Nights of Cosmo

5 Adımda Spora Başlama Rehberi

Bugüne kadar neden spora başlayamadığımızla ilgili bir sürü bahane sıralayabiliriz. Her gün kendimize başlamak için yeniden söz verip vazgeçebiliriz. Hepsi normal. Ama hadi gelin bugün tüm bahaneleri bir kenara bırakalım.

YAZAR: Bahar Ekinci Akçaoğlu
5-adimda-spora-baslama-rehberi1
Anna Shvetz | Pexels

Spora başlamak için verdiğiniz yeni yıl kararının üzerinden tam 8 ay geçti ve siz hala başlamadınız mı? Her ay başı geldiğinde onlarca kere “Bu ay mutlaka spora başlıyorum.” cümlesini kurdunuz ama gerisi gelmedi mi? Büyük ihtimalle: Canınız istemedi. Keyfiniz öyle istedi. Vakit bulamadınız. Nereden ve nasıl başlayacağınız konusunda şüpheleriniz vardı. Bahane listesi uzar, gider.

Peki sağlığımıza bu kadar iyi geldiğini bildiğimiz bir şeyi yapmak ve harekete geçmek için neden kendimizi ikna etmemiz gerekiyor? Time’da yayınlanan bir araştırmaya göre hareketsiz olmaya programlanmış beynimiz egzersiz yapmamızı istemiyor ve bizi sabote ediyor. Avcı toplayıcı atalarımızın hareket etmek için koşmaya, spor salonunda ağırlık kaldırmaya veya iş yerinde çok oturdukları için yürüyüşe çıkmaya hiç ihtiyacı olmadı. Onlar, kalan enerjilerini tasarruf etmeliydiler. Ne yazık ki bugün bize miras olarak sadece o “enerjiyi tasarruf ettiren evrimsel içgüdü” düştü. Merdiven çıkmak yerine yürüyen merdiven kullandığımız, beş dakikalık yol için arabaya bindiğimiz, markete gitmek yerine sipariş verdiğimiz dünyamızda bu isteksizliğimiz de oldukça normal ve doğal.

Tabii ki tüm suçu beynimize veya atalarımıza atma fikri oldukça rahatlatıcı. Ancak uykuyu, kuvveti, zihinsel refahı artıran, kronik rahatsızlıkları azaltan sporu yapmamamız için hiçbir bahanemiz yok. Kendinizi ne kadar erteleme ve suçluluk döngüsünde sıkışmış hissederseniz hissedin bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Eylül de neden ocak ayı gibi yeni rutinlerin başlangıcı olmasın? Belki de damarlarımızda dolaşan o yeni yıl enerjisi hala bir yerlerde saklıdır ve sadece tatilden dönmeyi bekliyordur. İşte size yardımcı olacak spora başlama rehberi.

Seviyenizi Belirleyin

Büyük ihtimalle ne kadar formda olduğunuza dair bir fikriniz vardır. Yine de egzersiz programınıza başlamadan önce form seviyenizi net olarak bilmek rutininizi oluşturmak için oldukça faydalıdır. Ayrıca kendinize gerçekçi hedefler koyabilmenin yolu seviyenizi bilmekten geçer. Bu seviyenin belirlenmesi yaralanma ihtimalinizi tamamen ortadan kaldırmasa da azaltır.. Egzersizlerinizi evde yapmayı tercih ederseniz çevrim içi bir fitness testine girebilirsiniz. Eğer bir salona gitmeyi planlıyorsanız da oradaki eğitmenlerden yardım alabilirsiniz.

Yavaş Başlayın

Spora başlamak ve bunu hayatın bir parçası haline getirmek uzun bir yolculuktur. Çok erken, çok fazla şey beklemek motivasyonunuzu olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kendinizi çok fazla zorladığınız egzersizlerden kaçının. Örneğin ilk antrenmanınızda kendinizi ertesi gün ayakta duramayacak, kolunuzu kaldıramayacak kadar zorlamayın. Başlangıç seviyesinde olduğunuzu ve uzun zamandır hiçbir şey yapmadığınızı unutmayın. Rutininizi haftada birkaç gün ile sınırlayıp egzersiz yapma sıklığınızı güçlendikçe kademeli olarak artırın.

Kendinizi Dinleyin

Sürdürülebilir bir rutin oluşturmak istiyorsanız vücudunuzu dinlediğinizden ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak değişiklikler yaptığınızdan emin olun. Vücudunuz antrenman sırasında nasıl hissettiğiyle ilgili size sinyaller yollayacaktır. Bu sinyalleri dinlemek çok kritiktir. Vücudunuz, kendinizi zorlayıp zorlamadığınıza veya geri adım atmamanız gerektiğine dair sizinle konuşacaktır. Bu sinyalleri dinlemek, katıldığınız egzersizden keyif almanıza yardımcı olur. Hareketleri yaparken vücudunuzda acı hissederseniz durmayı ve dinlenmeyi atlamayın. Ayrıca egzersize ara verdiğiniz günler de egzersiz rutininiz kadar egzersize ara verdiğiniz günler de önemlidir. Vücudunuza dinlenmek ve güç toplamak için zaman verin.

Spor Salonu Anksiyetesiyle Başa Çıkın

Birlikte derse girdiğiniz veya spor yaparken etrafınızda gördüğünüz diğer üyeler belki de aylardır, yıllardır orada. Siz kimseyle bir yarış halinde değilsiniz. Herkesin yetenekleri, seviyeleri ve yapabilecekleri kişiye özgü ve farklı. Hayır, kimse size bakmıyor, spor yaparken nasıl göründüğünüzle ilgilenmiyor. Herkes kendi programının, kendi gelişiminin peşinde. Bunun yanında hareketleri yanlış yaptığınız konusunda endişeleniyor, aklınızda ekipmanları nasıl kullanacağınız konusunda soru işaretleri beliriyorsa mutlaka uzmanlardan yardım alın.

Eğlenmeyi Unutmayın

Egzersiz rutininizden keyif almazsanız, egzersizleriniz sırasında eğlenmezseniz ve sevdiğiniz hareketleri keşfetmezseniz spora devam etmek konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bir Gym Buddy edinmek de sizi motive edebilir ve rutininize sadık kalmanıza yardımcı olabilir. Sizi ve kaslarınızı zorlayan, zorladığı kadar da eğlendiren aktiviteleri bulmanız sürdürülebilir bir spor rutini inşa etmek için çok önemlidir.

PHOTO-2024-07-11-18-27-17.jpg
Bahar Ekinci Akçaoğlu
Spor yazarı
Spor yazarı