Comfort Food: En Sevdiğimiz Yemekler

Herkesin kendi konfor alanına ait bir yemeği vardır.

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
comfort-food-en-sevdigimiz-yemekler-1
Kolaj: Duru Keskingöz

Yaklaşık 9 ay önce yüksek lisans eğitimim için Londra’ya taşındım. Zaten liseden beri tek yaşıyordum ve kendi kendimi idare ettirmeyi artık öğrendiğimi düşüyorum. Ev düzeni, günlük rutinler, favori kahvemi nasıl yaparım gibi soru işaretlerinin artık olmaması bana kolaylık sağlıyor. En azından yalnız yaşamak konusunda birçok şeyi biliyorum. Geçen haftalarda, okulumun çok yoğun olduğu bir dönemde moral olsun diye hayatımda ilk defa kendime domatesli pilav yaptım. Tadı tıpkı yaz mevsimi gibiydi. O domatesli pilavı yediğim günden beri bana huzur veren yemekler üzerine düşünüyorum. Etrafımdakilere de sorduğumda herkesin kendini iyi hissettiren yemeklere karşı farklı bir kategorisi olduğunu fark ettim. Ortak noktamız hepimizin bir konfor yemeğinin olması.

View post on X

Huzur Veren Yemeklere Duyduğumuz Özlem Ortak

Rahat Hissettiren Yemekler kategorisine hangi yemeklerin gireceği ya da girmeyeceği ucu açık ve sonsuzluğa uzanan bir konu. Her şeyden önce, konfor yemeklerinin mutsuzluk ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Herhangi bir duyguya ait yemekler olabilir ve o yemekleri yemeniz için özel bir durum olmasına da gerek yok. Bazen evden uzaktayken ev hissini tekrar yaşamak istersiniz, bazen çok yorgun olduğunuz bir günde yaptığınız konfor yemeği size bütün yorgunluğunuzu unutturur, bazen de tesadüfen sipariş ettiğiniz bir yemek unuttuğunuzu sandığınız anıları canlandırır.

Tat almak da parfüm gibidir aynen, ikisi de bize her an nostaljik anlar yaşatabilir. Yemek yapmak bir nevi sevgi dilidir, bu nedenle kendime ve başkalarına yemek yapmak benim en sevdiğim konfor alanım. Tabii ki ben bir Nara Smith değilim ama elimden geldiğinde kendi uydurduğum yemekleri yapmayı seviyorum. Konfor yemekleri ve girl dinner arasındaki en önemli fark ise konfor yemeklerinin size hissettirdiği huzur ve güven hissinin, tabii bir de hazırlamanın biraz daha uzun sürmesi.

Geçen hafta 4 kişi, evde ne yemek yapsak diye düşünüyorduk. Aklıma kıymalı yoğurtlu makarna geldi. Yemeği yaparken bile geçmişe döndüm. Okuldan eve gelmişim ve o gün evde kıymalı yoğurtlu makarna günüymüş gibi. İşte tam bir konfor yemeği! Evimdeyim.

Herkesin kendisine özel bir makarna yapma usulü vardır. Bu nedenle her türlü makarna konfor yemeğidir. Aynı zamanda kahvaltıya ait her şey bana konfor veriyor, bu nedenle kahvaltının günün belirli bir saatine ait olduğuna inanmıyorum, akşam kahvaltıları da vardır. Patates ve fırın ikilisini içeren her yemek türü huzur veren yemektir. Bence en güzel konfor yemeği, mercimek ya da domates çorbası ve bir kase yoğurt olabilir. Bazen ise konfor yemeği evde yapılmış bol peynirli bir tost ya da favori pizza siparişinizdir. Etrafımdakilerden duyduğum ve en sevdiğim cevap ise favori mezelerin tek bir tabakta toplanması oldu. Londra’da yemek yapmaya üşendiğim zamanlar evimin yanındaki Çin restoranında soup noodle içerken buluyorum kendimi.

View post on X

Her şey motivasyon ile başlıyor aslında. Aklınıza ilk geldiği andan itibaren o yemeğin size yaşatacağı duyguların heyecanı ile mutfağa girdiğinizde, ihtiyacınız olan bir duygu ile besliyorsunuz kendinizi. Bu nedenle kendiniz için bir şey yapmanın en güzel halidir konfor yemekleri. Bir bakıma kendi mutfağınızın şef Carmy’si oluyorsunuz, tabii stressiz hali. Sizin favori konfor yemeğiniz hangisi?

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın