Yazın Üretmek İçin 5 İpucu

Üretmek tatil dinlemiyor.

YAZAR: Kardelen Buyurgan
Getty Images.jpeg
Getty Images

Kış boyu çalışıp koştururken, geceyle gündüzün farkında olmadığımız günler geçirirken aklımızın bir köşesinde yaz tatilinin hayalini kurarız. Gidilecek yerler, yüzülecek koylar, dinlenecek müzikler, kurulacak sofraların düşüncesi adeta bizi esir alır. Yapılacaklar listemiz öylesine dolmuştur ki bir madde daha eklemeye yer kalmamıştır. Cezbedici sokak hayatı aklımızı çelip dururken ve üstüne üstlük kendimizi bırakmayı, tembellik yapmayı hak etmişken işlere konsantre olmakta oldukça zorlanabiliriz. Fakat işler yaz, deniz, kum, güneş dinlemiyor. Yattığımız şezlongdan ya da salondaki koltuktan kalkıyor ve ellerimizi çırpıyoruz, yazın da üretmek ve çalışmak zorunda olanlar için motivasyon kaynaklarına bakıyoruz.

Her şeyden önce havanın erkenden kararmaması ve güneşin bol olması ruh sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. D vitamini kemiklerimizi güçlendirmekle kalmıyor, depresyonla baş etmemizde de yardımcı oluyor. Haliyle içimizi kıpır kıpır yapan güneş ve yaz, üretmek için motivasyon kaynağı da olabiliyor. İşte, yazın üretmek için 5 ipucu.

Programınıza Sadık Kalın 

Üretmenin ilk adımı planlı ve programlı olmak. Yazın dikkatimizi dağıtan, programımızı sekteye uğratan etkenler ortaya çıkabiliyor. Beklenmedik şekilde akşamdan kalmalar  artarken ertesi günün programına uymak haliyle zor olabiliyor. Ya da aniden çalan bir telefonlarla kendimizi etkinliklerde bulabiliyoruz. Bu sebeple, programınızın bozulmaması adına önceliklerin listesini yapmak ve listeye sadık kalmak ilk göreviniz olmalı. Tabii bunu yaparken kendinize baskı yapmamanız gerekiyor. Yaz programınızı kış programınıza göre daha esnek yapabilirsiniz.

Güne Güneşi Selamlayarak Başlayın 

Güneşi selamlayarak güne başlayanlara buradan selamlar! Güne erken başlamak hem güneşten yararlanmanızı hem de günü daha iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır. Tatilde herkes uyurken işlerinizi düzenleyebilir, kendinizi dinleyebilir, yoga yapabilir veya yüzebilirsiniz. Sabah rutinine sahip olmak gün içindeki üretkenliğinizi de etkileyecektir.

Renklerin Farkına Varın

Doğadaki nesneler, yaz meyveleri, kıyafetleri adeta bir palet gibidir. Etrafınızda gördüğünüz renkli nesneler sizin zihinsel akışınızı ve psikolojinizi de etkileyecek, ilham almanızı sağlayacaktır.

pexels-annetnavi-792725.jpg
Anastasiya Lobanovskaya / Pexels

Doğada Yürüyüşe Çıkın

Yürüyüş yapmanın birçok faydasının olduğunu biliyoruz. Zihin sağlığı üzerinde de etkili olan yürüyüş, dingin ve enerjik olmamızı sağlıyor. Dingin bir akıl ile daha yaratıcı ve açık düşünebiliriz.

Çalışma Alanınızı Dışarıya Taşıyın

Evde otur otur nereye kadar? Eğer mümkünse bahçede ya da gölge ve serin bir yerde çalışmayı deneyin. Mekansal değişiklik motivasyonunuzu artırabilir.

kardelenbuyurgan
Kardelen Buyurgan
Yazar
1998 doğumluyum, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum, siyaset alanında çalışıyorum.