En iyi seks, yavaş sekstir. İşte tüm faydaları ve uzmanlardan 13 ipucu

Yatakta işleri yavaşlatma zamanı.

YAZAR: Sophie Saint Thomas
yavas seks
Yana Iskayeva/Getty Images

Bu yazı Berfin Örs tarafından Türkçeleştirilmiştir, yazılarını buradan okuyabilirsiniz.

Screenshot_2024-08-05_at_14.21.39-removebg-preview.png

Şipşak seksin yeri ve zamanı vardır. Hızlı ve tutkulu seksin yaşattığı adrenalin patlamasını seviyorsunuzdur ya da belki de yavaş seks için fazla meşgulsünüzdür. Görüşecek arkadaşlarınız, yapılacak işleriniz ve izlenecek Bridgerton bölümleriniz var, tamam anlıyoruz! Ama zamanınız olduğunda, süper yavaş bir seks de muhteşem olabilir. Üstelik biraz fazladan zaman ayırmak (ara sıra da olsa) cinsel hayatınız ve ilişkinize ciddi faydalar sağlayabilir.

Psikolog ve Modern Sex Therapy Institutes’un eş direktörü doktor Rachel Needle, “Yavaşladığınızda, her dokunuş, öpücük ve okşama daha yoğun hâle gelir,” diyor. “Birbirinizin bedenlerine daha uyumlu hâle gelir, aceleci bir birliktelikte kaçırabileceğiniz hisleri keşfedersiniz. Yavaş seks aynı zamanda daha derin bir bağ kurmanıza olanak tanır, bu da daha güçlü bir ilişkinin önünü açar.”

Gerçekten de öyle. Ayrıca yavaş seks, orgazma ulaşmak için daha fazla zaman tanır ve daha yoğun yaşanmasını sağlar.

Klinik sosyal hizmet uzmanı, New York’taki Gender & Sexuality Therapy Center’ın direktörü ve seks terapisti Jesse Kahn, “Hayatınıza, özellikle de cinsel hayatınıza yavaşlığı getirmenin pek çok faydası var!” diyor. “Kültürel olarak seks sıklıkla 0'dan 100'e hızlı bir çıkış şeklinde gösterilirken, seks sırasında oyuna vakit ayırmak eğlenceli ve ilgi çekici olabilir ve aynı zamanda kaygı azaltıcı bir yaklaşımdır.”

İşte, yavaş seks için 13 ipucu.

1. Seksi Yeniden Tanımlayın

Henüz duymadıysanız, seks sadece penis vajinanın içine girdiğinde olmaz. Seks, erotik dokunuşun tüm biçimlerini kapsar.

Eğer queer iseniz, bunu çoktan anlamış olabilirsiniz, ama bazen heteroseksüeller (ve kesinlikle erkekler) küçük bir hatırlatmaya ihtiyaç duyar. Oral seks, handjob, ön sevişme ve kinky sahneler de seks olarak sayılabilir.

Cinsellik eğitimi uzmanı ve Beducated'in kurucusu Mariah Freya, "Seksi, farklı pasta dilimleriyle dolu bir tabağa benzetmeyi seviyorum." diyor. "Penetratif seks lezzetli dilimlerden biri ama denenecek ve karıştırılacak pek çok başka tat var. Hiçbirinin diğerlerinden daha iyi olduğunu söyleyemeyiz, tamamen kişisel zevkinize bağlı. Bu, farklı hisleri keşfetmek ve hızlıca sonuca ulaşmak yerine her anın tadını çıkarmakla ilgili.” Seks tanımınızı genişletmek, keyif aldığınız zamanı artırmanıza yardımcı olabilir.

2. Acele Etmeyin (Hatta Seksi Planlayın)

Adı üzerinde, yavaş seks sırasında acele etmemelisiniz. Psikoterapist ve cinsel terapist Doktor Dulcinea Alex Pitagora “Hayatta her alanda olduğu gibi, deneyimleri hızlı yaşadığımızda bir şeyleri gözden kaçırma riski doğar,” diyor. “Seks yavaşça, merakla ve dikkatle gerçekleştiğinde zevki, yakınlığı ve bağlanmayı derinleştirmek, kendimizi ve partnerimizi tanımak için fırsatlar oluşur.”

Evet, seks geçiştirmek isteyeceğiniz bir şey değil. Bununla birlikte, muhtemelen meşgul olduğunuzu anlıyoruz. Bu yüzden yavaş seksin özel bir olay olarak kabul edilmesinin tamamen uygun olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Hatta, bunu programlı bir etkinlik hâline getirmenizi öneriyoruz. Bir hafta sonu seçin ve brunch rezervasyonu yaparmış gibi yavaş seks için zaman ayırın. Pazar günü öğleden sonrayı yavaş sekse adayın (hatta partnerinize davetiye bile gönderebilirsiniz).

Freya “Ön sevişme ve keşifle zaman geçirin: öpüşmek, dokunmak ve oral seks gerçekten beklentiyi ve zevki artırabilir,” diyor.

3. Duyularınızın Tümünü Kullanın

Tekrar söyleyelim, kesinlikle hızlı sekse karşı değiliz ancak hızlı seks, hızlıdır işte canım! Partnerinizin üzerinizde nasıl göründüğünü fark edersiniz ve ağırlığını hissedersiniz belki ama beş duyunuzu gerçekten kullanmaya zaman ayırmazsınız.

Freya “Cinsel deneyimi yavaşlatmak, duyularımıza olan farkındalığı artırır ve bizi daha geniş bir zevk seçkisine yönlendirir,” diyor. Bunu, tüm duyuları sırayla aklınızdan geçirerek pratik edebilirsiniz. Partnerinizde veya kendinizde sizi neler heyecanlandırıyor? Hangi primitif sesleri duyuyorsunuz? Partnerinizin tadı nasıl? Teninizde neler hissediyorsunuz? Kokuyu da unutmayın. Beyindeki koku merkezi duygusal ve hafıza ile ilişkili olan amigdala ve hipokampüs bölgeleriyle doğrudan bağlantılı olduğundan koku, anılarla tüm diğer duyulardan daha fazla ilişkilidir. Bu da bazı son derece seksi anılara dalmak ve yenilerini yaratmak için mükemmel bir fırsattır!

907936530.jpg
Getty Images

4. İletişim Kurun

Eğer mümkün olan en iyi seks deneyimini yaşamak istiyorsanız, neyi sevdiğinizi konuşmanız gerek. Yavaş seks, uzun süreli ilişkilerde bile, partnerinizin fantezileri (zamanla değişebilir ve gelişebilirler) hakkında daha fazla şey öğrenme ve neyi sevip neyi sevmediklerini daha iyi anlama fırsatı sunar.

Freya “İletişime öncelik verin. Partnerinizle açıkça konuşmak, karşılıklı isteklerinizi ve beğenilerinizi paylaşmak duygusal yakınlığı artırır ve seksin daha tatmin edici olmasını sağlar,” diyor. İletişim, yeni veya günübirlik ilişkilerde, seksi iyileştirmenin ve birbirinize yakınlaşmanın kestirme yolu olabilir. Uzun süreli ilişkilerde ise farklılık yaratma fırsatı sunarak seks hayatınıza yenilik getirir. Eğer genellikle sert sekse eğilimliyseniz, gerçekten yavaşlayıp tüm süreci ağırdan alabilirsiniz. Tercihiniz yumuşak seks ise bağlama gibi kinkleri keşfetmeye zaman ayırabilirsiniz.

5. Kışkırtın

Biriyle görüşmeye veya birinden hoşlanmaya başladığınızda, cinsel gerilimi neredeyse bıçakla kesilebilecek kadar yoğun hissedersiniz ya hani, işte yavaş seks, bu tür orgazmik cinsel gerilimi ilişkinize yeniden kazandırmak için kışkırtmayı ve geciktirilmiş hazzı kullanma fırsatı sunar.
Klinik psikolog ve sertifikalı seksolog Denise Renye “Hızda değişiklik yaparak, farklı dokunuş ve uyarım türlerini dahil ederek partnerinizi kışkırtın ve beklentiyi artırın,” diyor. “Unutmayın, seks bağ ve zevkle ilgilidir, bu yüzden sona koşmaktansa her anın tadını çıkarmak için zaman ayırmak önemlidir.” Eğer gerçekten risk almak istiyorsanız, edging'i  (partnerinizi orgazmın eşiğine getirip bitirmeden önce durdurma) deneyin. Tekrarlayın, artık dayanamayana kadar devam edin ve cenneti görmeye hazırlanın.

6. Farkındalık Pratiği Yapın

Farkındalık, içinde bulunulan anı, yargılamadan, tam dikkatle yaşama pratiğidir. Her alandan terapistin hoşuna giden önemli bir Budist uygulamasıdır ve seks yapmayı daha iyi hâle getirebilir. "Yargılamadan" kısmı temelde kendinizi düşüncelerinizden çıkarıp tamamen şimdiki an içinde olmayı gerektirir. Bu da nefesinize odaklanarak ve o müthiş beş duyuyu kullanarak yapılabilir.

Needle "Yavaş seks farkındalığı, tamamen anda olmayı teşvik eder, bu da son derece tatmin edici olabilir. Deneyimin tadını çıkarmak, partnerlerin daha tatmin ve memnun hissetme olasılığını yükseltir," diyor. Farkındalık, stresi azaltır. Dikkat, sakinlik ve duygusal dayanıklılığın artmasına katkıda bulunur. Üstelik iyi seksin derin duygusal tatmin ile ilişkilendirilmesiyle birleştirildiğinde, aslında harika seks görünümlü epik bir terapi seansı elde etmiş olursunuz.

7. Göz Teması Kurun

Göz teması kurmak hile gibidir. Çok basit olmasına rağmen çok etkilidir. Sadece seksin daha iyi olmasında değil, aynı zamanda ilişkinin içindeki yakınlığı artırmada da. Freya “Nörobilimciler, göz temasının oksitosin, dopamin ve diğer olumlu hissettiren beyin kimyasallarını salgıladığını kanıtladı,” diyor. “Göz teması, birbirimize olan güvenimizi artırır.”
Seks sırasında göz teması kurmak, özellikle yeni ilişkilerde cesaret gerektirebilir. Çünkü bir ölçüde savunmasızlık içerir. Birbirinizi görmediğiniz pozisyonlarda daha rahat hissetmek oldukça normal ama göz temasını korumak seksinizi iyileştirmenin ve ilişkinizi derinleştirmenin kolay bir yolu (eğer böyle bir amacınız varsa).

Renye “Seks sırasında göz teması gerçekten yakınlığı ve bağlantıyı artırabilir,” diyor. “Güveni, sevgiyi ve arzuyu gösterir, deneyimi kişiselleştirir ve bağlı hissettirir. Ayrıca, savunmasızlık ve mevcudiyet ekleyerek uyarılmayı artırabilir ve bağınızı derinleştirebilir.”

1142017493.jpg
Getty Images    

8. Rahatlayın

Evet, “Rahatla!” demek birinin size kolayca söyleyebileceği ama yapması zor olan şeylerden biri. Her konuda olduğu gibi, rahatlama da pratik gerektirir (farkındalık pratiği yapmak ve beş duyuyu kullanmak rahatlamaya yardımcı olabilir). Unutmayın, yavaş seks planlanabilir. Bu da zihinsel olarak hazırlanmanıza yardımcı olabilir böylece rahatlayabileceğiniz bir ruh hâline girebilirsiniz. Yavaş seks, partnerinizle bağ kurmak ve iyi hissetmek için ideal olmanın yanı sıra gevşemek ve zihinsel bir mola vermek için de bir fırsattır.

Her şey birbirine bağlı. Zihinsel sağlığınıza öncelik verdiğinizde hem fiziksel duyumlar hem de duygusal bağlanma artar. Beyninize sizi güvende tutmak için ürettiği tüm endişeli düşünceler için teşekkür edin ve bir saatliğine ara verebileceğini bildirin. Needle “Yavaş seksin büyük bir faydası, performans kaygısını azaltabilmesi ve ereksiyon sürdürme veya orgazma ulaşma odağını ortadan kaldırabilmesidir. Bu da her iki partner üzerindeki baskıyı azaltır. Bu rahat yaklaşım, her iki partnerin de değerli ve arzulanmış hissettiği, daha doğal ve keyifli tecrübelere yol açabilir.” diyor.

9. Orgazm Baskısını Ortadan Kaldırın

Ortalama bir heteroseksüel kadının orgazma ulaşması yaklaşık 13 dakika 41 saniye sürer. Bu da yavaş sekste orgazmların daha olası olduğu anlamına gelir. Orgazma üzerindeki baskıyı ortadan kaldırdığınızda orgazmın gerçekleşmesi aslında daha olasıdır.
Klinik psikolog ve sertifikalı seks terapisti Renye "Yavaş seks, beklenti oluşturarak ve uyarılmayı yavaş yavaş artırarak daha iyi orgazmlar yaşatabilir. Bu da zirveyi daha yoğun ve tatmin edici hâle getirir," diyor. "Ayrıca orgazm baskısını ortadan kaldırır, belirli bir hedefe ulaşmak için acele etmek yerine sürece ve yakınlığa odaklanmanıza olanak tanır. Bu rahat yaklaşım, deneyimi daha keyifli hâle getirebilir."

Unutmayın, yavaş seks bir zevk olmalıdır. Acele edecek bir şey yok. Bunu kendinize ve belki de partnerinize zevk vermek için yapıyorsunuz. Amaç baskıyı azaltmak, stresi artırmak değil. İyi seks için orgazmlar gerekli değildir ve eğer bu sizin için erişilebilir bir deneyim değilse, tamamen normal. Ayrıca, bunu akılda tutarak ve “nihai hedefi” öncelikli hâle getirmeyerek orgazmların gerçekleşme olasılığını artırabilirsiniz. (Çünkü orgazmlar gerekli olmasa da, zirveye ulaşmak kesinlikle hoş bir bonus olabilir.)

10. Yaratıcı (ve/veya Kinky) Olun

Renye “Sekse zaman ayırmanız, farklı pozisyonlar, teknikler ve dokunuş türlerini keşfetme özgürlüğü vererek yaratıcılık için daha fazla alan sağlar,” diyor. “Yeni duyumlarla denemeler yapabilir, oyuncakları dahil edebilir veya uzatılmış ön sevişmeyi deneyebilirsiniz. Bu deneyimi çeşitli ve heyecan verici hâle getirir. Bu rahat tempo, en iyi neyin hissettirdiğini keşfedebileceğiniz açık ve oyuncu bir atmosferi teşvik eder.”

Freya, masajlar gibi farklı aktiviteleri deneyerek veya yeni vibratörler ve seks aksesuarlarını dahil ederek duyusal becerilerinizi genişletmenizi öneriyor.

Bu aynı zamanda kink ile denemeler yapmak için harika bir fırsattır. Kahn “Kink, seksi yavaşlatmanın harika bir yolu olabilir,” diyor. “Genellikle, yavaş gitmek kinklerin önemli bir parçasıdır. Oyun kapsamlıdır, zevk ve rıza odaklıdır. Bu da istediğiniz kadar yavaş gitme fırsatı sunar.”

11. Yakınlığa Hazırlanın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yavaş seks kendinize iyilik yapmanın bir yolu olduğu kadar, bir ilişkiyi ilerletmek için de idealdir. Bu, uzun vadeli bir ilişkide tutkuyu canlandırmak ya da yeni bir ilişkiyi daha ciddi hâle getirmek anlamına gelebilir. Renye “Yavaş seks, daha derin bir duygusal bağlantı sağlar ve yakınlığı artırır,” diyor. Bu yüzden, seks maratonunuz sizi ve partnerinizi daha ciddi bir ilişkiye doğru götürürse, uyarmadı demeyin!

12. Seks Sonrası Bakımı Unutmayın

Kink dünyasında seks sonrası bakım, birbirinize gerçekten ilgilenmek demektir. Bu, morluklara buz koymak, birlikte bir şeyler atıştırmak ve sarılırken pillow talk yaparak yaşanan ateşli seksi konuşmak gibi aktiviteleri içerir. Yavaş seksinize, kinky olup olmadığına bakılmaksızın, hak ettiği sonrası bakımı verin. Birbirinizin bedenlerine bu kadar zaman harcadıktan sonra, seks bitince hemen ayrılmayın! Seksinizi onurlandırın. Freya “Sonrasında biraz zaman ayırarak sarılın ve bağ kurun,” diyor. “Bu seks sonrası bağlantı, ikinizin de tatmin olmasını sağlayabilir.”

13. Daha İyi Ruh Hâli ve Uykunun Keyfini Çıkarın

Seks bittikten ve bakım tamamlandıktan sonra, sadece harika hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda muhtemelen daha düşük kaygı seviyelerine sahip olacak ve harika bir gece uykusunun tadını çıkaracaksınız. Needle "Uzun süreli yakınlık sırasında salgılanan endorfinler ve oksitosin, ruh hâlinizi ve genel iyi hissetme durumunuzu artırabilir," diyor. Orgazm ile yükselen cinsel yakınlık, hormonların salınımı sayesinde uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Seks yapmak ayrıca stres hormonu olan kortizol seviyelerinizi azaltır, bu da uyku düzeniniz için harikadır. Ne diyebiliriz ki? İyi seks, doğal uyku ilacıdır. Ek bir bonus olarak, seks ve orgazm sırasında salınan endorfinler doğal ağrı kesici işlevi görür. Gerçekten de bir kazan-kazan-kazan durumu.

 

Bu yazı Cosmopolitan US için yazılmıştır. Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.