Ayrıldıktan 3 Gün Sonra Sevgili Yapmak Aldatmak mıdır?

Sosyal medyayı ikiye bölen o konu.

YAZAR: Kardelen Buyurgan
ayrildiktan-3-gun-sonra-sevgili-yapmak-aldatmak-midir.jpg
cottonbro studio, Pexels

Sevgili Cosmo okurları, bu yazı sizlerden gelen cevaplar çerçevesinde yazıldı! Geçtiğimiz haftalarda sizlere Instagram’dan sorduk: “Ayrıldıktan 3 gün sonra sevgili yapmak aldatmak mıdır?” Buyrunuz cevaplar!

Aşk üzerine sayısız kitap yazıldı, film çekildi, şarkı söylendi, düşünce üretildi. Psikanalistler yıllarca aşk üzerine yazdı. Hatta Freud’dan sonra en bilineni Jacques Lacan’ın “aşkı kendindeki eksikliği kabul etmek, arzuyu ise eksikliğin parçası görmek” şeklindeki tanım.

6-18 ayları arasındaki ego oluşumu sırasında yaşadığımız gelişimsel süreç, gelecekteki ilişkilerimizi etkiliyor. Bebekken bakım verenler ile kurulan ilişki, bireyin yetişkin hayatında arzudan arzuya koşmasına neden oluyor. “Bir elmanın iki yarısıyız” illüzyonu sonsuza kadar devam mı ediyor? Ne zaman son buluyor? Psikanaliz okumalarımdan ve etrafımdaki insanlarla konuşmalarımdan çıkardığım sonuç şu: Bir ilişki içerisinde veya bazen sonrasında dahi, belki de hepimizin aklında olan o konu: aldatılmak/aldatmak. İlişki içerisinde çiftlerin kendi ilişkilerine özgü çizdiği birtakım sınırlar bulunuyor. Kimisi fiziki bir birlikteliği aldatmak sayarken, kimisi sosyal medya üzerinden birini takip etmeyi aldatma olarak görebiliyor. Esas konumuza dönecek olursak, biten bir ilişkinin üzerinden 3 gün geçtikten sonra sevgili yapmak ne oluyor? Sorunun cevabı Instagram’ı ikiye bölmüş durumda ancak “Hayır” cevabı 1 farkla kazanıyor!

“Hayır” cevabını verenlerin nedenleri daha keskin duruyor:
"Aldatma teknik olarak ilişki devam ederken olur, ilişki devam etmiyorsa aldatmak sayılmaz."
"İlişki bitmiş!"
“Giden gitmiştir gittiği gün bitmiştir.”
"İki tarafın da kabul ederek bitirdiği ilişki bitmiştir."
"Adı üzerinde 'ayrılık'." Şeklindeki cevaplar neden hayır dendiğinin açıklıyor.

“Evet” cevabını verenler ise nedenlerini daha çeşitli şekilde sunuyor:
"Zaten ilişki bitmeden birisini bulmuş ki hemen sevgili olabiliyor!"
"3 gün sonra sevgili yapan kişi, yeni sevgili olduğu kişiyle ilişki içerisindeyken konuşuyordur. %90 ihtimal veriyorum."
"Bir insanı 3 günde unutuyorsan gerçekten sevmemişsindir."
"'O' kişi hep var anlamına gelir."
"3 günde sevgili bulunmaz, daha önce yedekte bekletilmiştir."

Gelen yanıtlar yukarıda listelenirken günümüzün psikiyatrları, çift terapistleri, aşk konusunu çalışan sosyologları aldatma üzerine hala bir şeyler üretiyorlar. Benim çıkarımım ise, iki kişinin kendi dinamiklerine göre belirlediği sınırlar ve sınır dışılıklar üzerine konunun şekillenmesi doğrultusunda oluyor. Yine de kötü bir deneyim olduğu herkesin kabulü.

kardelenbuyurgan
Kardelen Buyurgan
Yazar
1998 doğumluyum, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum, siyaset alanında çalışıyorum.