Sessiz Yürüyüş: TikTok'un Yeni Fitness Trendi

Kulaklıkları atın, sessizliğin sesini dinleyin ve doğanın tadını çıkarın!

YAZAR: Yiğitcan Genç
Nature Made.png
Maridav | Getty Images

Modern dünyada doğada sessizce yürüyüş yapmak, evet podcast'ler olmadan, TikTok’ta resmen radikal bir eylem hâline geldi. İlk bakışta basit gibi görünse de, insanların kulaklıklarını evde bırakarak açık havada sessizce yürüyüş yapmalarını teşvik eden bu TikTok trendi, modern yaşamın tuhaflıklarını gözler önüne seriyor. Doğanın nimetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için favori şarkılarınızı ve podcast'lerinizi bir kenara bırakmak, düşündüğünüzden çok daha etkili olabilir.

TikTok’a göre, sessiz yürüyüş yapmak sadece birkaç kalori yakmakla kalmıyor aynı zamanda stresi azaltma, odaklanma ve dikkat süresini yenileme gibi faydaları da beraberinde getiriyor. Peki bu gerçekten doğru mu? Sessiz yürüyüşün altında yatan başka şeyler de var mı?

Zihninizi Sakinleştirir ki Çok Lazım

Sessiz yürüyüş, meditasyon pratiğiyle doğrudan bağlantılı. Sağlıklı yaşam platformu MADE'in kurucusu Penny Weston, “Bazen beyinlerimiz o kadar meşgul oluyor ki ‘sessiz yürüyüş’ gibi bir trend tam da ihtiyacımız olan şey” diyor. Sessiz yürüyüş trendi, zihnimizi sakinleştirmemize yardımcı olurken anı yakalamaya ve duyularımızı dinlememize fırsat sunuyor.

Sessiz yürüyüş, hem kendi iç dünyanıza hem de çevrenize odaklanmayı sağlar. Favori albümümüzü dinleyerek sabah yürüyüşü yapmak harika olabilir, ancak dış etkilerden uzaklaşıp etrafınızdaki dünyaya odaklanmak, olabildiğince dikkatli olmamıza yardımcı oluyor. Yoga eğitmeni ve Nature Sound Retreat’in kurucusu Michelle Justice, “Sessiz yürüyüş, modern yaşamın gürültüsünü ve dikkat dağıtıcı unsurlarını ortadan kaldırır, bunun yerine sizi dikkatli bir şekilde hareket etmeye ve nefesinizi adımlarınızın temposuyla senkronize etmeye teşvik eder,” diyor. “Kendinizi tamamen yolculuğun kendisine kaptırabilirsiniz. Önünüzdeki yolu aydınlatan değişen ışık desenlerini gözlemleyebilir, ayaklarınızın altındaki çeşitli dokuları hissedebilir, esintiyle taşınan ince kokuları fark edebilirsiniz.”

pexels-noellegracephotos-906106.jpg
Noelle Otto / Pexels

Zihinsel ve Fiziksel Sağlığınıza İyi Gelir

“Sessiz yürüyüş yapmanın faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, bu aktiviteyi düzenli yapmayı alışkanlık hâline getirmek önemli. Hepimiz teknolojiden ve yoğun hayatlarımızdan uzaklaşıp doğayla daha iç içe olmaya çalışmalıyız. Sessiz olmak ve yalnızca attığımız adıma odaklanmak farkındalığı artırarak, stresimizi azaltacak ve konsantrasyonu artıracaktır. Hepimiz sadece ‘var olmak’ için kendimize ve çevremize biraz zaman ayırmalıyız.”

Sonuç olarak, sessiz yürüyüş yapmanın birçok faydası var ve bunu alışkanlık hâline getirmek, uzun vadede zihinsel ve fiziksel sağlığınızı iyileştirebilir. Her yürüyüşte dünyayı yeni bir perspektiften görmenin ve doğayla daha derin bir bağlantı kurmanın tadını çıkarın.

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın