İş Yerinde Maaş Konuşmak: Hak Ettiğin Ücreti Almanın Yolu!

Maaş konuşmak tabu olmaktan çıkıyor.
Edmond Dantès, Pexels
Edmond Dantès, Pexels

Para konuşmaktan çekiniyor musunuz? Yalnız değilsiniz! Geçmişte maaş meselesi iş yerinde adeta bir tabu gibiydi. “Ne kadar kazanıyorsun?” sorusu tedirginlik yaratır, maaş zammı istemek ise büyük bir stres kaynağı olurdu. Ancak artık işler değişiyor. Cosmopolitan’ın Sia Insight ile yaptığı araştırmaya göre, özellikle 25 yaşından sonra kadınlar bu konuda çok daha cesur. Hatta yüzde 86’sı, maaşına zam istemek için yöneticisinin kapısını çalmaktan çekinmiyor. İş görüşmelerinde ise kadınların yüzde 79’u maaş beklentisini net bir şekilde dile getiriyor. Ve en ilginci, çalışan kadınların yüzde 81’i iş yerinde maaşların şeffaf olması gerektiğini düşünüyor. Yani, “Maaş konuşulmaz” devrinin sonuna geliyoruz. Peki, iş yerinde maaş konuşmanın incelikleri neler? Bu konuyu konuşurken nelere dikkat etmeli? İşte bilmeniz gerekenler.

Maaş Konuşmaktan Korkma, Hak Ettiğini Talep Et

Bize hep mütevazı olmayı öğrettiler. Çok istemeyelim, fazla talepkar görünmeyelim diye büyütüldük. Ama gerçek şu ki, iş hayatında maaş konusunda net olmak sizi daha profesyonel gösterir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, erkekler maaş pazarlığında kadınlara göre çok daha özgüvenli. Ancak artık kadınlar da güçleniyor. Sia Insight’ın araştırmasına göre, 5 kadından 4’ü iş görüşmelerinde maaş beklentisini rahatça dile getiriyor. Ve bu oran yaşla birlikte daha da artıyor. Özellikle 35 yaş üstü kadınlar, maaş konusunda daha net ve talepkar olmayı öğrenmiş durumda.

İş Yerinde Maaş Konuşulmaz Mı? O Devir Kapandı

Eskiden iş yerinde maaş konusu açmak adeta yasaklı bir bölgeye adım atmak gibiydi. Ancak artık yeni nesil çalışanlar şeffaflıktan yana. Kadınların yüzde 81’i iş yerinde maaşların açıkça konuşulmasını destekliyor. Çünkü ancak bu şekilde eşit ve adil bir ücret politikası sağlanabilir. Çoğu şirkette hala çalışanların birbirinin maaşını bilmemesi gerektiği düşünülse de, maaşların gizli tutulması genellikle çalışanlar arasında adaletsizlik yaratıyor. Eşit işe eşit ücret alındığından emin olmanın tek yolu, maaşların şeffaf olması değil mi zaten?

Maaş Pazarlığında Özgüven Şart

İş görüşmesine giderken en büyük hata, “Ne kadar maaş beklentin var?” sorusuna hazırlıksız yakalanmak. Eğer piyasa değerinizin altında bir rakam söylerseniz, işveren bundan fazlasını teklif etmez. Eğer çok yüksek bir rakam verirseniz, işi kaybetme korkusu yaşayabilirsiniz. Peki, doğru strateji ne? Öncelikle sektörde ve pozisyonunuzda ortalama maaş aralığını araştırın. Kendinizi eksik değil, değerli hissetmelisiniz. Unutmayın, işverenler pazarlık yapmayı bekler. Eğer maaş konusunda emin ve net konuşursanız, işveren de sizi daha ciddiye alır.

"Zam Konusunu Açarsam Yanlış Anlaşılır Mıyım?"

Şunu kabul edelim, maaş zammı istemek bazen göz korkutucu olabilir. Ancak şunu unutmayın. İş yerinde yükselmek ve hak ettiğiniz ücreti almak tamamen sizin elinizde. Çoğu yönetici, çalışanlarının maaş beklentilerini tahmin edemez ve siz konuyu açmadıkça kimse size zam teklif etmek zorunda hissetmez. Yöneticinizle maaş konuşurken, sadece “Daha fazla para istiyorum” demek yerine, neden hak ettiğinizi açıklayın. Şirkette çalıştığınız süre boyunca yaptığınız projeleri, şirkete kattığınız değeri ve gelişiminizi anlatın. 

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın
Haftalık