Çalışan Annelerin Hayatını Kolaylaştıracak 10 İpucu

Çalışan anne olmak kolay olmayabilir. Ancak olaylara farklı açılardan bakmak ve destek almak gibi seçeneklerimiz daima var.
calisan-anneler-icin-ipuclari.jpeg
Abraham Gonzalez Fernandez | Getty Images

Araştırmalar kadınlar açısından Türkiye’deki genel eğilimin çocuk sahibi olduktan sonra iş yaşamına ara vermek yönünde olduğunu gösteriyor. Bu durumun çocuk bakım sorumluluklarının büyük ölçüde kadınlar üzerinde yoğunlaşmasının, toplumsal cinsiyet rollerinin keskin ayrımının bir yansıması olduğu düşünülüyor. Genellikle kadınlar kendileri için önemli de olsa iş yaşamlarına kısa ya da uzun aralar verebiliyor. Çalışma hayatından tamamen vazgeçen kadınlar da yok değil.

Bir kadın kendi özgür iradesiyle çocuğunu büyütmek üzere işine, kariyerine ara vermek isteyebilir. Bunda bir sorun yok. Ancak kadının iş yaşamından çekilmesini, çocuk sahibi olmanın ve onu büyütmenin tek yolu olarak görmek, üstelik kadının bunu istemeyerek yapması, bir sorun.

Çalışan anne olmak kolay olmayabilir. İş ve özel yaşam arasında denge kurmak zorlayabilir. Ne var ki destek mekanizmalarını devreye sokmak, yardım istemek, alternatif yollar bulmak mümkün. Bir kadın isterse çalışabilir, çocuk sahibi de olabilir.

1. Suçluluk hissine kapılmayın

Suçluluk hissi bir anne klasiğidir. Çalışan anneler açısından bu hissin ardındaki neden çoğunlukla, çocuğuma yeterince zaman ayıramıyorum, ona haksızlık mı ediyorum düşüncesidir.

Kariyerinizi sürdürmek konusunda suçluluk hissediyorsanız, işinizin hayatınıza ve ailenize sağladığı katkılara odaklanın. Ekonomik özgürlük, gelecek kaygısında azalma, özgüven gibi. Çalıştığınız için elbette çocuğunuza ayıracağınız zaman kısıtlı. Ancak bu zamanı az ve değerli olduğundan “kaliteli” bir şekilde kullanmak gibi bir seçeneğiniz olduğunu unutmayın.

2. Zamanı etkin kullanın

İşin getirdiği yükümlülükler, çocuğa dair sorumluluklar, evin düzenini devam ettirmeye yönelik çaba, eş ya da sevgiliyle tatlı saatler... 24 saat yetmeyecek gibi duruyor. Zaman yönetimi bu durumun ilacı. Birkaç pratik hamleyle zaman sorununu çözmek mümkün.

-Liste yapın ve önceliklerinizi belirleyin.

-Benzer öncelikleri gruplandırın ve bir arada yapmanın yollarını arayın.

-Sabah rutinleri yaratın.

-Mümkün olan her şeyi online yapın. Örneğin öğle aranızda market alışverişinizi online olarak yapabilirsiniz.

3. Profesyonel yardım alın

Çocuğun bakımı, evin temizliği ve yemek yapımı için profesyonel destek alın. Güvenebileceğiniz bir çocuk bakıcısı işinizi çok kolaylaştırır. Çocuğunuzun emin ellerde olması genel yaşam performansınızı olumlu yönde etkiler. Aksi takdirde kaygılar sizi ele geçirip yaşamınızı zorlaştırabilir. Aynı şekilde evin temizlik ve düzeninin sağlanması evde geçirdiğiniz zamanı aile bireylerinize ve kendinize ayırmanıza fırsat tanır.

4. Eşinizden/partnerinizden destek isteyin

Kimseden sizin yerinize düşünmesini ve işleri yapmasını beklemeyin. Siz karşınızdaki kişi ya da kişilere hangi konularda desteğe ihtiyacınız olduğunu söyleyin.

Partnerinizin kafanızdan geçenleri anlamasını beklemek zaman kaybı ve stres kaynağından başka bir şey değildir. En doğrusu ihtiyaçlarınızı ifade etmeniz ve belli bir hedefe işaret etmenizdir.

5. Yöneticinizle konuşun

İyi bir yönetici, anne olmanın daha az çalışmanız anlamına gelmediğini anlayacaktır. Yöneticinizle ihtiyaçlarınız konusunda konuşun. Esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma gibi uygulamalar çalışan annenin yaşamını kolaylaştırır. Kendinizi net bir şekilde yöneticinize ifade edin, anlaşıldığınızdan emin olun.

6. Dikkat dağıtan unsurları azaltın

Zaman, çalışan annenin en değerli kaynağı. Evde iken ev hayatına, işte iken iş hayatına odaklanın. Nerede iseniz orada olun. Bunu yaparken işinizi kolaylaştırmak için şu unsurlara dikkat edin:

-Öğle molalarını kısa tutun.

-Günlük iş planlarınıza sadık kalın, ertelemeyin.

-Sosyal medya kullanımınızı kısıtlayın. TV ve telefonun dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.

7. Her şeyi yapmaya çalışmayın

Önceliklerinizi belirleyin ve bazı şeylere “hayır” demekten çekinmeyin. Hatırlayın, herkesin enerjisinin bir sınırı var.

8. Aile aktiviteleri planlayın

Yaşantımızdaki her unsurun bir diğerine etkisi var. Ailenizle kaliteli zaman geçirdiğinizde aldığınız haz, işinize de yansır. Çünkü içiniz rahattır, ailenize zaman ayırmış, hayatınıza çok önemli bir yatırım yapmışsınızdır. Bunun için herkesin birbiriyle etkileşim içinde olabileceği aktiviteler planlayın.Bir oyun gecesi, beraber çıkılan bir akşam yemeği, bir hafta sonu kaçamağı herkesin hayatında güzel etkiler yaratabilir.

9. Partnerinizi unutmayın

Sağlıklı partner ilişkisi sağlıklı bir aile yaşamının temelidir. Anne ve baba arasındaki ilişkinin çocuğun ilk yıllarındaki en önemli öğretmenlerinden biri olduğunu unutmayın. Partnerinizle düzenli randevuya çıkın ya da ebeveyn olmadan önce keyif alarak yaptığınız şeyleri yapmak için zaman yaratın.

10. Kendinize zaman ayırın

Anne olarak genellikle kendinizi ikinci plana atmanız normal. Ancak biraz me time olağanüstü etkiler yaratabilir. Kendinizle ilişki kurmayakendinizi dinlemeye ve hoşunuza gidecek şeyler yapmaya ihtiyacınız var. Meditasyon, yogaegzersiz yapmak; kitap okumak, yazı yazmak, bir sanat grubuna katılmak, parkta yürüyüşe çıkmak gibi faaliyetler tazelenmenize, yeniden enerji depolamanıza yardımcı olabilir.

Annelik bir süper güç unsuru değildir. Tüm yükleri yüklenince iyi bir ebeveyn olmazsınız. Aksine çabuk yorulur ve işin keyfini de yaşayamazsınız. Biraz esneklik, planlama ve sorumluluk paylaşımının yanı sıra küçük tatlı aktivitelerin hayatınızı nasıl değiştirebileceğine inanamazsınız.

berrin-turkmen.jpg
Berrin Türkmen Orat
Yazar
Dergici, yazar, editör. Kurumsal yayıncılıktan kadın dergiciliğine pek çok alanda yazdı, çizdi. Güvenilir ve iyi içeriğin dijital dünyada her şeyden önemli olduğuna inanıyor ve heyecanla yazmaya devam ediyor.
Haftalık