Nights of Cosmo

Girl Math ile Matematiğin Sınırlarını Keyfimize Göre Büküyoruz

Kızların ortak paydada birleştiği, yazılı olmayan kurallar.

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
girl-math.jpg

Kız matematiği olarak adlandırılan ve gün geçtikçe ortak bir düşünce yapısına dönüşen hesaplama tekniği, biz kızların ortak algısı. Bu kolektif ve evrensel hesaplama tekniği  aslında sadece maddi konularda kullanılan bir yöntem değil. Olumlu, olumsuz her durumu kendi bakış açımızdan anlatma biçimi.

"Girl math terimi, TikTok kullanıcısı Samantha James ile ortaya çıktı. Onun anlatımına göre, "5 doların altındaki her şeyin bedava hissettirmesi" anlamına geliyor. Samantha’nın videosundan sonra, bu yapılan ufak oyunların aslında ne kadar evrensel olduğu, herkesin kendine ait kız matematiği olduğu ortaya çıktı. Aradan geçen zamanla kız matematiği genel planlamaların ve hesaplamaların açıklamasına evrildi. Ani alınan kararların meşrulaştırılması da diyebiliriz aslında. Hepimiz farkında olmadan yıllardır girl math’e benzer bir şeyler yapıyoruz. Örneğin ben lisedeyken bir arkadaşımla her gün yemekhaneden yemek alıp ücreti bölüşürdük. Ben karttan öderdim, o da bana kendi yarısını nakit olarak verirdi ve bu bana her zaman para kazanmışım gibi hissettirirdi.

View post on X

Hadi hep beraber evrenselleşmiş kız matematiği kurallarına bakalım.

Kız matematiğinin emirleri altında, nakit olarak ödediğiniz her şey ücretsizdir çünkü bankanızdaki bakiyenin azaldığını görmezsiniz. Arkadaşınızla yemeğe gittiğinizde ikiniz de birer kadeh şarap içecekseniz, şişe almak her zaman daha mantıklıdır. Zararsız ve keyifli olan kız matematiği günlük hayatta kendinize koyduğunuz bazı anlamsız sınırların isim bulmuş halidir. Anında tatmin olma kültüründe yaşıyoruz ancak bu her zaman istediğimiz kadar kolay olmayabiliyor. Bu noktada ise devreye kız matematiği giriyor.

Mağazadan aldığınız bir ürünü beğenmeyip iade ettiğinizde para kazanmış olursunuz. En sevdiğiniz zincir kahvecinin mobil uygulamasına önceki ay belirli bir miktar para koyduysanız ve bu ay o parayı kullanarak uygulamadan kahve alıyorsanız, o kahve bedavadır. Hiç para harcamadığınız bir günün ertesi günü bütçeniz iki katına çıkmış olur.

Kız matematiği bazen bir yere gitmek için 3 saatte ya da 15 dakikada hazırlanmaktır çünkü günün saatlik planını ona göre yaparsınız. Eğer pahalı bir ürün satın almak istiyorsanız, onu bir yatırım olarak düşünüp fiyatını ürünü tahminen kaç kez kullanacağınıza bölerseniz kullanım başı ücretine ulaşırsınız. Bu o ürünün gerçek değerini gösterir. Örneğin, 1500 lira değerinde bir ayakkabıyı en az 10 kere giyerseniz "giyme başına maliyet” 150 lira olur.

İndirimde aldığınız her üründen aslında kâr ettiğinizi biliyor muydunuz? Kargo ücreti vermemek için sepetinize eklediğiniz her ürün size bedavaya geliyor. Benim en sevdiğim ve istemsizce uyguladığım girl math ise haftanın planına göre duş programı oluşturmak. İşlerinizi yürüyerek hallettiğiniz bir gün ise spora gittiğiniz bir güne eşittir, unutmayın.

Girl dinner, girl math gibi kız trendleri son bir seneye hakimiyet kurarken aslında kız olmayı kızların mantığıyla anlatan ortak bir dil yaratmış olduk. Kız olmayı yücelten ve sadece bizim anladığımız bir dil. Çok da mükemmel günler geçirmediğimiz bazı zamanlarda, girl math ve girl dinner gibi ufak kelime oyunları kendimizi biraz da olsa iyi hissetmemizi sağlayabilir. Dünyadaki çoğu kızın da bu tarz bir algı içinde olduğunu bilmek, bizi kolektif bir düşünce yapısına ait hissettiriyor. Sonuç olarak kız olmak inanılmaz keyifli değil mi?

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın