Gym Buddy’n Kadar Konuş!

Spor salonlarına bir hevesle yazıldık da, ne paralar döktük de, kaç dersi tamamlayabildik? Bizde de durum farklı değildi, taa ki…

YAZAR: Bahar Ekinci Akçaoğlu
Gym Buddy’in Kadar Konuş!.jpg
Dilara Olgun

Parasını tıkır tıkır ödeyip de hiçbir fayda görmediğim, yazılıp da hiç gitmediğim, sayısız spor salonu üyeliğim oldu. Sayısız dediysem gerçekten de sayamayacağım kadar çok, o yüzden yazamıyorum. Şimdi geriye dönüp söz konusu üyelikleri neden kullanmadığımı sorguladığımda o salonların hiçbiriyle bir bağ kurmadığımı fark ediyorum. Ne salonla ne eğitmenle ne de diğer üyelerle…

Bu beni durdurdu mu? Hayır. “Yenilen pehlivan güreşe doymazmış” misali tam bir yıl önce evimin yakınlarında bir spora salonuna yazıldım. Hangi sıklıkta salona gideceğim ise ailem ve arkadaşlarım arasında alay konusu oldu. Haksızlar mı? Hayır tabii ki. Ama kendime yılın başında çok güçlü bir söz vermiştim: Bu yıl sınırlarımın el verdiği kadar güçlü ve kuvvetli hissetmek, tarihe “kendimi en iyi hissettiğim yıl olarak not düşmek” istiyordum.

Bırakmam Dalga Konusuydu

İlk yedi ayda bu hedefime yaklaştığımı düşünüyorum. Hayatımda hiç bu kadar form tuttuğum bir dönem olmamıştı. Bunda salonla kurduğum bağın ama özellikle gym buddy’min, yol arkadaşım Elif’in payı oldukça fazla. Bir cycle dersinde başlayan arkadaşlığımız, bugün beni hala motive ve coşkulu tutan nadir şeylerden biri. İkimiz de birbirimize attığımız o ilk mesajı hatırlamıyoruz. Ama bugün neredeyse her gün mesajlaşıyoruz. İkimizin de rutin olarak birlikte katıldığı dersler var. Ve her ders öncesinde mutlaka derse gelip gelemeyeceğimizi birbirimize haber veriyoruz. Eğer kendime koyduğum hedefe giden yolda yalnız olduğumu hissetseydim muhtemelen yolun yarısında hayallerime veda etmiştim. Daha da önemlisi Elif olmasaydı etrafımda benle dalga geçen herkesi bir kez daha haklı çıkarmıştım. Neyse ki Elif var!

Peki neden sizin de bir Elif’e ihtiyacınız var? Bir gym buddy’ye yani spor arkadaşına sahip olmanın gücünü gösteren 5 nokta!

1066758644 (1).jpg
Getty Images    

Daha Motive Hissedersiniz

Herkesin biraz dürtülmeye ihtiyacı vardır değil mi? Rutinlere bağlı kalabilmek ve hedeflerinize ulaşmak için aradığınız motivasyonu her zaman kendi içinizde bulamayabilirsiniz. Salonda veya dışarıda sizi bekleyen bir spor salonu arkadaşınızın olması sizi antrenmanlarınıza uymak konusunda daha kararlı yapabilir. Örneğin Elif’in beni beklediğini veya derse birlikte katılacağımızı düşünmek, bana her zaman ekstra bir motivasyon kaynağı. 

Eğlence Garantilidir

Ders veya egzersizler sırasında birbirini anladığını gösteren küçük anlar, zorlanırken paylaştığınız gülümsemeler size zamanın nasıl geçtiğini unutturur. Antrenmanlar sırasında atılan kahkahalar ve yapılan sohbetler zamanın uçup gitmesini sağlar. Elif ile biraz moralimiz bozuk girdiğimiz derslerden sonra en çok kurduğumuz cümlenin “Çok iyi geldi. İyi ki gelmişiz” olması bunun bir göstergesi.  

462030223.jpg
Getty Images

Birlikte Keşfetmek Güzeldir

Aynı hareketleri yapmak, devamlı bildiğiniz derslere katılmak sizi sıkabilir. Spor salonu arkadaşıyla keşfedilecek yeni bir ders, yeni bir eğitmen veya yeni bir rutin işleri daha eğlenceli ve yaratıcı yapabilir. Bu arkadaşlık iki tarafın da sıkılmasının önünde duvar gibi durur. Mesela daha geçtiğimiz hafta birbirimizi takvime eklenen yeni bir derse girmek konusunda ikna ettik. İyi ki de etmişiz. Yeni keşfimiz şu an rutinimizde kendine yer buldu. 

Tatlı Bir Rekabet Yaratır

Sporda gelişim ancak kendinizi devamlı zorladığınız anlarda gelir. Spor salonu arkadaşı, daha uzun plank yapmanız, daha doğru bir squat duruşunda kalmanız veya size uygun kilolarda ağırlık kaldırmanız için itici bir güç olur. Ayrıca birinin bize inanması, yapabileceğimize inandığımız şeyleri de değiştirir. Örneğin, Elif ile girdiğimiz karın dersinde herkes bıraktıktan sonra kendimizi zorlayarak devam ettiğimiz plank, birlikteyken daha fazlasını ve iyisini yapmak istememizin bir kanıtı.

Sınırları Zorlar

Genellikle yeteneklerimizi ve yapabileceklerimizi hafife almaya meyilliyizdir. Antrenmanlar sırasında tek başımıza olduğumuzda daha azıyla yetiniriz. Daha az kilo, daha az tekrar veya daha düşük tempo… Spor salonu arkadaşınız sizi konfor alanınızın dışına çıkarır. Arkadaşınızın kendi tavanını zorladığını görmek sizi de motive eder. Elif’in tek başına girdiği boks derslerinde yakaladığı kardiyo seviyesi muazzamdı. Birlikte girdiğimiz derslerde onun gerisinde kalmak beni rahatsız ediyordu. Elif’ten aldığım bu ilham kardiyovasküler anlamda gerçek potansiyelimi keşfetmemi sağladı.

PHOTO-2024-07-11-18-27-17.jpg
Bahar Ekinci Akçaoğlu
Spor yazarı
Spor yazarı