İşten Dönünce Akşam Yemeği Hazırlayamayanlara Mucizevi Öneriler
Yemek de yaparım kariyer de!
Sabah erkenden yollara düştüğümüz, trafikte eziyet çektiğimiz, akşama kadar çalıştığımız ve yine trafik eziyetiyle eve döndüğümüz günlerin akşamında yemek yapmak çok zor geliyor. “Çok yoruldum, bunu hak ettim.” diyerek kendimize gaz versek de, sipariş edilip yenilen yemeğin ardından vicdan azabı çöküyor değil mi? “Sağlıksız oldu, pahalı oldu, bu sıralar çok sık dışardan söylüyorum, yarın kesin evde yemek yapacağım.” gibi cümlelerin ardından yine kendinizi aynı rutinde buluyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, yalnız değilsiniz.
Geçenlerde Instagram’da tüm bu hislere tercüman olan bir videoya denk geldim.
İyi ama nasıl olacak bu her akşam evde yeme işi diyorsanız, buyrun mucizevi önerilere. Hafta sonu (mümkünse pazar günü) 1-2 saatinizi ayırarak hafta içi yemek yapma yükünüzün %90’ından kurtuluyorsunuz. Üstelik bol lifli, sağlıklı, lezzetli tariflerle... Bu yolculukta önemli olan doğru saklamayı bilmek, damak tadınızı anlamak ve vazgeçmemek.
Tariflere geçmeden evvel önemli uyarıları hatırlatmakta fayda var:
Doğru Saklamazsanız Her Şey Mahvolur
Sadece yemekleri değil, sebze-meyveleri de doğru saklamalısınız. Sebze ve meyveleri aldıktan sonra iyice yıkayın, kurutma bezinin üzerine genişçe yayarak kurutun. Saklama kabına ya da poşetlere koyarken mutlaka havlu peçetelere sarın. Bu sayede sebze meyvelerin ömrünü en az 3-4 gün uzatmış olursunuz.
Hemen Tüketmeyecekseniz Ne Sos Ne Tuz!
Hazırladığınız yiyecekleri, salataları hemen tüketmeyecekseniz, saklayacağınız kısmına herhangi bir sos, yağ, tuz ya da baharat dökmeyin. Annem küçükken misafir geleceğinde salatayı bana yaptırırdı. Tuzunu yağını dökeyim mi dediğimde de “Daha vakit var, salata ölmesin.” derdi. İşte tam olarak bu mantıkla hareket ediyoruz.
Damak Tadınızı İyi Anlayın
Kimi insanlar meyve ve sebzelere çok mesafelidir. “Brokoli hiç sevmem. Meyve yemek aklıma bile gelmez.” gibi cümleleri sıklıkla etrafımızda duyarız. Belki de o kişi sizsinizdir, şşş tamam bu aramızda sır olarak kalacak. Bu yüzden verdiğim tariflerde sevmediğiniz meyve/sebzeler varsa sevdiğiniz ürünlerle değiştirebilirsiniz. Ancak her bir tarifi denediğim ve severek tükettiğim için tariflere bir şans vermenizi ısrarla öneriyorum.
Gelelim tariflere. Ben et yemeden doyamam diyenlerdenseniz, bu tariflerin yanına kırmızı et, tavuk ya da balık ekleyebilirsiniz. Yine hızlı hazırlanabilmesi adına:
Köftenizi alırken kasaplık hazır köfte,
Tavuğunuzu alırken ızgara yapmaya uygun tavuk,
Balığınızı alırken balığı temizletip dilimleterek alabilir ve Airfryer’da pişirebilirsiniz.
Tarif Defteri
Cansu Dengey Acar’dan 3 pratik ve lezzetli tarifle başlayalım.
Rutine girecek bir lezzet: Pancar!
6 adet orta boy pancarı yıkayıp kuruladıktan sonra köklerini kesiyorsunuz. Kabuklarını soymadan doğruca fırına atıyorsunuz. Üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiye ekleyerek kağıdını kapatarak fırına atıyorsunuz.
3 Malzemeli Brokoli Salatası
1 büyük brokoliyi rondodan çektikten sonra 2 adet küp küp doğranmış elma ekliyorsunuz. Sosu için sirke, zeytinyağı, hardal, bal, tuz ve karabiber kullanıyorsunuz.
Ferah Yeşil Mercimek Salatası
Mercimeğin hem haşlaması çok kolay, hem de harika bir eşlikçi. Yeşil mercimek kullanımını çeşitlendirmek isterseniz bir salata önerim daha var. Diyetisyen Ezgi Sena Turgut’un tarifi de çok kolay ve lezzetli.
Karnabahar Kısır
Son olarak standartların dışına çıkalım. Hiç karnabahardan kısır olur mu? Olur! Hem de çok lezzetli. Tarifte miktarı artırabilir, doğru saklama kaplarıyla hafta boyunca dolapta saklayabilirsiniz.
Denediğiniz tarifleri bizimle paylaşmayı unutmayın!