Protez Tırnaklarınızı Zarar Vermeden Nasıl Çıkarırsınız? Uzmanlar Anlatıyor

Çünkü tırnaklarınızı ısırmak/yemek/koparmak ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY.

YAZAR: Beth Gillette
Protez Tırnaklarınızı Zarar Vermeden Nasıl Çıkarırsınız?
Ekaterina Demidova | Getty Images

Bu yazı Berfin Örs tarafından Türkçeleştirilmiştir, yazılarını buradan okuyabilirsiniz.

 

Birçok güzellik günahı işledim: makyajla uyudum, kendi kahküllerimi kestim, sivilcelerimi patlattım. Yani akla gelebilecek en kötü şeylerin hepsini yaptım. Ama bugün bile uykularımı kaçıran bir şey var: protez tırnaklarımı yemek. Üzerinden uzun zaman geçti ama tırnaklarımın hâlâ o travmadan kurtulduğunu sanmıyorum. Ama kendi tırnaklarımı tamamen mahvetmeden protezleri nasıl çıkaracağımı öğrendikten sonra, gerçekten bütün hayatım değişti.

Tabii ki protez tırnakları çıkarmanın en güvenli yolu, eğitimli bir tırnak uzmanına yaptırmak. Ama bunu yapamayacaksanız, evde de deneyebileceğiniz bazı yöntemler var. İşte protez tırnakları evde nasıl çıkaracağınızın ve tırnaklarınızı sağlıklı tutmanın ipuçları.

Protez Tırnakları Evde Nasıl Çıkarırım?

Bu konudaki en kolay yol şu: Asetonla ıslatılmış bir parça pamuğu tırnaklarınızın üzerine koyun, parmaklarınızı alüminyum folyo veya tırnak klipsleri ile kapatın ve 30 dakika kadar bekleyin. Aseton, akriliği yumuşatır, böylece tırnağınızda kalanları manikür çubuğu veya kütikül itici ile kazıyabilirsiniz.

İpucu: Başlamadan önce asetonu ısıtın, bu asetonun tırnaklarınız üzerinde daha hızlı ve daha etkili çalışmasına yardımcı olacaktır. (Not: Aseton son derece yanıcıdır, bu yüzden mikrodalgada ısıtmayın. Sadece şişeyi birkaç dakika sıcak su altında tutun.)

Adımlar:
 

  1. Protez tırnaklarınızı gerçek tırnaklarınıza olabildiğince yakın şekilde kesin.
  2. Tırnaklarınızın yüzeyini, üstteki şeffaf cila tamamen çıkana kadar törpüleyin. Üst katmanı çıkarmak, asetonun daha hızlı etki etmesini sağlar. 
  3. Bir kaba saf aseton dökün ve tırnaklarınızı içinde beş dakika bekletin.
  4. Metal bir kütikül itici yardımıyla, jeli tırnak etlerinizden aşağı doğru hafifçe itin.
  5. Tırnaklarınızı beş dakika daha asetona batırın, ardından tekrar hafifçe itin. Protezler tamamen çıkana kadar tekrarlayın. 
  6. Kalan küçük parçaları törpüleyerek çıkarın.
  7. Son olarak, tırnaklarınızı nemlendirmek için tırnak eti yağı ile masaj yapın.

Asetonun cildinizi ve tırnaklarınızı çok kuruttuğunu unutmayın, bu yüzden tırnaklarınıza o kadar zarar vermeyecek daha az kolay bir yöntem istiyorsanız, buyrun:


Protezler Tırnak Matkabı ile Nasıl Çıkarılır?

Protez tırnakları fazla aseton kullanmadan çıkarmak için mutlaka bir tırnak matkabına ihtiyacınız var. Tırnak sanatçısı Mazz Hanna, "Matkabın çok dikkatli kullanılması gerektiğini unutmayın." diyor. "Tırnak uzmanınız, jeli matkapla nasıl çıkaracağını doğru bir şekilde öğrenmiş olmalıdır." Bu yüzden çok dikkatli olmak ve denemeden önce birden fazla eğitim videosu izlemek son derece önemli.


Adımlar:

  1. Matkabın zımpara ucunu kullanarak tırnaklarınızın yüzeyini dikkatlice zımparalayın.
  2. Ardından saf aseton ile ıslatılmış pamuklu çubukları tırnaklarınıza koyun ve parmaklarınızı folyo ile sarın.
  3. 10-15 dakika bekledikten sonra parmaklarınızı açın ve tırnaklarınızda kalan parçaları bir kütikül itici ile çıkarın.
  4. Ellerinizi yıkayın ve işlemi bir tırnak eti yağı ile tamamlayın.
     

TikTok'ta diş ipi veya bulaşık deterjanı ve sıcak su ile protez tırnakları çıkarmakla ilgili videolar görmüş olabilirsiniz. Evet, bu yöntemler protezlerinizi çıkarabilir (birkaç saat içinde) ama aynı zamanda tırnaklarınıza zarar da verebilirler. Diş ipi yöntemini denerken tırnağımın yarısını kaybettim. Bulaşık deterjanı da elleri aşırı derecede kurutuyor, haberiniz olsun. Gerçekten zor bir durumdaysanız, sizin için en etkili ve hasarsız yöntem bir tırnak uzmanına gitmek olacaktır.

Protez Tırnaklar Ne Kadar Süre Dayanır?

Tırnak sanatçısı Rita de Alencar Pinto'nun Cosmo'ya söylediğine göre, protez tırnaklar dolgu (jelin alt kısmını ve tırnak yatağınızı rötuşlayarak yeniden büyümeyi gizleme işlemi) yapılmadığı sürece genellikle iki-üç hafta dayanır. Protezlerinizi doldurursanız, dört hafta kadar kullanabilirsiniz.

Protez Tırnaklar Ne Sıklıkla Tamamen Çıkarılmalıdır?

Bu süre tırnaklarınızın ne kadar hızlı büyüdüğüne göre değişir. de Alencar Pinto, “Doğal tırnaklarınız, protez tırnaklarınızın ne kadar süre dayandığından bağımsız olarak uzar ve yaklaşık iki hafta sonra tırnak yatağınızda büyüme görmeye başlarsınız,” diyor. Bu yüzden, protezlerinizi jel oje ile kaplasanız ve herhangi bir sorun fark etmeseniz bile büyüme, tırnaklarınızı kırılmaya ve çatlamaya daha yatkın hâle getirir. Bu da, söylememe gerek yok, çok acı verici olabilir ve kendi tırnaklarınıza zarar verebilir.

Protez Tırnaklar Bir Süre Sonra Düşer mi?

Protez tırnaklar düşmeseler de köşelerden kalkmaya ve çatlamaya başlayabilirler, bu da soyulmalarına neden olabilir. Tırnağın altına hava girdiğinde ise, bu durum tırnakların takma tırnaklar gibi çıkmasına neden olabilir. Protez tırnaklar kalkmaya başladığında onları hemen çıkarırsanız kopmalarını veya düşmelerini önlemiş olursunuz.

Protezler Çıkarıldıktan Sonra Tırnaklara Ne Yapılmalı?

Protez tırnakları çıkardıktan sonra, tırnaklarınız muhtemelen oldukça kırılgan ve kuru olacaktır. Bu yüzden onlara biraz özen göstermeniz gerekir. Tırnaklarınızın kırılmasını önlemek ve pürüzleri düzeltmek için bir hafta boyunca her gün bir tırnak güçlendirici uygulayın. Ardından tırnak yataklarınızı yumuşak ve nemli tutmak için tırnak eti yağı veya serum sürün. Ayrıca protezlere, jele, takma tırnaklara ve hatta normal ojeye bir süre ara vermeyi düşünün. Özellikle herhangi bir renk değişikliği, çatlama veya kırılma fark ederseniz tırnaklarınızın iyileşmesi için onlara zaman tanıyın.

Protez Tırnakları Çıkarttırmak Ne Kadar Tutar?

Protez tırnaklarınızı bir salonda çıkarttırmanın maliyeti genellikle bulunduğunuz yere, tırnak uzmanına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Elbette, yeniden uygulama yaptıracaksanız bunun da ek bir maliyet olur.

Son Düşünceler:

Evet, protez tırnakları evde zarar görmeden çıkarabilirsiniz, yeter ki zamanınızı ayırın ve uygun araçları kullanın. Aseton içinde iyice bekletmek ve bol miktarda el kremi kullanmak, tırnakları çıkarmak ve ellerinizi bu süreçte nemli tutmak konusunda işe yarayacaktır. Ve ciddi zararlar vermek istemiyorsanız tırnaklarınızı asla ama asla ısırmayın, yemeyin veya soymayın.

 

Bu yazı Cosmopolitan US için yazılmıştır. Yazının orijinalini buradan okuyabilirsiniz.