2045’te Şu Andan Daha Genç Olacaksınız!

2045’te nasıl görüneceğinizi merak ediyor musunuz?

YAZAR: Ala Işıksaçan
Jorm Sangsorn/ GettyImages
Jorm Sangsorn/ GettyImages

2045’te nasıl görüneceğinizi merak ediyor musunuz? Peki tam da şimdiki halinizde kalabileceğinizi söylesek... Hayal mi? Biz değil, bilim insanları öyle olacağını iddia ediyor. Yaşlanmayı geri çevirmeye, uzun ömürlere ve gençleşmeye ramak kaldı. Nasıl olacağını fütürist José Luis Cordeiro ve medikal yaşlanma karşıtı uygulamalarıyla tanınan Dr. Ann Monis'e sorduk.

Araştırmacılar ve gelecek tahmincileri hep bir ağızdan 2045'i sayıklıyor. O tarihten sonra insanlığın yaşlanmayı alt edeceğini, çünkü yaşlanmanın bir hastalık gibi tedavi edilebileceğini öngörüyorlar. Uzun ömür, yani longevity uzmanları, yaşlanmadan kaçışın 2030'dan itibaren başlayacağını, bugünkü insanların 2045'te beklenen şekilde yaşlanmamış olacağını iddia ediyor. Bu mümkün mü? Yoksa bir gençlik pazarı kandırmacası mı? Ya da yapay zeka çağının insanlığa bir hediyesi mi? Uzun ömür uzmanı Jose Luis Cordeiro ve medikal yaşlanma karşıtı uygulamalarıyla gençliğin sırlarını veren Harvard mezunu Dr. Ann Monis'le 'biyolojik ölümsüzlük' dosyasını açtık. Yüzümüzün 2045'te nasıl görüneceğinin fotoğrafını çektik. 

Her Yıl Bir Yaş Geriye

2045 itibarıyla, genetik mühendislik ve kişiselleştirilmiş estetik uygulamalarında büyük bir devrim yaşanması bekleniyor. "Longevity Escape Velocity" (Uzun Ömür Kaçış Hızı) olarak adlandırılan bu kavram, yaşlanma sürecinden daha hızlı bir şekilde yaşam süremizi uzatmayı hedefliyor. Yani, bir yıl yaşlansak bile yaşam süremiz iki yıl artabilecek. Geçen her takvim yılı için kalan yaşam beklentimize bir yıldan fazla ekleyebileceğimiz bir devrilme noktası. İspanyol fütürist Jose Luis Cordeiro, bu devrimin 2030’larda başlayacağını öngörürken, Harvard profesörü George Church 2037'yi işaret ediyor. Bu kavram, genetik mühendislik ve biyolojik yenileme teknolojileri sayesinde 2045'te yaşlanmanın etkilerini tersine çevireceğimizi vaat ediyor.

Bkz: Steaward ve Wang


Şu anda bile Martha Stewart ve Vera Wang gibi 70-80’lerindeki isimlerin yaşlarına göre genç görünümleri, bu teknolojilerin meyvelerini verdiğini gösteriyor. Cosmopolitan Türkiye için konuştuğumuz Cordeiro, "Önümüzdeki 20 yıl içinde yaşlanmayı kontrol edebilmemiz ve geri çevirebilmemiz bekleniyor. Sihirli zamanlarda yaşıyoruz. Son ölümlü nesil ile ilk ölümsüz nesil arasında bir dönemdeyiz. Uzun ömür endüstrisi, önümüzdeki 20 yıl içinde insanlık tarihinin en büyük endüstrisi olacak" diyor.

Uzun Ömür Mühendisliği

Bugün, gençlik ve uzun ömür mühendisliğine yönelik teknolojiler oldukça ileri düzeyde. Tüm bu teknolojiler, şimdilik bilim kurgu gibi gelebilir, ancak José Luis Cordeiro, ortaya çıkan yeni teknolojileri örnek gösteriyor:

Yenileyici tıp: Organlardaki yaşa bağlı hasarı tersine çeviren tedavi yöntemleri, yaşlanmayı bir hastalık olarak ele alıp yaşlanmış hücrelerin onarılmasını hedefliyor.

Yaşlanmış hücrelerin temizlenmesi: Yeni ilaçlar, yaşlanmış hücreleri hedef alarak, diğer hücrelerin yaşlanmasını engellemeyi amaçlıyor.

Yapay zeka ve nanobotlar: Gen analizinde yapay zeka kullanılırken, Elon Musk’ın beyin çipi gibi nanobotlar vücutta onarıcı etkiler sağlıyor.

Biyolojik Ölümsüzlük

Biyolojik ölümsüzlük kavramı, yaşlanmayı durdurmak ve geri çevirmek anlamına geliyor. Ancak, bu "ölümsüzlük" anlayışı, kazalar veya diğer dışsal etkenlerle ölüm riskini tamamen ortadan kaldırmıyor. Bununla birlikte, hücresel yaşlanmayı kontrol eden genlerin keşfi ve bu genlerle yapılan çalışmalar, ölümsüzlük olasılığını artırıyor. Shinya Yamanaka’nın 2006’da keşfettiği yaşlanmayı kontrol eden genler ve David Sinclair’in 2020’de retina hücrelerini gençleştirmesi gibi ilerlemeler, yaşlanma sürecini tersine çevirmek için önemli adımlar. Şu anda deri ve gözlerden kalp ve akciğerlere kadar geniş bir organ yelpazesinde yaşa bağlı hasarları geri döndürme tedavileri geliştiriliyor.

Nasıl Olacak?

2045’e geldiğimizde yüzümüzü belirleyecek birkaç faktör olacak:
 

Genetik yenileme: Genetik mühendislik ve kişiselleştirilmiş tıp, yaşlanma belirtilerini azaltarak daha genç ve sağlıklı bir görünüm sağlayacak.


Teknolojik müdahale: Nanobotlar ve yapay zeka destekli tedavi yöntemleri, yaşlanmış hücreleri onararak, yüzümüzdeki kırışıklıkları ve yaşlanma izlerini azaltacak.


Biyolojik ölümsüzlük: Bilimsel ilerlemeler, yaşlanmayı tedavi edilebilir bir hastalık olarak ele alarak uzun ve sağlıklı bir yaşam sunacak.

Sonsuz Gençlik Geliyor

Sonuç olarak 2045'te yaşlanma sürecinin çok farklı bir boyuta taşınması ve yüzümüzün gençliğini koruyacak teknolojilerin daha erişilebilir hale gelmesi bekleniyor. Gelecek, sihirli bir şekilde genç kalmanın kapılarını aralıyor. Şu anda bu değişimlerin ne zaman tam anlamıyla gerçekleşeceğini bilemesek de teknolojik devrimlerin sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerindeki etkilerini görmeye başladık bile. Bu yeniliklerle yaşlanmanın sadece bir rakamdan ibaret olduğunu, yüzümüzün ve yaşam kalitemizin sürekli olarak genç kalabileceğini öngörebiliyoruz. Hazır olun. 2045’e doğru 'sonsuz gençlik' çağımız başlıyor!

Minik ve Önemli Bilgiler

2012 Nobel Ödüllü Japon bilim insanı Shinya Yamanaka, “yaşlanmayı kontrol eden genleri keşfettiğini ve hücreleri yenileyebildiğini” açıklamıştı. Yamanaka, yetişkin deri hücrelerini kök hücrelere dönüştürebilmişti. 2020’de, Harvard profesörü David Sinclair, yaşa bağlı görme kaybını tersine çevirmek için retina hücrelerini gençleştirdiği bir çalışmayı Nature dergisinde yayımlamıştı. Şu anda araştırmacılar, diğer organlar üzerinde çalışıyorlar. Deri ve gözlerden sonra şimdi kalp ve akciğerlerde hasarı geri döndürme tedavileri geliştiriliyor.

image1.jpeg
Ala Işıksaçan
Yazar
Âlâ Işıksaçan, 29 yaşında Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği lisans mezunudur. Son 8 yıldır güzellik ve zindelik, moda, stil, yaşam, kültürel ve sanatsal eğilimler ile biohacking konularında yazılar yazmakta olup son yıllarda longevity ve yapay zeka üzerine de çalışmalarını sürdürmektedir. Ana akım medyada birçok kuruluşta editörlük yapmış, moda haftalarını takip etmiştir. Şehirdeki en havalı davetleri kaçırmaz. İstanbul Göztepe’de yaşamaktadır ve sağlıklı yaşam tutkunudur. Hobileri arasında tenis, kayak, yoga, ormanda yürüyüş ve sergi gezmek bulunmaktadır.
Devamını okumak için tıklayın