Hayalleriniz de Sizinle Birlikte Büyür

Küçükken neler hayal ettiğinizi hatırlıyor musunuz?

YAZAR: Ceren Kurt Alyurt
kız çocukları günü.jpg
cottonbro studio, Pexels

Küçük yaştaki halinizle karşılaşsanız ve size “başardık mı?” diye sorsa, şüphesiz “başardık” demelisiniz!

Küçükken neler hayal ettiğinizi hatırlıyor musunuz? Ben hatırladığım birkaç şeyden bahsedeyim: Mezun olmak, iş bulmak, saçlarımın belime kadar uzaması, aşık olmak, kız arkadaşlarımla eğlenceli gecelere çıkmak…

Şimdi rutinimizde olan birçok şey küçük bir kız çocuğuyken hayalimizdi. Bazen ne kadar değerli olduğunu unutsak da bir evimizin ve işimizin olması, kız arkadaşlarımızla yaptığımız buluşmalar, aşık olup hissettiklerimiz, şekilden şekle soktuğumuz saçlarımız bize bir zamanlar imkansız geliyordu. Büyüdükçe hayallerimiz de büyüdü. Belki de bundan dolayı şimdi sahip olduklarımızın bir zamanlar hayalimiz olduğunu unuttuk. Bu yüzden gönül rahatlığıyla o küçük kız çocuğuna şunu dediğinizi hayal edin: “Başardık!”

Neden Kız Çocukları Günü?

Çocuk çocuktur, neden oğlan çocukları günü değil de kız çocukları gününü kutluyoruz? Kadın hakları ve insan hakları tartışmasında olduğu gibi burada da cevabımız aynı. Kız çocukları, toplumsal cinsiyet eşitsizliği sebebiyle büyürken çok daha fazla ayrımcılığa ve baskıya maruz bırakılıyor. Nereye gideceği, ne giyeceği, hangi mesleği seçeceği, ne zaman evleneceği gibi birçok konu, çevresindeki kişiler tarafından bir baskı unsuru haline getiriliyor. 11 Ekim, 2011 yılından bu yana kutlanıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler, 11 Ekim’in tüm dünyada kutlanmasını önerdi ve bu kabul edildi.

Kadınlar ve kız çocuklarına yönelik saldırılar içimizi karartıp öfkemizi büyütse de inadına, mutlulukla ve hep beraber var olmaya devam ediyoruz.

İnadına, Mutlulukla ve Hep Beraber!

Özellikle şu son birkaç ayda yaşanan olaylar, kadınlar ve kız çocuklarına yönelik saldırılar içimizi karartıp öfkemizi büyütse de inadına, mutlulukla ve hep beraber var olmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki kız kardeşlik yaşatır. Her 11 Ekim’de babalar çoktan büyümüş kız çocukları için 11 Ekim’i kutluyorsa, biliyoruz ki bunun nedeni içimizdeki kız çocuğuna hiç veda etmememiz. İşte bu yüzden hem “başardık” diyelim, hem de “her gün başarmaya devam ediyoruz” diyelim.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününüz kutlu olsun!

Ceren Kurt
Ceren Kurt Alyurt
Yazar
28 yaşında. İnsan hakları çalışmalarında proje uzmanı. Feminist hukukçu. Bu zamana kadar çeşitli platformlarda hak temelli mücadele, yaşam tarzı, kadın ve yaşam gibi konularda yazılar yazdı.