyi yaymak ve farkındalık yaratmak."

Mor Çatı

Kadına yönelik şiddetle mücadele eden Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, şiddet gören kadınlara ve çocuklarına güvenli alanlar sağlayarak onların bağımsız bir yaşam kurmalarına destek oluyor.

Bağış nasıl yapılır? Maddi destek sağlayabilir, gönüllü eğitimlerine katılabilir ya da ihtiyaç listelerine göre bağış yapabilirsiniz.

Tohum Otizm Vakfı

Otizmli çocukların eğitimi ve gelişimi için çalışan Tohum Otizm Vakfı, erken tanı ve eğitimle onların hayata daha iyi hazırlanmasını sağlıyor. Otizmli bir çocuğun eğitimine destek vermek istiyorsanız, bu vakıf harika bir seçenek.

Bağış nasıl yapılır? Online olarak tek seferlik ya da düzenli bağış yapabilirsiniz. Ayrıca vakfın düzenlediği eğitim projelerine gönüllü olarak katılabilirsiniz.

Tohum Otizm Vakfı'nın podcast'i son derece öğretici. Otizmli bireylerle ilgili uzman yorumlarını bu podcast'te dinleyebilirsiniz.

KAÇUV

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), tedavi sürecinde olan çocuklara ve ailelerine psikolojik, maddi ve sosyal destek sunuyor.

Bağış nasıl yapılır? Maddi destek sağlayabilir, oyuncak, kıyafet ve hijyen malzemeleri bağışlayabilir veya Umut Dükkanı'ndan mutlu günlerinize eşlik edecek hediyeler seçebilirsiniz.

KAÇUV'un Umut Dükkanı'ndan nikah hediyelerini seçen C.D ve İ.E.; "Bizim için en özel günümüzde, hediyemizi anlamlı bir iyiliğe dönüştürmek istedik. Klasik bir hediye yerine bir çocuğun tedavisine, barınmasına katkıda bulunmak gerçekten bizi çok mutlu etti." diyor.

TEMA Vakfı

Çevre ve doğa koruma bilincini yaygınlaştıran TEMA Vakfı, erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve sürdürülebilir tarım gibi alanlarda projeler yürütüyor.

Bağış nasıl yapılır? Fidan bağışında bulunabilir, gönüllü olarak doğa koruma projelerine katılabilir ya da eğitim programlarına destek olabilirsiniz.

Koruncuk Vakfı

Korunmaya muhtaç çocuklara barınma, eğitim ve psikososyal destek sağlayan Koruncuk Vakfı, çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümelerine yardımcı oluyor.

"Koruncuk Vakfı olarak başarı şartı olmadan kız çocuklarına kucak açıyoruz. Hayallerini gerçekleştiren, dimdik ayakta duran bireyler yetiştiriyoruz. Her çocuğun potansiyelini keşfetme yolculuğunda desteklenmeyi hak ettiğine inanıyoruz!"

Bağış nasıl yapılır? Maddi bağış yapabilir, çocuklara yönelik projelere destek olabilir ya da burs programlarına katkıda bulunabilirsiniz.

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın
Haftalık