Hem Madalya Hem Beğeni Peşinde

Bu atletler sadece olimpiyat sahnesiyle sınırlı kalmıyor!

YAZAR: Bahar Ekinci Akçaoğlu
Hem Madalya Hem Beğeni Peşinde.jpg
Getty Images/Dilara Olgun

Paylaşacak benzersiz fikirleri olan bu olimpik atletlerin başarıları podyumu aşıyor. Saha dışına olan ilgileri ve yaratıcı içerikleriyle sosyal medyayı da kasıp kavuruyorlar. Hem sporcu hem de influencer olmayı tanımlayan 5 sporcu karşınızda!

View post on Instagram
 

Sporu: Rugby
Nereli: ABD
Instagram Takipçi Sayısı: 2 milyon (ABD Rugby takımının 240 bin takipçisinden neredeyse 8,5 kat daha fazla takipçi)

Paris 2024 Maher’in ikinci olimpiyatı. Sosyal medyada keşfedilmesi ise Tokyo 2020’ye uzanıyor. Maher kitlelerin kalbini her gün beslediği meraklarının yanı sıra eğlenceli ve cana yakın tavırlarıyla çaldı.

Paris öncesinde yapılan bir toplantıda gazetecilere, çevrim içi varlığını amaca yönelik bir araç olarak gördüğünü söyledi. Maher’in bu listede zirvede olmasının en büyük nedenlerinden biri, her tip kadın bedenini kucaklayan ve güçlü kadınları destekleyen içerikleri. Oyunlardan önce verdiği “Sporda herkesin bir yeri var” içerikli mesajı oldukça ilham vericiydi.

Bir de zorbalara karşı verdiği savaş var, onu da unutmayalım. Maher’in vücut kitle endeksiyle dalga geçen zorbalara verdiği “Ben olimpiyatlara gidiyorum ve sen gitmiyorsun!” cevabı ise muazzamdı. Maher bugün Paris’te rugby sahasında ter dökmenin yanında Olimpik Köyü’nde ilişki yaşamanın ipuçlarını paylaşıyor.

View post on Instagram
 

Sporu: Kaykay
Nereli: Brezilya
Instagram Takipçi Sayısı: 8,4 milyon

Leal, Tokyo'da ilk kez olimpiyatlara katıldığında henüz 13 yaşındaydı. Gümüş madalyaya, kaykayda olimpiyatlara katılan en genç Brezilyalı olarak uzandı. Bugün 16 yaşındaki Leal iki olimpiyat madalyası ve iki dünya şampiyonluğuna sahip. Evet şimdiden!

Leal spor dünyasını kasıp kavurduğu kadar sosyal medyayı da sarsıyor. Her paylaşımı milyon beğeni alıyor. Leal çoğunlukla, kendini en rahat ve mutlu hissettiği yer olan kaykay pistlerindeki rutinlerini paylaşıyor. Söz konusu paylaşımlarda, özellikle küçük çocukların ona ne kadar hayranlıkla yaklaştığı ve Leal’in birçokları için rol model olduğu çok açık. Leal ayrıca röportajlarında ve içeriklerinde, kız çocuklarına ve genç kızlara örnek olacak mesajlar da veriyor. Genç sporcu şimdiden Nike’ın da gözdesi. Leal adına bu yılın başlarında piyasaya sürülen kaykay ayakkabısı 20 dakika içinde tükendi. Leal tarihteki yerini alırken kaykayın “çok da ciddi bir şey” olmadığını söylüyor. Paris 2024’teki madalyasını aldıktan sonra kocaman bir gülümsemeyle "Kaykay eğlencelidir… Kaykay hafiftir. Yaratıcılıkla doludur," derken bize hayatla ilgili ders de veriyor. Yürü be Rayssa Leal!

View post on Instagram
 

Sporu: Jimnastik
Nereli: ABD
Instagram Takipçi Sayısı: 2,1 milyon

Tarihin en çeşitli ABD Jimnastik Takımı’nın parçası olan Lee, gençlere hem Paris 2024’te hem de sosyal medyada ilham veriyor. Lee, üç kez dünya ve son Olimpiyat genel şampiyonu. Lee’nin hayatı 2019’dan beri sayısız kez alt üst oldu. Önce babası felç geçirdi sonrasında Lee’ye böbrekleriyle ilgili iki farklı hastalık teşhisi kondu. Söz konusu hastalık yüzünden değişen vücut hatlarıyla ilgili olumsuz yorum yapan çevrim içi zorbalara karşı durmak ve girdiği imposter sendromundan kendini çekip çıkartmak için çok savaştı. Biz de zorluklardan olimpiyatlara uzanan hikâyesinde yetenek ve azmin zirvesine tanıklık ettik.

Lee, sosyal medya platformlarını, kendi hikâyesini anlatmanın yanı sıra günlük antrenman rutinlerini ve sıklıkla yaptığı iş birliği içeriklerini paylaşmak için kullanıyor. Yarışma günü makyaj rutinine dair ipuçlarını her yarışma öncesi değiştirdiği tırnakları izliyor.

View post on Instagram
 

Sporu: Futbol
Nereli: İspanya
Instagram Takipçi Sayısı: 1,6 milyon

Küçüklüğünde Camp Nou’da  oynamayı hayal eden ufak bir kız çocuğuydu Bonmati. Futbolcu, bunu kadınların hiç şansının olmadığı bir dönemde hayal etmişti. Kendisi şu anda Liga F şampiyonu, 2023-24 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, 2023 Dünya Kupası şampiyonu ve 2022-23 sezonunda  futbolun en büyük ödülü olarak kabul edilen Ballon d'Or’un da sahibi. Bugünse eksik olan olimpiyat madalyasını istiyor.

Diğer yandan sosyal medyada milyonları peşinden sürüklüyor. Bonmati, hem sahada hem de saha dışında birçok kişi için ilham verici bir figür. Ama ondan sadece futbol hakkında paylaşımlar beklemek haksızlık. Aitana'nın özverisi futbol sahasının çok ötesinde. Sosyal medyadaki gücünü, dünyanın dört bir yanındaki mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanan Bonmati; sosyal adalet ve kadın hakları için mücadele eden, cam tavanı kırmaya çalışan sıra dışı bir kişilik. Kendisi ayrıca BBC’nin en ilham verici ve çığır açan kadınlar listesinde Michele Obama ve Amal Clooney ile yan yana yer alıyor. Daha ne olsun?

View post on Instagram
 

Sporu: Sörf
Nereli: ABD
Instagram Takipçi Sayısı: 564 bin

Moore, beş dünya şampiyonluğu ve Tokyo Olimpiyatları altın madalyası sahibi. Kendisi sörf dünyasında başlı başına bir dev. Ama zirveye giden yol onun için mis kokulu çiçekler yerine engebelerle doluydu.

Moore onu içten içe kemiren bir zihinsel çöküntü yaşadı. Bir tür vücut dismorfisi ve yeme bozukluğuyla mücadele eden Moore "Görünüşümle ilgili çok fazla eleştiri aldım ve benim için gerçekten zor bir zamanlardı.” diyor. Moore, olup bitene başkaldırmak ve mücadelesini paylaşmak için platformlarını kullandı. Bu yalnızca ona rahatlık sağlamakla kalmadı, aynı sorunlarla mücadele eden takipçilerine de teselli oldu.

Moore ayrıca gücünü kadınlara eşit ücret ve fırsat için kullandı. Dalgaların üzerinde daha fazla kadın görmek için çalıştı ve birçok kişiye  ilham oldu. Moore’un 2018'de kurduğu kâr amacı gütmeyen kuruluş Moore Aloha, genç kızlara ve kadınlara sörf odağında destek ve rehberlik sunuyor. Moore, Paris 2024’te Tahiti’deki dalgalarda yarıştıktan sonra hayatının eksenini değiştireceğini ve artık yarışmayacağını açıkladı. Kendi alanında tarih yazarak oyunu değiştiren Moore için dalgalarda yarışmanın sonrası yeni bir meydan okuma olacak. Takipte kalmayı unutmayın!

PHOTO-2024-07-11-18-27-17.jpg
Bahar Ekinci Akçaoğlu
Spor yazarı
Spor yazarı