İlk İş Görüşmenize Cosmo ile Hazırlanın!

adL kadını Cosmo ile ilk iş görüşmesinde. Bu önemli günde rahat hissederken tarzınızı yansıtmak için birkaç tüyo!

YAZAR: Kumru Kermen
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

İlk iş görüşmeleri hayattaki en özel anlardan biridir. "Bana ne sorabilirler, ben nasıl cevap vermeliyim, kendimi anlatabilecek miyim?" Elbette ki konunuza çalışmak ve iyi bir CV hazırlamak en önemli noktalar. Bir diğeri ise ne giyeceğinizi planlamak! İşte tam bu noktada Cosmo olarak size destek olmak için buradayız.

Meltem bu ay ilk iş görüşmesini yaptı. Onu bu önemli anına ise adL ile beraber hazırladık!

İlk İş Görüşmesi: Tarzınızı Yansıtma Zamanı!

Meltem Coşkun 24 yaşında, yakın arkadaşlarımdan birinin kardeşi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden iki yıl önce mezun oldu. Karaköy’ün en popüler kulüplerinden Suma Han’da çalıştıktan sonraki ilk iş görüşmesine hazırlanıyordu. Bir yıllık parti hayatı ona yetmiş olmalı ki daha kurumsal bir iş yapmaya karar vermişti. Beni arayıp “Kumru, ilk resmi iş görüşmeme ne giymeliyim?” diye sordu. Ben de “Bu hazırlanma sürecini neden Cosmo’ya taşıyıp senin gibi diğer kadınlara da fikir vermiyoruz?” dedim.

Meltem’e destek olurken, 20 sene önce bir banka ile yaptığım ilk iş görüşmesini hatırladım. Profesyonel dünyaya atacağım bu ilk adım için heyecanlıydım ve heyecanıma rağmen görüşmede kendimi en iyi halimle yansıtmak istiyordum. İşe dair ne diyeceğimi biliyordum. Kişiliğimi ise davranışlarım kadar görünüşümle de yansıtmak istiyordum: İş ortamına uygun ve şık ancak rahat ve karakterli! Meltem için adL’den seçtiğimiz kıyafetlerin de bunu sağladığına inanıyorum.

adL Kıyafetleriyle Cosmo Tüyoları

İş görüşmeniz için bir kıyafet seçerken tüm tüyolardan önemli tek ve altın bir kural var. Bunu, Meltem’le paylaştığım gibi sizlerle de paylaşmak istiyorum: Ne seçerseniz seçin, bu normalde giymediğiniz tarzda veya türde bir kıyafet olmasın.

Bu önerimin altında yatan en önemli neden şu: Giydiklerinizle ne kadar “kendiniz gibi” hissediyorsanız görüşmede de o kadar “kendiniz gibi” davranırsınız. İçinde rahat hissetmediğiniz, çekiştirip durduğunuz veya renginin size yakışıp yakışmadığından emin olmadığınız bir kıyafetle görüşme odasında oturduğunuzu düşünün... Olan bitene ne kadar odaklanabilirsiniz? Kıyafetleriniz ne kadar rahat hissettiriyorsa, güveniniz de o derece artar ve görüşmenize yansır. Bu yüzden, iş görüşmelerinde profesyonel bir görünüm oluşturmak kadar tarzınıza sadık kalmanız da önemlidir ve bu sizi güçlü hissettirir.

Gelelim, doğru görüntüyü yaratmanın ipuçlarına... 

Sade Olun Ama Tavrınızı Hissettirin!

İlk iş görüşmenize giderken sade seçimler yapmak tam benlik bir hareket. Böylece karşı tarafa ulaşılabilir olduğunu hissettirirsiniz ve sizinle ilgili fikirlerini oluşturmaları için onlara alan açarsınız.

Kıyafetlerinize küçük dokunuşlar yaparak rahat ve özgüvenli olduğunuzu gösterebilirsiniz. Meltem’le de yaptığımız gibi havalı bir şekilde kıvrılmış gömlek kolları bu iki hissi
de sağlayacaktır.

IMG_6468.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Unutulmaması gereken bir şey de, sadeliği güçlü kılanın özenli görüntü olduğu. Kıyafetlerinizin ütülü, ayakkabılarınızın temiz, saçınızın bakımlı ve makyajınızın taze olduğundan emin olun.

Profesyonel Görüntünüzü Kişisel Tarzınızla Birleştirin

Profesyonel görünmek, kişisel tarzınızdan ödün vermeniz gerektiği anlamına gelmiyor. İş ortamına uygun ancak kişisel tarzınızı da ortaya koymanı sağlayacak kombinleri kolayca yapabilirsiniz.

Mesela, trendleri takip etmeyi seviyorsanız, bu sezon klasik pantolonlar yerine şık bir kumaş kargo pantolon tercih edebilirsiniz. Renkli giyinmeyi seviyorsanız, bir adL kadını gibi, bu yönünüzü yansıtmaktan asla korkmayın! Meltem’e seçtiğimiz gibi desenli bir bluzla stilinizi canlandırabilirsiniz.

IMG_6483.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Giydiğinizde size kendinizi iyi hissettiren, enerjinizi yükselten ve “tam benlik” dediğiniz parçalar seçerek özgünlüğünüzü yansıtın. Kıyafetinize, sizi yansıtan detayları eklemekten çekinmeyin ve unutmayın, özgüven en şık aksesuarınızdır!

Takımları İhtiyacınıza Göre Yorumlayın

Takımlar artık hayatımızın her noktasında var. Hatta diyorum ki her cool kadının dolabında mutlaka olması gereken bir parça. adL’de farklı kesimler, renkler ve kumaş seçenekleriyle her tarza uygun bir takım bulmak da mümkün. Örneğin, daha iddialı bir görünüm için renkli etek-ceket takımlarını tercih edebilir ya da nötr tonlarla klasik bir şıklık yakalayabilirsiniz. Kendi stilinize uygun seçeceğiniz bir takım, iş hayatınızın temel taşı olabilir. Biz Meltem’le denim, cep detaylı, kareli takımı çok sevdik.

IMG_6480.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

Karar Veremiyorsanız Stilinizi Tek Parça ile Oluşturun

“Kumru bizi yorma, kolay bir şey öner” derseniz, şık bir elbise ve ayakkabı da yeter. adL’de ceket elbiseler, basic elbiseler, küçük siyah elbiseler, elbise adına ne ararsanız buluyorsunuz. Biz Meltem'le inci yaka detaylı klasik siyah elbiseyi sevdik. Sadeliği sevenler için beyaz triko elbise de güzel bir seçenek.

IMG_6463.JPG
Tüm kıyafetler: adL / Fotoğraf: Volkan Demir

İş Görüşmesinden Kapsül İş Dolabına

Tarzınızı yansıtmaya devam etmek ve bunu kolay bir şekilde yapmak için kapsül gardırobun gücünden faydalanın. Kapsül bir iş dolabı oluştururken en önemli noktalardan biri, seçilen parçaların birbiriyle kolayca kombinlenebilir olması. Renklerin ve stillerin uyum içinde olması, dolabınızda çeşitlilik yaratırken, aynı zamanda her sabah ne giyeceğinize karar verirken size hız kazandırır. Renk seçimlerinizde klasik siyah, beyaz ya da griye yönelmek zorunda değilsiniz. Renkli parçalar tercih ediyorsanız, bu parçaların birbirleriyle uyumlu olduğundan emin olun. Böylece her seferinde yeni kombinler yaratmak daha kolay olur.

 

Siz de önemli bir gününüze, mesela bir partiye, buluşmaya ya da seyahate hazırlanırken destek isterseniz buradan formu doldurun, ‘Cosmo ile hazırlan!’a başvurun.

PHOTO-2024-07-11-17-34-33.jpg
Kumru Kermen
Moda Editorü
Wharton işletme ve pazarlama mezunu olan nadir moda editörlerindenim. Ayakkabı, çanta ve analitik düşünmeyi çok severim.