Nights of Cosmo

30 Yaşla Gelen Metabolizma Sorunu

Metabolizmanın yavaşlamasına izin vermiyoruz!

YAZAR: Cemre Bosnalı Zeydanlı
metabolizmayi-hizlandiran-besinler.jpg
Kaboom pics, pexels

30’a girdiğim yaş günümde tamamen ruhsal olarak kendimi şokta hissetsem de henüz kafaya takmadığım bir sorun beni bekliyordu: Kendini göstermeye başlayan metabolizma yavaşlaması. Son birkaç yılda, yediklerime biraz dikkat etmeye başlasam hemen kilo verirdim ancak şimdi sadece 2 kilo için diyetisyenden öneri almam gerekiyor! Neyse, kafama çok takmıyor ve metabolizma hızımı tekrar artırmak için hayatımı ve beslenme alışkanlığımı bir düzene oturtuyorum. 30 yaşla birlikte gelen metabolizma hızındaki düşüşü eski haline getirecek besinleri ve rutin önerilerimi sizlerle de paylaşıyorum. Rica ederim!

Öncelikle Metabolizmanın Neden Yavaşladığını Hatırlatayım

30’lu yaşlarla beraber vücuttaki hormonal değişiklikler, metabolizmanızı etkiliyor. Tabii bunun yanında bilgisayar başında geçirdiğimiz uzun saatler, hareketsiz yaşam tarzı ve dolayısıyla beslenme alışkanlıklarındaki dengesizlikler durumu daha vahim hale getirebiliyor. Yaş ilerledikçe kas kütlesinin azalmaya başlaması, vücudun enerji ihtiyacını azaltıyor ve bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.

O zaman bizim tek yapmamız gereken: düzenli bir hayat, beslenme alışkanlıkları ve bol hareket içeren rutinler. Stressiz hayatı söylememe gerek yok sanırım?

View post on Instagram
 

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Bu Besinleri Tüketin

Metabolizmayı yeniden canlandırmanın en etkili yollarından biri doğru beslenmeyi sağlamak. Araştırmalara göre, bazı besinler var ki termojenik özellikleri ve içeriklerindeki faydalı bileşenler sayesinde metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Her Güne 2 Fincan Yeşil Çay

Yeşil çay, kateşinler adı verilen antioksidanlar bakımından oldukça zengin. Metabolizmanın hızlanmasına destek olan yeşil çayı, günde 2-3 fincan olmak üzere tüketebilirsiniz (herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza başvurarak). Kalori yakımını artıran ve yağların enerjiye dönüşmesine katkı sağlayan yeşil çayı ben ara öğünlerimde tüketmeyi tercih ediyorum. Yanında biraz kuru yemişle harika bir ikili oluyor!

Ben Yiyemiyorum Ama… Acı Biber

Acı eşiğim oldukça düşük. Maalesef bu özelliğim yemek konusunda da karşıma çıkıyor. Dolayısıyla acı biber yemek benim için söz konusu değil. Fakat siz metabolizma hızınızı artırmak istiyorsanız mutlaka acı biberi beslenme rutininize ekleyin. Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi, vücut sıcaklığını artırarak kalori yakımını hızlandırıyor. Yemeklerinize ekleyeceğiniz bir tutam acı biber, metabolizmanızı canlandırmanıza yardımcı olacak.

Protein Bakımından Zengin Besinler

Kas kütlesini korumak ve artırmak metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yollarından. Yumurta, balık, tavuk, mercimek ve nohut gibi protein bakımından zengin besinler, sindirim sürecinde daha fazla enerji harcanmasına ve dolayısıyla daha hızlı bir metabolizmaya katkı sağlıyor. Mümkünse her sabah kahvaltınızda yumurta yiyebilir, vegansanız baklagillerden protein alımı yapabilirsiniz.

Biraz Bağışıklık da Artsın! Zencefil

Zencefil, sindirimi hızlandırarak metabolizmayı destekliyor. Mideyi rahatlatırken aynı zamanda kalori yakımına yardımcı olan zencefili çay olarak tüketebilir veya yemeklerinize ekleyerek termojenik etkisinden faydalanabilirsiniz. Ben çoğu zaman zencefili suya ekleyerek tüketiyorum. Taze zencefil, tarçın, limon ve taze nane ile hazırladığım su hem vücuda iyi geliyor ve hem bağışıklığı artırıyor.

Su, su, su!

Yeteri kadar su tüketiminiz yoksa ne yaparsanız yapın metabolizmanız yavaşlamaya devam edecektir. Susuz kalmış vücudun yağ yakımı zayıflıyor. Dolayısıyla günde 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin! Ben atlamamak için kendime hatırlatıcı kurarak çözüm buldum.

En Önemlisi Stressiz Yaşam

Yakınlarım bana sen 100 yıl yaşarsın derler.😊 Stresi minimumda tutmak benim işim desem yalan olmaz. Belki yapısal belki düzenli yaptığım yoga ve meditasyondan kaynaklı olduğunu düşündüğüm bu özelliğim sayesinde, düzenli bir uyku rutinim de oluşabiliyor. Uzmanlar metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından birinin stressiz yaşam ve kaliteli uyku olduğunu söylüyor. Çünkü stres hormonu olarak bilinen kortizol, metabolizmanın yavaşlamasına neden olabiliyor.

Fiziksel Aktivite Şart

Metabolizmayı hızlandırmak için yalnızca beslenme değil, aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite de yapmanız şart. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, bir eğitmen gözetiminde ağırlık çalışmanızı ve direnç egzersizleri yapmanızı öneririm. Haftada ortalama 3 gün de kardiyo yapmanız önemli. Böylece kas kütlenizi artırarak metabolizmanızı canlandırabilirsiniz.

Yaşasın düzenli yaşam!

cemre.JPEG
Cemre Bosnalı Zeydanlı
Web Direktörü
Kariyerine basılı yayında başlayıp ardından dijital yayıncılıkta tecrübe kazanan Cemre, Cosmo’daki görevinin yanı sıra İstanbul Moda Akademisi’nde Online Editörlük dersleri veriyor ve yoga eğitmenliği yapıyor. Hem yayıncılık hem yogaya dair öğrendiklerini çevresine, öğrencilere ve okuyuculara aktarmayı çok seviyor.
Devamını okumak için tıklayın