İlk İş Görüşmene Cosmo ile Hazırlan!

adL kadını Cosmo ile ilk iş görüşmesinde

YAZAR: Kumru Kermen
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

İlk iş görüşmeleri hayattaki en özel anlardan biridir. "Bana ne sorabilirler, ben nasıl cevap vermeliyim, kendimi anlatabilecek miyim?" Elbette ki konuna çalışmak ve iyi bir CV hazırlamak en önemli noktalar. Bir diğeri ise ne giyeceğini planlamak! İşte tam bu noktada Cosmo olarak sana destek olmak için buradayız.
 

Meltem bu ay ilk iş görüşmesini yaptı. Onu bu önemli anına ise adL ile beraber hazırladık!

İlk İş Görüşmen: Tarzını Yansıtmanın Zamanı!

Meltem Coşkun 24 yaşında, yakın arkadaşlarımdan birinin kardeşi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden iki yıl önce mezun oldu. Karaköy’ün en popüler kulüplerinden Suma Han’da çalıştıktan sonraki ilk iş görüşmesine hazırlanıyordu. Bir yıllık parti hayatı ona yetmiş olmalı ki daha kurumsal bir iş yapmaya karar vermişti. Beni arayıp “Kumru, ilk resmi iş görüşmeme ne giymeliyim?” diye sordu. Ben de “Bu hazırlanma sürecini neden Cosmo’ya taşıyıp senin gibi diğer kadınlara da fikir vermiyoruz?” dedim.

Meltem’e destek olurken, 20 sene önce bir banka ile yaptığım ilk iş görüşmesini hatırladım... Profesyonel dünyaya atacağım bu ilk adım için heyecanlıydım ve heyecanıma rağmen görüşmede kendimi en iyi halimle yansıtmak istiyordum. İşe dair ne diyeceğimi biliyordum; kişiliğimi ise davranışlarım kadar görünüşümle de yansıtmak istiyordum: İş ortamına uygun ve şık ancak rahat ve karakterli! Meltem için adL’den seçtiğimiz kıyafetlerin de bunu sağladığına inanıyorum

adL Kıyafetleriyle Cosmo Tüyoları


İş görüşmeniz için bir kıyafet seçerken, tüm tüyolardan önemli tek ve altın bir kural var. Bunu, Meltem’le paylaştığım gibi sizlerle de paylaşmak istiyorum: Ne seçersen seç, bu normalde giymediğin tarzda veya türde bir kıyafet olmasın.
 

Bu önerimin altında yatan en önemli neden şu: Giydiklerinle ne kadar “kendin gibi” hissediyorsan görüşmede de o kadar “kendin gibi” davranırsın. İçinde rahat hissetmediğin, çekiştirip durduğun veya renginin sana yakışıp yakışmadığından emin olmadığın bir kıyafetle görüşme odasında oturduğunu düşün... Olan bitene ne kadar odaklanabilirsin? Kıyafetlerin ne kadar rahat hissettiriyorsa, güvenin de o derece artar ve görüşmene yansır. Bu yüzden, iş görüşmelerinde profesyonel bir görünüm oluşturmak kadar tarzına sadık kalman da önemlidir ve bu seni güçlü hissettirir.

Gelelim, doğru görüntüyü yaratmanın ipuçlarına... 

IMG_6468.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Sade Ol Ama Tavrını Hissettir!

İlk iş görüşmene giderken sade ve basic seçimler yapmak tam benlik bir hareket. Böylece karşı tarafa ulaşılabilir olduğunu hissettirirsin ve seninle ilgili fikirlerini oluşturmaları için onlara alan açarsın.
 

Kıyafetlerine küçük dokunuşlar yaparak rahat ve özgüvenli olduğunu gösterebilirsin. Meltem’le de yaptığımız gibi havalı bir şekilde kıvrılmış gömlek kolları bu iki duyguyu
da sağlayacaktır.

Unutulmaması gereken bir şey de, sadeliği güçlü kılan şeyin özenli görüntü olduğu. Kıyafetlerinin ütülü, ayakkabılarının temiz, saçının bakımlı ve makyajının taze olduğundan emin ol.

IMG_6483.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Profesyonel Görüntünü Kişisel Tarzınla Birleştir

Profesyonel görünmek, kişisel tarzından ödün vermen gerektiği anlamına gelmiyor. İş ortamına uygun ancak kişisel tarzını da ortaya koymanı sağlayacak kombinleri kolayca yapabilirsin.

Mesela, trendleri takip etmeyi seviyorsan, bu sezon klasik pantolonlar yerine şık bir kumaş kargo pantolon tercih edebilirsin. Renkli giyinmeyi seviyorsan, bir adL kadını gibi bu yönünü yansıtmaktan asla korkma! Meltem’e seçtiğimiz gibi desenli bir bluzla stilini canlandırabilirsin.

Giydiğinde sana kendini iyi hissettiren, enerjini yükselten ve “tam benlik” dediğin parçalar seçerek özgünlüğünü yansıt. Kıyafetine, seni yansıtan detayları eklemekten çekinme ve unutma, özgüven en şık aksesuarındır!

IMG_6480.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Takımları İhtiyacına Göre Yorumla


Takımlar artık hayatımızın her noktasında var. Hatta diyorum ki her cool kadının dolabında mutlaka olması gereken bir parça. adL’de farklı kesimler, renkler ve kumaş seçenekleriyle her tarza uygun bir takım bulmak da mümkün. Örneğin, daha iddialı bir görünüm için renkli etek-ceket takımlarını tercih edebilir ya da nötr tonlarla klasik bir şıklık yakalayabilirsiniz. Kendi stilinize uygun seçeceğiniz bir takım, iş hayatınızın temel taşı olabilir. Biz Meltem’le denim cep detaylı, kareli takımı çok sevdik.

IMG_6463.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Karar Veremiyorsan Tek Parça İle Stilini Oluştur 

“Kumru bizi yorma, kolay bir şey öner” derseniz, şık bir elbise ve ayakkabı da yeter. adL’de ceket elbiseler, basic elbiseler, küçük siyah elbiseler, elbise adına ne ararsanız buluyorsunuz. Biz Meltem'le inci yaka detaylı klasik siyah elbiseyi sevdik. Sadeliği sevenler için beyaz triko elbise de güzel bir seçenek.

İş Görüşmesinden Kapsül İş Dolabına

Tarzını yansıtmaya devam etmek ve bunu kolay bir şekilde yapmak için kapsül gardırobun gücünden faydalan. Kapsül bir iş dolabı oluştururken en önemli noktalardan biri, seçilen parçaların birbiriyle kolayca kombinlenebilir olması. Renklerin ve stillerin uyum içinde olması, dolabınızda çeşitlilik yaratırken, aynı zamanda her sabah ne giyeceğinize karar verirken size hız kazandırır. Renk seçimlerinizde klasik siyah, beyaz ya da griye yönelmek zorunda değilsiniz. Renkli parçalar tercih ediyorsanız, bu parçaların birbirleriyle uyumlu olduğundan emin olun. Böylece her seferinde yeni kombinler yaratmak daha kolay olur.

PHOTO-2024-07-11-17-34-33.jpg
Kumru Kermen
Moda Editorü
Wharton işletme ve pazarlama mezunu olan nadir moda editörlerindenim. Ayakkabı, çanta ve analitik düşünmeyi çok severim.