Orada, Burada, Şurada: Kadınlara Akıllarının Nerede Olduğunu Sordum

Hey sen, elindekileri bırak ve düşüncelerine odaklan. En azından kısa bir süreliğine…

YAZAR: Kardelen Buyurgan
kadınların aklı nerede_.jpg
Kolaj: Duru Keskingöz

Bu yazıyı hafta içinin de içi çarşamba gününden yazıyorum. Bugün gittim, birbirinden farklı demografilerden farklı statüye, düşünceye ve dertlere sahip kadınlara iş ve gündelik yaşamda akıllarının nerede olduğunu sordum. Hafta ortası olmasına rağmen birçok kadının aklını kurcalayan konunun iş olmadığını fark ettim. Pek şaşırmadım. Kafadan çıkan baloncukların içlerini dedikodular, flörtler, şarkılar, tatiller, borçlar, çelişkili duygular, düzenli durması gereken salonlar dolduruyor. Benim aklım ise yazmaya başlamadan hemen önce yediğim limonlu kekte ve kadınların birçok konuyu, aynı anda düşünmek durumunda kalmasının zorluğunda.

Kadınların sorumluluklarının oldukça fazla olduğunu hepiniz biliyorsunuz. İş hayatında eşit olmayan çalışma koşulları ve maaş eşitsizlikleri, ev içi işlerinin eşit bölünmemesi, bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa bakım yükü, kendi kişisel bakımları, aile-iş-sosyal çevre dengesini kurma çabası... 

Haliyle aynı anda birçok konuyu düşünüyor, bazılarına kırmızı kart gösteriyor, bazısını kabul edip bağrımıza basıyor, genel olarak ise ölçüp biçiyoruz. “Senin aklın nerede?” sorusuna cevap veremiyor musunuz? İnanın biz de cevaplamaktan kaçınıyoruz. 

İşte, kadınlardan gelen cevaplar:

Salonun kapısını açık bıraktık Joy (köpeği) girip çok dağıtmasa bari. (G. 31, Sosyal Medyacı)

Who Let the Dogs Out şarkısı kafamın içinde dönüyor. (Ö. 31, Videograf)

Sezon bitmeden bir deniz tatili daha yapmak istiyorum ama bir yandan borçlarımı ve tüm kış onları ödemem gerektiğini düşünüyorum. (D. 29, Metin Yazarı)

Şu an aklımda yeni tanıştığım flörtüm ile gelecek kurma planları var. (B. 25, Şehir Plancısı)

"Hayatını güç bela bir yere getiren kadınlar en yakınlarındaki kadınları güçlendirmeye çalışıyor mu, bunu nasıl yapıyor?" sorularında. (K. 27, Veri Analisti)

Az önce birisiyle bir konuşma yaptık onu düşünüyorum. (F. 45, Personel)

Aynı anda kendimi hem nasıl cesur, özgüvenli hem de huzursuz ve depresif hissettiğimi düşünüyorum. Bu ikircikli hal aynı şirketin açtığı iki farklı iş pozisyonu arasında seçim yapmamı dahi zorlaştırıyor. (G. 25, İş arıyor)

Anksiyete dolu bir insan olduğum için bedenim de aklım da gireceğim duruşmada. (S. 26, Avukat)

Evde de çalışırken görüyorum kendimi ama yine de evimde olsam ne tatlı olurdu diye düşünüyorum. (E. 28, Danışman)

Şu an 12 bin kişilik mail listesinde mail gitmeyen adresleri tek tek bulup temizlemeye ve güncellemeye çalışıyorum. Sanırım son halinde listede 4-5 bin kişi kalacak. O sebeple, bize kalan bu karmaşayı çözdüğümüzde yerine gelecek yeni karmaşalara hazır mıyız? (Z. 29, Sivil toplumcu)

İşim inanılmaz yoğun, bir işi halledip hop hemen diğerine geçiyorum ve ekibimdeki erkekler gibi değilim. Ayrıntılara titizlenen, bir şeye odaklanıp onu en orijinal hali ile üretmeye meyleden dişil bir vibe'da titreşiyorum. Tempoyla başa çıkabilmek için arada konser, tiyatro bakıyorum, hop onu programlayıp hemen işe geçiyorum." (E. 33, Danışman)

Sizin aklınız nerede?

kardelenbuyurgan
Kardelen Buyurgan
Yazar
1998 doğumluyum, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yüksek lisansıma devam ediyorum, siyaset alanında çalışıyorum.