İş ve Tatil Dengesi İçin 5 İpucu

Kim demiş yazın tadını çıkarırken çalışamayacağınızı…

YAZAR: Mine Dedekoca
iş tatil dengesi
Yan Krukau | Pexels

Yaz mevsiminin kendini tüm sıcaklığı ve hareketliliği ile hissettirdiği bu aylarda işlerin temposu da mevsimin rehavetine ayak uydurmaya başladı. Gönderdiğimiz e-postaların çoğuna “ofis dışında” cevabıyla karşılaşmaya veya beklediğimiz cevapları normalde olduğundan çok daha uzun sürede almaya başladık. Yılın bu döneminde hızı artan sosyalleşme ve tatil temposunda, bir yandan işlerin de düzenli bir şekilde akışını sağlamak için esnek çalışma sistemi en büyük kolaylaştırıcı.

Bir yandan yazın tadını çıkarırken, bir yandan da esnek çalışma dengesini sağlıklı bir dengede tutmak, özellikle de bu çalışma şeklini yeni deneyimleyenler için, çok kolay olmayabiliyor. İki çocuklu ve aynı anda birden fazla işi olan bir kadın olarak yaz aylarında bu dengeyi oturtmak, başlarda beni de oldukça zorladı. Esnek çalışma düzenini sağlıklı uygulamanız, iş ve sosyal hayatınızı dengede tutmanız için size yol gösterecek 5 adımı, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Working-From-Home-1219750966_2125x1416.jpeg
Getty Images    

1. Esnek Çalışma Anlaşması

Özellikle yaz aylarında, çoğu şirket esnek çalışma uygulamasına toplu olarak olarak geçiyor. Ancak sizin çalıştığınız kurumda böyle bir uygulama yoksa öncelikle işvereniniz veya yöneticinizden esnek çalışacağınıza dair izin alın. Eğer şirkette esnek çalışma uygulaması varsa, çalışma saatleriniz ve koşullarınız konusunda yöneticiniz ile el sıkışmayı atlamamanız, dengeyi sağlamak için çok önemli. Şehir dışından çalışıp çalışamayacağınıza, hangi saatler arasında ulaşılabilir olmanız ve hangi durumlarda ofiste olmanız gerektiğine dair sınırları baştan birlikte belirlemeniz gerekir. Böylece belirlenen sınırlar içinde, kendi esnekliğinizi çok daha dengeli bir şekilde oluşturma imkanını bulabilirsiniz.

2. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Esnek çalışmayı verimli bir şekilde uygulayabilmeniz için çalışma alanınızı uygun hâle getirmek çok önemli. Eğer yaz döneminde bir tatil beldesinden çalışacaksanız, öncelikle internet altyapısının kuvvetli olduğundan emin olun. Eğer altyapı problemleri varsa, telefonunuzdan hotspot yapabilmeniz için mutlaka büyük bir data paketi almayı unutmayın. Gün içinde sıcaktan etkilenmemek için kendinize serin bir ortam yaratın. Eğer balkonda veya bahçede çalışma imkânınız varsa açık havada çalışmanın tadını çıkarın. Böylece toplantılarınızda sanal arka plana da ihtiyacınız kalmaz.

1158338298.jpg
Getty Images    

3. Yaz Takviminizi Oluşturun

İş ve sosyal hayatınızın birbirine karışmaması için kendinize bir rutin yaratın. Ne zaman işe başlayacağınızı, ne zaman mola vereceğinizi ve ne zaman işi bırakacağınızı çok net belirleyin ve bunu ekip arkadaşlarınıza da bildirin. Bu herkesin yaşam stiline ve koşullarına göre değişeceği için belli bir kuralı olmuyor. Örneğin, ben erken saatlerde kalkmayı ve daha hava ısınmadan yürüyüşe çıkmayı ya da eğer deniz kıyısındaysam denize girerek güne başlamayı kendime bir rutin haline getirdim. Böylece güne çok daha dinamik başlıyorum. Hemen sonrasında e-postalarımı yanıtlamak ve o güne ait belirlediğim öncelikli işlerimi tamamlamak için çalışmaya başlıyorum. Toplantılarımı da sadece öğleden önce olacak şekilde planlıyorum. Böylece tüm öğleden sonram acil yapılması gereken işler dışında bana kalıyor.

4. Asenkron İletişim Düzeni Oluşturun

Gerekli bilgileri, herkesin kendi zamanında birbirine online ortamdan iletmesine asenkron iletişim diyoruz. Esnek çalışma dengesini sağlamada bu iletişim yöntemi önemli bir yer tutuyor. Ekip arkadaşlarınızla birlikte yürüttüğünüz işlerin takibini herkesin kolayca yapabilmesi için ortak dokümanlar oluşturun. Yapılması gerekenleri birlikte takip edebilmeniz için de ortak iş listeleri hazırlayın. Ayrıca birbirinize düzenli bir şekilde durum güncellemesi yapabilmenizi sağlamak için Loom gibi video mesaj araçları kullanabilirsiniz. Anlık mesajlaşma araçları ile de ihtiyacınız olan anlık bilgileri hızlıca birbirinizle paylaşabilirsiniz. Böylece hem herkes kendi ritminde çalışırken hem de işlerin aksamadan yürümesini sağlamış olursunuz.  

5. Kısa Molalar Verin

İş günü arasında kısa molalar vermek, doğada yürüyüş yapmak ya da denize girip serinlemek, enerjinizi tekrar depolamanızı sağlayacak. Öğlen yemeği arasını arkadaşlarınızla bir araya gelmek veya soğuk bir şeyler içerek kendinizi ferahlatmak için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz. Böylece hem sosyal hayatınızın tadını çıkarırken hem de kendinizi işin yorucu temposundan uzaklaştırmış olursunuz.

Yaz aylarında iş ve sosyal yaşam dengesini sağlamak zor olabilir. Ancak iyi bir planlama ve sınır belirleme ile bu dengeyi sağlamanız çok kolaylaşacak. Yaz hepimiz için yenilenme ve keyif mevsimi. İyi planlanmış bir esnek çalışma düzeniyle siz de bu mevsimin tadını çıkarın.  

WhatsApp Image 2024-07-16 at 14.30.08.jpeg
Mine Dedekoca
Yazar
İşyeri Dönüşüm Küratörü Mine Dedekoca, Türkiye’de, esnek işgücü alanında kişi ve toplulukları bir araya getiren, bu konuda farkındalık yaratan ve etkinlikler düzenleyen ilk uzman olmuştur. Happy Work Studio markasıyla kendi esnek çalışma deneyimi ile global uygulamaları harmanlayarak, kurumlara mutlu, kendini gerçekleştirmiş ve ne istediğini bilen çalışanların olduğu “Mutlu İşyeri” yaratma konusunda yön vermektedir.
Devamını okumak için tıklayın