Nights of Cosmo

Zeynep Pınar Taşdemir

Mutfakta Dingin Bir Güç

YAZAR: Cosmo Ekibi
Zeynep Pınar Taşdemir.jpg
Fotoğraf: Volkan Demir, Asistan: Fatoş Keskin

Yazar: Tarık Bayazıt

Günün birinde Changa/Müzedechanga’ya davetsiz iş başvurusu amacıyla karşımıza oturduğunda ilk cümlesi - koca bir gülümsemeyle - “Merhaba, ben Pınar Taşdemir, buraya sizinle çalışmaya geldim” olmuştu!  “Al başına sevimli belayı” demiştim!  Onu işe almamak için üç gün direndiğimizi, neredeyse kapının önüne koyduğumuzu hatırlıyorum. Kolunda marka çantası, şık kıyafetleri, ufak tefek ve narin fiziği, henüz bomboş CV’si ile, çılgınca bir tempoda çalışan restoran mutfağında ‘dayanamayacağı’ konusunda tüm yönetim hemfikirdik. Fakat bu hayır cevabını kabul etmeyen, tuttuğunu koparan genç kadın üç gün üst üste, deyimin tam anlamıyla kapıyı aşındırarak, bizleri ikna edip restoranın mutfağına sızmayı başardı. Ancak bu kabul, onun için bedelsiz değildi: Bir sene süreyle hiç ama hiç şikayet etmeden çalışacak, öğrenmek için çabasını ve altı ay içinde de işleyiş/yaratıcılık açısından katma değerini göstereceğini kabullenme şartıyla aramıza katılabilecekti. Kabul etti.

Daha ilk ayda ortaya koyduğu çabayla, uyum, öğrenme hızıyla hepimizi etkileyip, işe alma konusunda direncimizin ne kadar hatalı olduğunu bize gösterdi. Şikayet yasağı biter bitmez de, mutfakta yapılabilecek iyileştirme önerilerini bıkmadan, usanmadan hatta nefes almadan anlattığını da net hatırlıyoruz. Pınar çok çalışkan, doğru bildiklerini uygulama konusunda ısrarcı, duygusal (sevgi pıtırcığı), yaratıcı, yenilik peşinde ısrarla koşan, korkusuz, en deli fikirlere bile açık, istisnai bir şahsiyettir.

Gerçek ve içten doğa sevgisi Pınar’ı tanımlayan ayrı bir yönü.  Bitki ve hayvan sevgisi, şefkati, saygısı lafta değil, özel ve profesyonel hayatında yaptıklarında gözlemlenebilir. Sebzeler, meyveler, yabani otlar, baharatlar onun ve ekibinin elinde, tabaklarında sanki yeniden yaşam buluyor, birbirleriyle sarmaş dolaş, ahenkli bir biçimde sanatsallaşıyor ve şiirselleşiyor.  Cesaretiniz varsa ondan kaz ciğeri pişirmesini istemeyi deneyin!  Biliyoruz, denedik!  İnsana verdiği değeri, tutkusunu, merhametini ise Pınar ve bir avuç arkadaşının sadece 2023 Şubat depremleri sonrası sahada verdiği mücadeleye, insan-üstü çabaya bakarak bile anlamak mümkün. “Özveriyi tekrar tanımladılar ve manalandırdılar” diyebiliriz.  

Pınar, sektörde mucizevi denilebilecek kısa bir sürede mutfağımızı gözü kapalı teslim ettiğimiz özel birisi, şefimiz oldu.  Yıllar içinde onu daha iyi tanıdıkça bu hızlı yükselmenin daha nerelere gidebileceğini tahmin etmek, bizim için eğlenceli bir oyun artık.  Profesyonel ödüller, övgüler geçici ve görecelidir ama - o istedikçe - daha çok ismini duyacağınızdan eminiz.  Ancak Pınar bizim için ‘Doğrucu Davut’ yapısı, yüksek ahlaki değerleri, kadirşinaslığı ve kendiyle dalga geçebilmesiyle, çok ama çok sevilesi genç bir kadın, arkadaşımız, çocuğumuz, aile ferdimiz… 

Mutfakta Dingin Bir Güç

Türkiye’nin Michelin yıldızlı ilk kadın şefi. Pınar Taşdemir, 2018’de Yeniköy’de açtığı sakin restoranı Araka’da, yerel ve mevsimsel malzemenin hakkını sonuna kadar veren, bir yandan köklerine tutunurken bir yandan yaratıcılığın zirvesine tırmanan tabaklar hazırlıyor. Reçeteleri ve atmosferiyle, Türk gastronomi dünyasında çığır açan Changa’nın (Müzedechanga) şefliğini de yapmış olan Taşdemir, karbon ayak izini azaltma konusundaki hassasiyetiyle de öne çıkıyor. Kurduğu bahçede yetiştirdikleri, topraktan masaya konarak Taşdemir’in yemeklerinin lezzet seviyesini iyice yükseltiyor.

disco_C.png
Cosmo Ekibi
Ekip
Cosmo'nun kolektif düşünceleri ve fikirleri burada. Beraber yazdık diyelim :)