Oxford Yılın Kelimesini "Brain Rot" Seçti
Oxford bu terimi, aşırı içerik tüketimi nedeniyle bir kişinin zihinsel veya entelektüel durumunun bozulması olarak tanımlıyor.
Eğer siz de sosyal medyada sürekli geziniyor, kısa videoları izliyor veya içerik tüketiyorsanız, "beyin çürümesi"nden muzdarip olabilirsiniz! Oxford, bu terimi, özellikle çevrimiçi platformlarda karşılaşılan değersiz içeriklerin, bireylerin düşünsel kapasitesini olumsuz etkileyen bir durum olarak tanımlıyor. Dijital dünyada kaybolan zamanın; dikkat dağınıklığına yol açtığına ve zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapıyor.
Aslında bu terimin kökeni çok eskiye dayanıyor. Oxford University Press’e göre, beyin çürümesinin ilk kaydedilen kullanımı, 1854 yılında yayımlanan Henry David Thoreau’nun Walden adlı eserinde yer alıyor. Thoreau, o dönemde bile insanları zihinsel çürümenin tehlikeleri konusunda uyarmış ve "İngiltere patates çürümesini tedavi etmeye çalışırken, daha yaygın ve ölümcül olan beyin çürümesini tedavi etmeye yönelik neden hiçbir çaba göstermiyor?" demiş.
Bugün, "brain rot" terimi, Gen Z ve Gen Alpha gibi dijital çağa doğmuş genç nesiller tarafından sosyal medyada sıkça kullanılıyor. Bu nesiller, internet kültürünün zararları ve aşırı bilgi tüketiminin yol açtığı zihinsel çöküş konusunda farkındalık gösteriyor. İnternetin hızla değişen, çok yönlü ve yüzeysel yapısına karşı bir duruş sergiliyorlar.
Oxford’un kelimesi seçimi, dijital dünyanın insan zihni üzerindeki etkilerini, özellikle son yıllarda hızla yayılan sosyal medya ve internet kültürünü gözler önüne seriyor. Bu seçim, toplumsal bir farkındalık hareketi olarak da değerlendiriliyor. Yani, dijital çağın getirdiği zihinsel zorluklara ve bu sorunlarla nasıl başa çıkılacağına dair bir çağrı niteliğinde diyebiliriz.