Guerrilla Girls’e Bir Aşk Mektubu

Sanat dünyasında eşitlik mi? Gerçekler ve bir grup maskeli kadın.
YAZAR:
IMG_0611.jpg
Beste İleri

Sanat tarihine bakınca kadınları çoğunlukla tuvalin içinde, nadiren fırçanın ucunda görürsünüz. Erkek sanatçılar tarafından resmedilmiş, idealleştirilmiş, sıklıkla çıplak ve dramatik. Peki, kadın sanatçılar sanatın kurumsal hafızasında neredeler? Bu soruya 1980’lerden bu yana radikal bir şekilde yanıt veren bir kolektif var: Guerrilla Girls.

İlham Perisi Olmak Yetmez

Feminist aktivizmin en ikonik maskeli figürlerinden Guerrilla Girls, sanat dünyasındaki cinsiyet ve ırk eşitsizliklerini görünür kılmak için ortaya çıktı. Barbara Kruger’ın çarpıcı metin temelli işleri, Jenny Holzer’ın LED aforizmaları gibi, sanat dünyasının ‘Shrek’leri’ Guerrilla Girls de üretimlerin bir “silah” olabileceğini çok iyi biliyordu.

İnternet bizi görünürlükle sınamadan ve ‘call-out’ kültürünün adı konmadan çok önce, Guerrilla Girls endüstrinin algoritmasını hack’lemek için yola çıkmıştı. Müze ve galerilerin kadın sanatçılara yer vermeme konusunda ne kadar “istikrarlı” olduklarını afişlerle ifşa ediyorlardı. Eserlerin %5’inden azı kadın sanatçılara aitken, çıplak kadın figürlerinin %85’in üzerinde olduğuna dikkat çeken “Kadınların Metropolitan Müzesi’ne Girebilmek İçin Çıplak Olması mı Gerek?” gibi işleriyle maalesef retorik olan soruları dünyaya duyurdular. Bu sorular, post-modern teorinin temelini oluşturan büyük tartışmaların da popüler bir yansıması.

Laura Mulvey’in ‘male gaze’ (eril bakış) kavramı, Linda Nochlin’in "Neden Büyük Kadın Sanatçılar Yok?" makalesi… Hepsi, sanatın yalnızca estetik bir üretim değil, ideolojik bir alan olduğunu gösteren yapıbozumcu çalışmalar. Onlar için mesele sadece temsil eksikliği değildi, meritokrasiydi. Pozitif ayrımcılık da talep etmiyorlardı. Ancak ironik şekilde ilerleyen yıllarda, eleştirdikleri kurumlar tarafından işleri sergilenmiş, içeriden müdahale olanağı bulmuşlardı.

Modern sanat seçkilerindeki sanatçıların %4'ten azı kadın ama çıplaklığın %76'ı kadınlara ait.

Guerilla Girls’ün İşi Bitmedi

2025’e gelelim:

Evet, müzeler çeşitlilik ve kapsayıcılık danışmanları tuttu. Büyük ihtimalle Art Basel’deki bir adam, “kesişimsellik” kelimesini kendinden emin bir şekilde söyledi ama dürüst olalım: Guerrilla Girls’ün işi henüz bitmedi. Kırk yıl sonra, hâlâ aynı soruyla karşı karşıyayız: Gelecek gerçekten geldi mi, yoksa hâlâ yükleniyor mu?

Artsy’nin ‘2024 Kadın Sanatçılar Pazar Raporu’ gösteriyor ki 2022 yılında bile kadın sanatçıların eserleri, müzayede pazarının yalnızca %9’unu oluşturuyor. Yani bugün hâlâ sanat dünyasında kadın+ olmak, eril hâkimiyetin içinde alan kaplamak, baskın anlatıyı değiştirmek ve sistemi gerçekle yüzleşmeye zorlamak üzerine bir mücadele.

Kim bu Guerilla Girls?

Sanat dünyasındaki erkek egemen yapıya başkaldıran, feminist ve anonim bir aktivist kolektifi. 1985’ten beri maskeleriyle müzeleri, galerileri ve sanat dünyasındaki eşitsizlikleri ifşa ediyorlar. Kimlikleri yok, ama mesajları net: Sanatta da, hayatta da kadınlar daha fazla yer kaplamalı!

beste-ileri-2.jpg
Beste İleri
Sanatçı ve Tasarımcı
Beste İleri, psikoloji, tasarım ve görsel sanat alanlarında eğitim almış multidisipliner bir sanatçı ve tasarımcıdır. Kavramsal sanat odağında üretim hayatına başlayan sanatçı son zamanlarda sanal gerçeklik, yapay zeka, veri odaklı sanat ve yeni medya sanatı alanlarında çalışmaktadır. Yoğunlukla cyborg, post-hümanizm, dijital kimlik gibi konulara odaklanan sanatçının post-internet estetiğinde kaotik ve kurgusal sahneler yarattığı işlerinin yanı sıra kent ve antroposen üzerine araştırmalarının çıktıları arşivsel eserleri bulunmaktadır. Sanat üretimiyle bağlantılı olarak küratörlük, UX/UI, etkileşimli teknolojiler danışmanlığı, konsept ve grafik tasarımla uğraşmaktadır. Sanatsal üretimlerinin omurgasını oluştururken çeşitli araştırma ve uygulama pratiklerinden ağlar örerek çalışan sanatçı, spekülatif kurgu, şiir ve diğer editoryel işleriyle metin odaklı çalışmalar da sürdürmektedir. İleri, son olarak İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde Sentimap İstanbul adlı eseriyle sergilenmiş ve Dijital Sanat Alanında Genç Üretimler ödülünü kazanmıştır. Son dönemdeki işbirlikleri arasında İstanbul Tasarım Müzesi ile sanatçı ortaklığı ve na+CTRL ile Chills and Quills sanat kolektiflerinin kurucu üyeliği bulunmaktadır.
Devamını okumak için tıklayın
Haftalık