3 Adımda Kendinize Meme Kanseri Muayenesi Yapın

İhtiyacınız olan şey sadece birkaç dakika ve biraz dikkat.

YAZAR: Yiğitcan Genç
Michelle Leman/ Pexels
Michelle Leman/ Pexels

Konu sağlık olduğunda "Bir ara yaparım" düşüncesine kapılmak kolay olabilir, ama kendi sağlığınızı da ihmal etmek istemezsiniz. Kendinize küçük bir iyilik yaparak meme kanseri riskine karşı kendi vücudunuzu tanımanın zamanı geldi. Kendinizi düzenli olarak kontrol ederek bedeninizde neler olup bittiğini fark edebilirsiniz. Özellikle meme kanseri gibi erken teşhis gerektiren hastalıklarda bu kontrolü sağlamak çok önemli. Peki, kendinizi nasıl kontrol etmelisiniz? Hazırsanız, başlayalım!

Gözünüzle Kontrol Ederek Başlayın

Her şey fark etmekle başlar. Öncelikle aynanın karşısına geçin ve memelerinizin görünümüne dikkat edin. Normalde nasıllar? Şekillerinde, büyüklüklerinde ya da cilt dokusunda bir değişiklik var mı? Özellikle çukurlaşma, kızarıklık ya da ciltte çekilme gibi değişikliklere bakın. Elleriniz kalçalarınızda, bu şekilde bir kontrol yapın. Ardından kollarınızı yukarı kaldırarak tekrar kontrol edin. Bu hareketler, vücudunuzun farklı pozisyonlarında oluşabilecek değişiklikleri daha net görmenizi sağlar.

Elinizle Kontrol Edin

Şimdi dokunma zamanı! Yatarken ya da duş alırken memelerinizi ve çevresini parmak uçlarınızla kontrol edin. Üç parmağınızı kullanarak hafif baskıyla dairesel hareketler yapın. Memelerinizin her bir bölgesine dikkatlice dokunun; koltuk altlarını ve meme altındaki bölgeleri de kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Farklı bir sertlik ya da doku fark ederseniz ertelemeden bir doktora danışın. Unutmayın, her kadın kendi vücudunu en iyi tanıyan kişidir!

Rutin Haline Getirin

Bu muayeneyi her ay, tercihen regl döneminiz bittikten sonraki birkaç gün içinde yapın. Bu dönemde memeleriniz daha az hassas olur ve daha doğru bir muayene yapabilirsiniz. İlk başta bu adımlar size karışık gelebilir ancak zamanla vücudunuzu tanıdıkça daha hızlı ve farkında bir şekilde kontrol etmeye başlayacaksınız.

Peki Neden Önemli?

Kendi kendine meme muayenesi yapmak, erken teşhisin anahtarıdır. Meme kanseri ne kadar erken fark edilirse, tedavi süreci de o kadar etkili olur. Herhangi bir kitle, sertlik ya da olağan dışı bir değişiklik fark ederseniz, hemen doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.

Unutmayın, kendi vücudunuzu tanımak sağlığınız için atabileceğiniz en önemli adımlardan. Düzenli olarak yaptığınız bu kendi kendinize meme muayenesi, olası riskleri erkenden fark etmenizi sağlar. Sağlığınıza her zaman özen gösterin ve en ufak bir şüphede doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. 

yigitcangenc1
Yiğitcan Genç
Yazar
Yiğitcan Genç, dergicilik hayatına bone Magazine & Curated Magazine dergilerinde başladı. Bant Mag., Dadanizm, L'Officiel Hommes Türkiye, Based Istanbul ve GQ Türkiye gibi yayınlarda editörlük yaptı. Dijital dünyada güçlü editoryal içerikler yaratmanın önemine inanarak üretimine devam ediyor.
Devamını okumak için tıklayın