Kadın Spor Liglerini Nereden İzleyebilirim?

Biri size gelip “kadın sporlarını izlemek çok zevksiz yea” derse ona sakince “kaybolmasını” söyleyebilirsiniz.

YAZAR: Bahar Ekinci Akçaoğlu
kadın spor lig.jpg
NATALIA KOLESNIKOVA | Getty Images

Tüm spor liglerinin geri döndüğü o harika sonbahar dönemindeyiz. Basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve diğerleri… Benim gibi dizi yerine güzel bir maç veya mücadele izlemek isteyen biri için sonbahar mevsimi, bir “filmekimi” veya dünyaca ünlü bir festival kıvamında. Ama ne yok biliyor musunuz? Kadın liglerinin doğru düzgün yayını! Yayını olanın da bilgisine bile ulaşmak zor. Bu konuda yalnız değilim. Nielsen’in araştırmasına katılan spor hayranlarına sormuşlar: Kadın sporlarını takip etmenizi engelleyen şey nedir? Cevaplar hep aynı şeyi işaret etmiş: bilgi ve erişim eksikliği.

Peki kız çocukları veya genç kızlar görmedikleri bir şeyi olabilmenin hayalini kurabilirler mi? Her kanal çevirdiklerinde tüm sporların erkekler tarafından sahiplenildiğini görürlerse tabii ki hayır. Çünkü Türkiye’de birçok kadın ligi sadece dijital dünyada saklı. Geri kalan ligler ise İngiltere Futbol 25. liginden bile önemsiz.

Rakamlar Dünyada Aksini Bağırıyor

Oysaki kadın sporlarına olan ilgi tüm dünyada “meteorik” bir hızla artıyor. 2023'te televizyonda kadın sporlarını izleyen kişi sayısı 46,7 milyona ulaştı. Futbol, ​​%74 izlenme saatiyle en popüler spor. Şaşırtıcı mı, değil. FIFA'nın paylaştığı son verilere göre, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ev sahipliğinde düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası'nda yapılan 48 maçı toplamda 1 milyon 222 bin 839 seyirci izledi. 2023 NCAA (ABD Kadın Kolej Basketbol Ligi), Iowa ve LSU arasındaki final maçını yaklaşık 10 milyon kişi izledi. Yani hala biri size gelip “kadın sporlarını izlemek çok zevksiz yea” derse ona sakince “kaybolmasını” söyleyebilirsiniz.

Tek Gecelik Bir Değişim Değil

Bu değişimler bir gecede “şak” diye gerçekleşmedi. Ulusal kanallar işin içine girdi. Markalar, sponsorlar kadın sporlarını önceliklendirdi. Örneğin BBC sayesinde İngiltere’de nüfusun %80'e yakını artık 2023 Kadınlar Futbol Dünya Kupası'nın farkında. %40’ı ise gerçekten kadın futbolunu çekici buluyor. Çünkü gerçekten çekici. İnsan keşfedemediği bir şeyi çekici bulabilir mi zaten? Bu durumdan çıkan sonuç ise kristal kadar net. Kadın sporuna erişim, görünürlüğü artırır. Görünürlük izleyiciyi. İzleyici sponsorları… Bu kadar basit.

Kadın sporlarına ulaşmanın iki engelinden biri olan bilgi eksikliği kısmını bizzat tecrübe ettim. Birkaç telefon görüşmesi, çokça Google araması, WhatsApp yazışmaları ve sosyal medyada kadın sporları takip eden hesaplarda geçirdiğim birkaç saatten sonra ancak aşağıdakilere ulaşabildim. Ben bu bilgileri derlediğim sırada Galatasaray Petrol Ofisi Kadın Futbol Takımı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, üzerine basa basa söylüyorum, Şampiyonlar Ligi’nde maça çıkıyordu. Takımın resmî hesabında bile yayıncı bilgisi olmadığını söylesem şaşırır mıydınız?  Bu arada erkeklerde bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takım olmadığı bilgisini de şuraya usulca bırakıyorum.

Peki Siz Kadın Sporlarına Nereden Erişebilirsiniz?

Vodafone Sultanlar Ligi: TRT Spor Yıldız ve TRT Spor Yıldız YouTube kanalından maçları canlı takip edebilirsiniz. Kanalın YouTube platformundan kaçırdığınız maçları da sonradan izleyebilir, bu kanallarda yayınlanmayan takımların maçlarına ve alt liglere ise TVF Voleybol TV’den ulaşabilirsiniz.

CEV Kadınları Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe Medicana’nın ve Vakıfbank’ın maçlarını S Sport’tan, Eczacıbaşı Dynavit maçlarını ise RedBull TV’den takip edebilirsiniz.

CEV Kadınlar Challenge Cup: Tabii spor kanallarından izleyebilirsiniz.

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Tüm takımların kendi ulusal kanallarından (tabii kanalı varsa) ve YouTube kanallarından ulaşabilirsiniz.

UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi: Dazn Kadınlar Futbol YouTube kanalında maçlar canlı ve şifresiz yayınlanıyor.

ING Kadınlar Basketbol Ligi: Ligde her hafta 2 maç TRT Spor Yıldız’da yayınlanıyor. Ayrıca tüm maçlar TBF’nin YouTube hesabında.

EuroLeague Kadınlar, Kadın Basketbol Ligi Asya, Kadın Basketbol Ligi Amerika, EuroCup Kadınlar liglerinin tümünü FIBA YouTube kanalından takip edebilirsiniz. Temsilcilerimizin maçları da kendi ulusal kanallarının yayın akışı elverdiği sürece yayınlanıyor.

Kadınlar Hentbol Süper Ligi: Sports TV’de yayın var ancak yayın akışına göre hentbol maçları yayına dahil edilemeyebiliyor. 

PHOTO-2024-07-11-18-27-17.jpg
Bahar Ekinci Akçaoğlu
Spor yazarı
Spor yazarı