Esnek Çalışmanın Kadını Güçlendirdiği 4 Önemli Nokta

Siz de esnek çalışmaya geçenlerden misiniz? Yoksa esnek çalışmanın hayatınızda yaratacağı özgürlüğün hayalini kurup, kendinize böyle bir iş mi arıyorsunuz?

YAZAR: Mine Dedekoca
esnek-calismanin-kadini-guclendirdigi-4-nokta
Freepik

Benim esnek çalışma düzenine geçmem 2011 senesinde büyük oğlumun doğumuyla gerçekleşti. Yüksek tempolu iş hayatımın ardından, bebeğime ve kendi ihtiyaçlarıma daha fazla odaklanabileceğim bir iş arayışına girdim. Amacım 9-5 ofiste olma zorunluluğundan sıyrılmak ve vaktimi İstanbul trafiğinde harcamak yerine bebeğimle geçirebilmekti. 

Pandemi sırasında bir çok kadın evden çalışmanın verdiği esnekliğin yanısıra, evde yapılması gerekenlerin verdiği stresle birlikte, bunun aslında çok da kolay bir çalışma düzeni olmadığını düşünmeye başladı. Ancak unuttukları bir şey vardı: Pandemi ortamındaki esnek çalışma ile Pandemi sonrası esnek çalışma birbirinden çok farklıydı. Normal düzenimizde, evde herkesin bir arada olmadığı, evle ilgili bazı hizmetleri dışarıdan sağlayabildiğimiz bir hayatımız vardı. Pandemi sonrasında bunu keşfeden kadınlar, esnek çalışmanın sağladığı özgürlüğün tadını çıkarmaya başladılar. 

Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki esnek çalışma kadınlara sadece kolaylık sağlamıyor. Aynı zamanda kariyerlerinde daha yükselmelerini, finansal özgürlüğe sahip olmalarını ve genel olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor. 

Geleneksel 9-5 Döngüsünden Kurtulmak

Kariyerinde yükselirken anne olan kadınlar, 9-5 ofiste olmak zorunda kaldıklarında iş ve çocuk bakımı arasındaki dengeyi sağlamakta oldukça zorlanıyorlar. Bakıcı veya büyüklerden destek gibi şansları olmayan kadınlar, çocuklarına bakmak için part-time iş düzenine geçmeye hatta daha da kötüsü işi tamamen bırakmaya mecbur kalırlar. Esnek çalışma, kadınlara çalışma saatlerini kendi hayat ritmlerine göre düzenleme şansı verdiğinden, kadınlar kariyerlerinde yükselmeye devam ederken bir yandan da anneliklerinin keyfini çıkarabiliyorlar. 

Kariyerde Yükselme ve Üst Pozisyonlara Terfi Etme

İş görüşmelerinde kadınlara medeni halini veya çocuğu olup olmadığını sormak genel bir uygulama haline gelmişti. Hatta bazı ülkeler bu soruların sorulmasını yasakladı. Bunun sebebi de evli veya çocuklu kadınların işe tam anlamıyla odaklanamayacakalarını düşünmeleri. Çünkü kadınlar çocuklarıyla veya evle ilgili sorumlulukları için izin alıyorlar. Bu da yöneticiler tarafından performan düşüklüğü olarak algılanıyor ve terfi kararlarında olumsuz bir etkisi oluyor. Esnek çalışma imkanı olan kadınlar, kendi zamanlarını kendileri belirleyebildikleri için bu tip bir problemle karşılaşmıyorlar. Dolayısıyla kariyer basamaklarını çıkarken bu konu onların önünde bir engel olmaktan çıkıyor. Böylece kariyer yolculuğunda erkeklerin arkasında kalmamış oluyor. King's College London tarafından yapılan bir araştırma da özellikle kariyerinin ileri aşamalarında olan kadınların terfi etmesiyle esnek çalışma düzeninde çalışmaları arasında güçlü bir ilişki olduğu sonucuna vardı.

Finansal Olarak Güçlenme 

Kadının güçlenmesindeki en önemli faktörlerin başında finansal özgürlük geliyor. Esnek çalışma kadına finansal özgürlük anlamında çok fazla fırsatlar sunuyor. Kadının evlilik, çocuk yapma, yaşlanan aile büyükleri ile ilgilenme gibi geçiş dönemlerinde kariyerinden uzak kalmamasını sağlıyor. Böylece kadın, hayatındaki diğer sorumluluklar yüzünden iş hayatından uzak kalmıyor. 

Esnek çalışmanın birden fazla şekli olduğunu da unutmamalıyız. Kadınlar özellikle son yıllarda daha da popüler hale gelen freelance işler yaparak hem sahip oldukları yetkinlikleri paraya dönüştürüyorlar, hem de kendi işlerinin patronu oluyorlar. Bu da onlara finansal gücün yanında özgüven duygusu da katıyor. 

Kendini Daha İyi Hissetme

Finansal ve kariyer konularının ötesinde, esnek çalışma kadınlara kendilerini daha hissetmelerini sağlıyor. Aynı anda her şeye yetişmeye çalışma hali, bir yandan aile sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken, bir yandan işte başarılı olma baskısı kadının mental sağlığını olumsuz yönde etkileyip sonunda “tükenmişlik sendromuna” kadar götürüyor. Ayrıca, yaptığı hiçbir şeyi tam yapmış gibi hissetmeyen kadın, kendini yetersiz ve başarısız görmeye başlıyor. 

Esnek çalışma düzeninde kadınlar kendi yaşam ritmlerine göre günlük akışlarını planlama şansına sahip oluyorlar. Böylece arkadaşları ile vakit geçirmeye, spora yapmaya, evdeki sorumluluklarını yerine getirmeye vakit bulabiliyorlar. Bunları yaparken de zaman baskısı altında olmadıkları için hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendini çok daha iyi hissediyorlar. 
Sonuç olarak, esnek çalışma kadınlara hem kariyer hem de günlük yaşamlarında birçok özgürlük ve rahatlık sağlıyor. Kendini daha iyi hisseden kadınlarının özgüveni artarken, parçası oldukları organizasyonlara ve ailelerine daha olumlu enerji akıtabiliyorlar. İşin geleceği esneklikten geçiyor.

WhatsApp Image 2024-07-16 at 14.30.08.jpeg
Mine Dedekoca
Yazar
İşyeri Dönüşüm Küratörü Mine Dedekoca, Türkiye’de, esnek işgücü alanında kişi ve toplulukları bir araya getiren, bu konuda farkındalık yaratan ve etkinlikler düzenleyen ilk uzman olmuştur. Happy Work Studio markasıyla kendi esnek çalışma deneyimi ile global uygulamaları harmanlayarak, kurumlara mutlu, kendini gerçekleştirmiş ve ne istediğini bilen çalışanların olduğu “Mutlu İşyeri” yaratma konusunda yön vermektedir.
Devamını okumak için tıklayın