Sizin İçin İdeal Kişiyi Arkadaşınız Bulabilir mi?

"Kanka aslında siz çok yakışırsınız."

YAZAR: Ülker Zeynep Çolak
Arkadaşlarınızın Sizi Yakıştırdığı Kişiler (1).jpg
Dilara Olgun/Pexels

Annemle mutfaktayız. Ona yakın bekar arkadaşlarımdan birinin "Kızım ben aslında sizin x’le çok iyi olacağınızı düşünüyorum!" diyerek bir arkadaşını benimle yakıştırdığını anlatıyorum. Annem bir yandan elindekilerle uğraşırken “Nasıl ya? Çok iyi olsaydı kendine almaz mıydı?’’ deyip devam ediyor.

Bu cümleyi duyunca hem gülüyorum hem de gözlerim parlıyor.

Annelerimizin döneminde, karşı tarafta aradıkları şey çok daha kolay ifade edilebilirdi ve isteklerin benzer olduğu açıktı. “Makul" bir erkek ve kadın tarifleri vardı. Farklılıklar pek popüler ve cazip değildi. Benzer bir anlayış, benzer bir sorumluluk duygusu ve benzer bir davranış tipinin ideal olduğunu düşünüyorlardı. “Hobilerime önem versin” gibi kriterleri yoktu. Gençliklerini bizimki kadar farklılıkların üst üste fırlatıldığı ve bunun çekici olarak kabul edildiği bir dönemde yaşamadıkları için de uyum, ortak hedefler ve anlayış daha önemliydi.

Bu yüzden anneciğimin arkadaşımın yakıştırması için "ideal" bir erkekse neden kendisi beraber olmuyor ki, diye düşünmesini anlıyorum. Temellere odaklanıyordu. Örneğin, kızı vaktinin çoğunu yazı yazmaya ayırıyor diye annemin benim için “yazı yazmayı seven bir erkek olsun, Türkçesi çok kuvvetli bir erkek olsun” gibi dilekler dilediğini de sanmıyorum. Muhtemelen bu onun için öncelik sıralamasında sonlardadır.

Günümüz için konuşmak gerekirse, annemle yaşadığımız diyaloğa kadar benim kafamda, “hepimiz farklı insanlarla tanışmak istiyoruz ve birbirimizden çok farklı özelliklerimiz var" gibi bir kalıp vardı. O yüzden hepimizin ilişkileri birbirinden çok farklı, herkesin aradığı başka bir ilişki dinamiği var gibi geliyordu. Annemin lafıyla gözümü parlatan şey aslında şu sorunun aklıma gelmesi: Düşündüğümüz kadar farklı olmayabilir miyiz? Sonuçta biz de gerek sosyal medyada gerek dost meclisinde kendi kuşağımızın “idealini” inşa etmiyor muyuz?

Yirmili yaşlarındaki, flört eden, ilişki yaşayan arkadaşlarınızla oturduğunuz bir masada herkesin neredeyse aynı davranış tiplerini görmek istediğini fark ediyorsunuzdur.. Bir de üzerine sosyal medyada, kuşağımızın dinamiklerine uygun servis edilen çokca Tiktok menşeli ilişki akımı da var. Husband material, golden retriever boyfriend, eril enerji gibi konular da yazıyı yazarken aklıma gelenlerden bazıları.

View post on Instagram
 

Not: Bu yazıyı yazarken pek çok insandan farklı şeyler dinledim. “Arkadaşım sayesinde tanıştım, evlendim, mutluyum.” “Arkadaşım tanışmam için ısrar etti, hayatımın hatasıydı arkadaşımla da konuşmuyorum.”, “Bizi arkadaşlarımız tanıştırdı şimdi onlar bizi ayırmak istiyor.”, “Ben arkadaşımı ondan uzak tutuyordum inatla sevgili oldular, ikisiyle de görüşmeyi kestim.” gibi gibi.

Açıkcası sizin için temelden ayrışan başka bir “ideal” var mı ve onu arkadaşınız sizin için yakalayıp getirebilir mi bilmiyorum. Bunu yapabilen insanlar varsa onları saygıyla selamlıyorum.

ulker zeynep colak
Ülker Zeynep Çolak
Yazar
Yazar