Met Gala Nedir? 2025 Yılının Teması Ne Olacak?

Modanın Oscar’ları met galanın tarihine dönüyoruz.

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
met-gala-nedir
Theo Wargo/GA | Getty Images

Met Gala, Kostüm Enstitüsü Yardımı veya Met Balosu olarak da bilinen bu gece her yıl gerçekleşen, moda sektörünün en önemli gecesidir. Her yıl Mayıs ayının ilk pazartesi günü gerçekleştirilen bu gece, ilk defa New York'taki Metropolitan Museum of Art'ın yeni Kostüm Enstitüsü için para toplamak amacıyla 1948 yılında Eleanor Lambert tarafından gerçekleştirildi. Yıllar içinde bir gala gecesine dönüşen bu etkinliğe 70’li yıllarda temalar eklenerek modeller, sanatçılar ve ünlüler de davet edildi ve günümüzdeki haline evrildi.

View post on X

Her yıl, seçilen temaya göre giyinen davetliler müzenin girişine kurulan kırmızı halıda poz vererek kıyafetlerini gösteriyorlar. İlk temalı Met Gala, efsane moda editörü Diana Vreeland tarafından düzenlendi. İlk tema, Cristóbal Balenciaga retrospektifiydi ve bu temalı gala kendisinin ölümünden bir yıl sonra 1973'te düzenlendi. Vreeland önderliğinde Met Gala, popüler kültüre daha fazla uyum sağladı ve böylece basında yer alan bir etkinlik haline geldi. Diana Vreeland, moda dünyasına “Romantic and Glamorous Hollywood Design”, “Vanity Fair: A Treasure Trove” ve “La Belle Époque” gibi yenilikçi temalar kattı. Yıllar içinde hem tasarımcıları onurlandıran hem de davetlileri konfor alanlarından çıkartarak farklı bir bakış açısı sunan temalar belirlendi. Böylelikle davetliler ve lüks markalar iş birliği yaparak geceye özel tasarım kıyafetler ile katıldılar. 1995 yılında etkinliğin organizatörlüğünü Vogue dergisinin baş editörü Anna Wintour devraldı, tema ve davetli seçimi gibi sorumlulukları üstlendi. Wintour aynı zamanda bu özel gecenin tarihini aralık ayından mayıs ayının ilk pazartesi gününe değiştirdi. Geçmişte, etkinlik sadece kokteyl ve akşam yemeğinden oluşuyordu. Şimdiyse davetliler sergiyi gezdikten sonra ordövr tabağı ile geceye devam ediyorlar. Met Gala’nın ertesi günü ise sergi halka açılıyor.

View post on X

Telefon ve kamera kullanımı yasak olan bu geceye dair birçok katı kuralın olduğu söyleniyor. Soğanlı yemeklerin servis edilmemesi, sigara içme yasağı ve çiftlerin yan yana oturmaması gibi kuralların olduğu biliniyor. 650-700 kişi ile sınırlandırılan galanın 2016 itibarıyla solo bilet fiyatları 35.000 dolarken, 10 kişilik bir masa 250.000 - 300.000 dolara satın alınabiliyor. Markalar masa ya da giyidirecekleri ünlü sayısı kadar bilet alsa da her konuğun Anna Wintour tarafından onaylanması gerekiyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde Cher, Madonna, Rihanna gibi ünlü isimlerin sürpriz konser verdiği bilinenler arasında. Moda sektörünün en önemli gecesi olan Met Gala için çalışmalar aylar öncesinden başlıyor.

View post on Instagram
 

Met Gala’nın kuralları gereği sergi ve kokteyl kısmında muhabir bulunması yasak olduğundan kırmız halı sonrasını hayal etmemiz zorlaşabiliyor. İçeride olup bitenleri merak edenler 2018 yapımı Ocean’s 8 filmine ya da 2016 yapımı The First Monday in May belgeseline göz atabilir. Met Gala gecesinde soygun düzenleyen bir çeteyi konu alan Ocean’s 8’de Rihanna, Anne Hathaway ve Sandra Bullock gib ünlü isimler yer alıyor.

Watch on YouTube

2024 Yılının Teması Neydi?

2024 yılında Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Uyuyan Güzeller: Yeniden Uyanan Moda) isimli sergide bir giyilemeyecek kadar kırılgan ve narin olan, tarihi öneme sahip yaklaşık 250 kıyafet sergilendi. Serginin merkezinde insanlık tarihinin evrimi, yaratılış ve yıkımın sonsuz döngüsü temaları yer aldı. İngiliz yazar J.G. Ballard'ın 1962 tarihli Garden of Time kitabından esinlenilen 2024 Met Gala; kırılganlık, romantizm ve güzellik gibi konuların moda üzerinden algılanması ve yeniden canlandırılmasını anlattı.

View post on Instagram
 

2025 Yılının Teması Ne Olacak?

5 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşecek Met Gala’nın teması Superfine: Tailoring Black Style (Süper İnce: Siyah Stilin Terziliği). Serginin kürasyonu Monica Miller'ın 2009 tarihli Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity kitabından ilham alırken, hem bir stil hem de politik bir ifade olarak siyahilerin dandy (dendi) bakış açısını inceleyecek. Sergi moda, fotoğraf, sanat ve film aracılığıyla Siyah bireylerin toplum içindeki evrim yolculuğunu izliyor. Birçok siyahi tasarımcı ve sanatçı bu yılki davetlilere ilham olacak. Andre Leon Talley gibi efsane isimlerin yıllar içindeki dandy tarzına bir saygı duruşu olan bu tema için davetlilerin tasarımcı ve kıyafet seçimi şimdiden merak konusu.

View post on X

Modanın yaratıcılığını, gücünü ve etkisini gösteren bu gala, yılın en önemli günlerinden biri. Tasarımcılar ve ünlüler iş birliği içerisinde moda tarihinden ilham alıyor, arşivlere bakarak ortaya kendilerine ait tasarımlar çıkarıyor ve bu özel geceye katılıyorlar. Lady Gaga 2019 yılında dört elbise değiştirerek kırmızı halının merdivenlerinde poz verdi, Kim Kardashian 2022 yılında Marilyn Monroe’nun meşhur elbisesiyle birçok eleştiriye maruz kaldı ve Prenses Diana 1996 yılında koyu lacivert Dior elbisesiyle Met Gala’ya katılan ilk kraliyet üyesi oldu. Bunlar gibi daha birçok ikonik ana şahit olduktan sonra, önümüzdeki yılları merakla bekliyoruz.

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın