Takviye İşini Abartmış Olabilir miyim?

Avucumdaki tıkırtı seslerini duyuyor musunuz? Son günlerde mütevazı bir multivitamin kimseyi kesmiyor, birden fazla vitamin alıyoruz. Peki kaç takviye “gerektiğinden fazla” sayılır? ‘Diets Debunked’ kitabının yazarı diyetisyen Kate Hilton bir şekilde anlattı.
Alışveriş sepetinize bir paket demir takviyesi ya da C vitamini kutusu attığınızda anlık sağlık puanı kazanıyor gibi hissetseniz de Kate Hilton’a göre takviyeler tamamen masum değil. Hilton, “Takviyeler ilaçlar kadar ciddiye alınmalı” diyor. “Kimin takviyeye ihtiyacı var” sorusunu yanıtlarken ise Hilton bu yanıtın kişiden kişiye değişebileceğini, ancak herkesin listesinde olması gereken takviyenin D vitamini olduğunu söylüyor.
“Herkesin ekim ve mart ayları arasında D vitamini takviyesi alması önerilir” diyen Hilton, yaz aylarında da güneşe sık çıkmayan kişilerin yıl boyunca bu takviyeyi kullanabileceğini söylüyor. Önemli bir nokta olan dozaja gelince Hilton günlük 10 miligramın hemen hemen herkes için yeterli olduğunu söylüyor. Hilton’a göre vejeteryan ya da vegansanız yine günlük 10 miligram B12 takviyesi sizin için faydalı olabilir. Ancak takviye kullanımında doktorunuza da danışmanız önemli. Hilton, beslenme düzeniniz çeşitli vitamin ve mineralleri sağlamıyorsa (pek çok kişi için durum böyle) multivitamin kullanmanın da fena fikir olmayacağını söylüyor.
Farklı takviyelerin birbiriyle etkileşimine dikkat etmek ve kutuların içerik listesini dikkatle okumak da önemli. Örneğin “doğal” olarak satılan pek çok takviyede bazı ilaçlarla reaksiyona sebep olan üzüm bulunuyor.
Takviyede Aşırı Doz Mümkün mü?
Hilton, takviyelerin çoğu zararsız olsa da, bazılarına özellikle dikkat etmek gerektiğini söylüyor: “Vücudunuzun fazla miktarı dışarı atması zor olacağı için A vitamini, hatta D, E ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminlere dikkat etmek gerekiyor.”
İyi Takviye Nasıl Ayırt Edilir?
Farkındayız, takviye sektörü son yıllarda paketlemede elini yükseltti, bazı vitaminler neredeyse tarikat benzeri kullanıcı toplulukları yarattı. Hilton, paketlerden etkilenmemek gerektiğini söylüyor: “Aynı maddeyi içerdiğini söyleyen iki farklı marka vitamin olabilir. Bu noktada nitelik ve nicelik çok büyük fark yaratır.” Hilton, alacağınız takviyenin üçüncü taraflar tarafından test edildiğine emin olmanızı öneriyor. Bağımsız test uygulatan şirketler bunu ürün paketinde ya da internet sitelerinde belirtecektir. Daha da ileri gitmek ister misiniz? Firmanın vaatlerini destekleyecek klinik deneyler yapıp yapmadığını da araştırabilirsiniz.