Kendinizden İğrenmeden Nasıl Network Yaparsınız?

Elveda utanç, merhaba yeni fırsatlar.

YAZAR: Amber O'Connor
network

Bu yazı Berfin Örs tarafından Türkçeleştirilmiştir, yazılarını buradan okuyabilirsiniz.

 

“Bağlantı” kurmak, networking etkinliklerine gitmek ve “iletişime geçmek”... Midesi ağzına gelen tek ben değilim herhalde. Kariyer merdiveninde birkaç basamak yukarı çıkmak uğruna yabancıların arasına karışıp kendini ortaya koymak, Hinge* randevunuzla ilk buluşmadan daha gergin olabiliyor. Bu yüzden pek çoğumuz bundan kaçıyoruz. İçimizdeki bir şey bunu yapamıyor işte. Hatta, yakın zamanda yapılan bir Cosmopolitan anketine göre, %77'niz networking konusunda rahat hissetmiyor ve sadece yarınız daha önce bir networking etkinliğine katılmış.

Sevin sevmeyin (biliyorum, çoğumuz nefret ediyoruz), bunun doğrusu tek: networking iş gelişiminin önemli bir parçası. Bu yüzden, tuhaf, sahte ve mide bulandırıcı bulsanız bile, bu trene binmenin zamanı geldi. İşte bu zor durumu nasıl işe yarar hâle getireceğiniz:

 

Yakın Çevrenizle Bağlantı Kurun

Birçoğumuz iyi networking için CEO'larla kadeh tokuşturmamız gerektiğine inanıyoruz. Genç yetişkinlere becerilerini geliştirmede yardımcı olan kariyer danışmanlık şirketi What Matters CIC'nin kurucusu Joanna Briggs, “Aslında olay, sizi veya misyonunuzu ‘inanılmaz derecede destekleyecek insanlarla’ bağlantı kurmak ile ilgili,” diyor. Arkadaşlarınızı, ailenizi ve okuldan geçmiş tanıdıklarınızı göz ardı etmeyin. Onlar doğal olarak yanında rahat hissettiğiniz insanlardır ve size samimi bir yaklaşım sağlamada yardımcı olurlar. Briggs, sizi tanıyan birinin bir yabancıdan "daha kolay bir hedef" olacağını da ekliyor.

 

Online Etkileşime Geçin

Yeni bağlantılar bulmak söz konusu olduğunda sosyal medya dostunuzdur. Kariyer uzmanı ve Reclaim Your Lane'de koç olan Anna Campbell “LinkedIn, çok popüler ve büyük ölçüde etkili bir seçim. Ama alanınızla ilgili farklı online topluluklara da katılabilirsiniz,” diyor. “Bunu yapmak, benzer düşünen kişilerle bağlantı kurmanıza ve ortak ilgi alanları aracılığıyla ilişkileri kademeli olarak ilerletmenize yardımcı olur,” diye açıklıyor. Bu toplulukları Instagram’da mı, TikTok’ta mı yoksa başka bir yerde mi bulacağınız kariyer yolunuza bağlı.

 

Rahat Olun

Campbell “Networking boğucu olmak zorunda değil,” diyor. Meslektaşlarımızla bir kahve içmeyi ve daha gayriresmi, sosyal etkinlikler bulmayı öneriyor. "Bu etkinlikler, insanlarla daha doğal bir ortamda bağlantı kurmak için rahat bir atmosfer sağlar," diyor. Kurumsal ortamlar sizi gergin hissettiriyorsa, bunun sadece size özgü olmadığını hatırlayın. Diğer katılımcılar da muhtemelen aynı şekilde hissediyor.

 

Yüz Yüze Etkinlikleri Akıllıca Seçin

Sanal bağlantılar iyi bir başlangıç noktası ama gerçek güveni inşa eden, insanlarla yüz yüze tanışmak. Yüz yüze etkinlikler midenizi kaldırıyorsa araştırmanızı yapmak daha özgüvenli hissetmenizi sağlayabilir. Etkinliğin kapsamının ne olacağını sorun ve daha küçük buluşmaları tercih edin. Ya da yerel, tanıdık mekanlarda düzenlenen büyük etkinlikleri seçin. Söz veriyoruz, oraya gittiğinizde, cold-calling’den çok daha rahat hissettirecek. Campbell "Yüz yüze etkinliklerin gerçekliği konuşmaların akmasını sağlar, dostça ilişkiler kurar ve unutulmaz etkileşimler yaratır," diyor.

 

Önceden Plan Yapın

Campbell, başarılı olma şansınızı artırmak için her zaman hazırda bir veya iki sorunuz olmasını öneriyor. Briggs ise eğer yüz yüze bir etkinliğe gidiyorsanız kimlerin orada olacağını öğrenmenizi ve hangileriyle konuşmak isteyeceğinizi önceden kararlaştırmanızı tavsiye ediyor. Grup senaryoları size korkutucu geliyorsa, bir arkadaşınızdan size katılmasını isteyin. Oraya vardığınızda, kendinizi birilerine anlatmadan önce odayı incelemek için zaman ayırın. Taylor Swift'in dediği gibi (tamam tamam, Benjamin Franklin), "Hazırlanmakta başarısızsan başarısızlığa hazırsın."

 

Rahatsızlığı Kucaklayın

Briggs, her tavsiyeye uysanız bile yeni bir şey denerken ve kişisel gelişiminiz üzerinde çalışırken rahatsız hissetmenin doğal olduğunu belirtiyor. "Eğer rahatsız ya da tuhaf hissediyorsanız, bunu konfor alanınızın dışına çıktığınızın olumlu bir işareti olarak yeniden çerçeveleyin." Evet, networking aynı anda hem canlandırıcı, hem etkili hem de korkunç utanç verici olabilir. Daha rahatsız edici olansa bağlantılarınızı keşfetmeye başladığınızda neler başarabileceğinizi görme şansını kendinize vermemek.

 

Bu yazı Cosmopolitan UK için yazılmıştır. Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.