İçimizi Isıtan, Bizi Güvende Hissettiren Konfor Dizilerimiz

Dönüp dolaşıp elimizin gittiği, vazgeçemediğimiz diziler…

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
Friends-Television-Stills-908371_3000x2063.jpeg
Getty Images

Hepimiz sosyal medya sayesinde yeni çıkacak film ve dizilere oldukça hakimiz. Yine de ellerimiz hep “o” diziye gitmiyor mu? Kesinlikle gidiyor. Yaz mevsiminin bitmesi ve havaların soğuması ile gelen “bu akşam evde mi kalsak” hissini en iyi tamamlayan şey favori dizine yeniden başlamaktır. İzlemesi kolay ve keyifli.

View post on X

Peki neden sürekli aynı dizileri izlemek istiyoruz?

Çoğumuz istemsizce en sevdiğimiz dizinin ilk bölümünü açıyor ve bunu sorgulamadan yapıyoruz. Buradaki en temel duygu aslında nostalji. En sevdiğiniz diziyi ilk defa izlediğiniz anda hissettiğiniz duygulara geri dönme arzusu. Hasta, yorgun ya da moralsiz olduğumuzda bizi mutlu edeceğinden emin olduğumuz şeyleri yapmak isteriz. Bazen mental bir araya ihtiyacımız olur ve bunu bir dizi açarak sağlarız. Kafamızı dağıtmak istediğimiz zaman, yeni bir şeye konsantre olmaya çalışarak kendimizi yormak yerine bizi iyi hissettiren, ne olacağını zaten bildiğimiz diziler izlemek bize güven verir. Tıpkı Modern Family gibi.

Bu dizilere örnek olarak ilk aklıma gelen Gilmore Girls. Zaten ekim ayına da girdik, başlamamak için bir bahanemiz kalmadı. Yeni çıkacak bir diziyi beklemenin verdiği heyecan ve bizi iyi hissettiren dizileri izlemenin verdiği heyecan birbirinden çok farklı. Hayatımızın farklı anlarında ve duygu durumlarında iki farklı heyecandan birine kendimizi ait hissedebiliriz. Belki yaz mevsiminin yasını tutarız, belki de kış aylarının gelmesini kutlarız. Nasıl hissedersek hissedelim “o” dizinin orda olduğunu bilmenin ve istediğimiz zaman yeniden başlayabilmenin verdiği güven duygusu tıpkı favori konfor yemeğinizi hazırlamak gibidir. Özellikle sitcom ağırlıklı olsa da bence herkesin en sevdiği dizi kendine özeldir. Örneğin The Office tam bir konfor dizisidir ama herkese göre olmayabilir.

Friends mi? How I Met Your Mother mı? Kavgasına hiç girmeden ikisininde bir konfor dizisi olduğunu düşünüyorum ve listeye ekliyorum. Kısa bir süre önce çok yoğun olduğum bir dönemde aslında bir şey izlemeye vaktim yokken nedensizce kendimi Gossip Girl’e tekrar başlarken buldum. Yapmam gereken işler için kendime bir motivasyon bulamazken arkada tanıdık bir sesin you know you love me, XOXO Gossip Girl demesi bana sebepsizce iyi geldi. Kendimizi iyi hissetmemiz için yaptığımız bazı şeyleri bir mantığa sığdırmaya ihtiyaç duymadan en sevdiğiniz dizinin, birinci sezon birinci bölümünü açmaya ne dersiniz?

View post on X

Konfor dizileri düşünürken kendimi dipsiz bir kuyuda gibi hissettim, sonu olmayan bir liste. Bir göz atacak olursak, Parks And Recreation, Brooklyn Nine-Nine, That '70s Show, Fleabag gibi hepimizin ortak konfor dizileri vardır. Benim favori konfor dizim ise New Girl ve Sex and the City. Yerli dizileri baktığımız zaman Türkiye tam bir dizi cenneti aslında. Özellikle Avrupa Yakası ve Aşk-ı Memnu hala en çok izlenenler arasında. Bir molaya ihtiyacınız varsa, sizin tercihiniz hangisi?

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın