Dinlenmeden Koşuşturmacaya: From Rest To Do

Hadi bakalım kolay gelsin, bir acayip zor geçiş.

YAZAR: Kardelen Buyurgan
yaz-sonrasi-rutinimize-donus1
Karolina Kaboompics | Pexels

Ardımızda bıraktığımız üç aylık yaz mevsiminden sonra eylül ayı sizin için de yeni başlangıçlara giriş yapıyor ve rutinlerinize geri dönüyor hissi vermiyor mu? Denizi, kumu, güneşi, tatili geride bırakmış, şehre dönmüş, dolapların temizliğine yavaştan başlamış vaziyette aklımızı ve ruhumuzu sonbahara hazırlıyor, koşturmacaya giriş yapıyoruz. Hayatımızın dinlenme halinde olduğu bir döneminin ardından aktif bir şekilde işe döndüğümüzde ya da duygu durumumuz nötr bir vaziyetten stresli vaziyetlere geçtiğinde de aynı etkiyi hissediyoruz.

Zihnimizin, ruhumuzun ve bedenimizin görece sakin rutinlerden çıkarak koşturmalı dönemlere geçmesi “from rest to do” yani “dinlenmekten yapmaya” olarak adlandırılıyor. Peki geçiş dönemleri üzerimizde nasıl bir etki bırakıyor? Geçiş süreçlerinde çok yıpranmamak için neler yapmamız gerekiyor? Bu sorularının cevaplarını paylaşıyoruz.

Zihinsel Hazırlık Yapın

Dönemsel geçişlerin hayatın her alanında  yaşanacağının bilincinde olarak zihninizi ve ruhunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Meditasyon, mindfulness gibi teknikleri kullanarak, yürüyüş yaparak stresinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca dijital detoks yapmak ve sosyal medyadan uzak durmak zihinsel olarak tazelenmenizi sağlayacaktır.

Hedeflerinize Odaklanın

Yaz boyunca topladığınız güzel enerjinizi sonbahar ve kış hedefleriniz için kullanmaya çalışın. Bir not defteri kullanarak yeni hedefler belirlemek ve onların takibini yapmak sizi motive eder. Tek tek tik atılan maddeler kime iyi gelmez ki? Önceliklerinizi gözden geçirin ve hedeflerinize ulaşmanın tadını çıkarmaya başlayın.

Günlük Rutinlerinizi Yeniden Yapılandırın

Ne de olsa dinlenme modundan çıkıyorsunuz, haliyle gündelik yaşamdaki rutinleriniz değişecek. Rutinleri yeniden şekillendirmek, yeni pratikler eklemek veya çıkarmak size iyi gelecektir. Günün yoğun temposuna başlamadan önce kendinize ayıracağınız zaman, sizi günün geri kalanına daha iyi hazırlar. Bu kısa sürelerde yapacağınız yoga pratikleri, sağlıklı gıdalarla bedeninizi besleyeceğiniz  kahvaltılar ve cilt bakımları günün devamında hem psikolojik hem fiziki olarak kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlar.

Bulunduğunuz Ortamları Yenileyin

Sonbahara geçmek temizliği, yenilenmeyi ve ferahlamayı simgeler. Çalışma masanızı temizleyebilir, kitap raflarınızı yayınevlerine veya yazara göre sıralayabilir, odanızın dekorasyonunu değiştirebilir ya da yaşam alanlarınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. Her şey yerli yerindeyse o halde rahat bir nefes alabilirsiniz!

kardelenbuyurgan
Kardelen Buyurgan
Yazar
1998 doğumluyum, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum, siyaset alanında çalışıyorum.