Bugün Sıfırdan Öğreniyoruz: Nara Aziza Smith

Aklımıza gelebilecek her şeyi sıfırdan yapmaya hazır mıyız?

YAZAR: Zeynep Kerpişçi
nara-smith-kimdir
Getty Images/Duru Keskingöz

En şık elbiselerimiz, en keskin yemek bıçaklarımız ve fırınımız hazırsa Nara Aziza Smith kimdir ve neden şu an herkes onu konuşuyor, hep birlikte inceleyelim.

Nara Aziza Smith, 22 yaşında Güney Afrikalı-Alman bir model. 19 yaşındayken bir zamanlar hepimizin gençlik crush’ı olan Lucky Blue Smith ile evlendi ve şu anda 3 çocukları var. Sosyal medya hesaplarında paylaştığı sıfırdan yemek yapma videoları ile birçok eleştiriye maruz kalan Nara, son aylarda verdiği röportajlarla kendisi, aile hayatı ve mensup olduğu dini hakkında daha çok bilgi edinmemizi sağladı. Realiteden uzak olduğunu söyleyen yorumlara karşı, kendi gerçeğinin bu olduğunu savunuyor.

View post on Instagram
 

Kimilerine göre trad wife (traditional wife) yani geleneksel eş konseptine özendirdiği ya da bunu romantize ederek meşrulaştırmaya çalıştığı iddia edilse de işin gerçeğinin öyle olmadığını anlatıyor. 18 yaşına kadar Almanya'nın Frankfurt şehrinde yaşayan Nara, 14 yaşında keşfedilerek modellik kariyerine adım atıyor. Smoothie dükkanı olmak üzere birçok işte çalışan Nara, 18 yaşında Kaliforniya’ya taşınarak kariyerini Amerika’da devam ettiriyor. Bir markanın defilesinde modellik yaparken, kendi gibi model olan eşi Lucky Blue ile tanışıyor. 6 ay sevgili olduktan sonra evlenip çocuk sahibi oluyorlar. Her zaman genç anne olmak istediğini söyleyen Nara, babasının erken ebeveyn olmadığı için yaşadığı pişmanlığı yaşamak istemediğini de belirtiyor. Çocuklarının isimleri bile sosyal medyada tartışma konusu oluyor: Rumble Honey, Slim Easy ve Whimsy Lou.

Bir yılı aşkın süredir hayatını sosyal medyada paylaşan Nara, ilk sıfırdan yaptığı yemeğin reçelli ekmek olduğunu söylese de onu esas popüler yapan videosu, çocukları istediği için sıfırdan yaptığı mısır gevreği videosu. Paylaştığı andan itibaren çok konuşulan sıfırdan yapma videoları sadece yemeklerle sınırlı kalmıyor. Nara deodorant, kola, diş macunu, sakız, güneş kremi gibi ürünleri de kendisi yapıyor. Bu videolara genellikle arka fonda çalan klasik müzik eşlik ediyor. Videolar üç dakikadan nadiren uzun ve Nara tarafından ASMR monotonluğunda seslendiriliyor. Art arda izlendiği zaman sakinleştirici bir etkisi olan videoların her biri en az 20 milyon izlenmeye sahip. Her videoda şık kıyafetler giyen Nara’nın Prada hırka, Chanel tweed takım, Miu Miu elbise gibi lüks moda ürünlerle mutfağa girdiğine şahit olduk. Stylingini de kendi yaptığının altını çiziyor.

View post on X

Videoları eleştiri yağmuruna tutuluyor ve anti feminist olmakla suçlanıyor. Kadınların toplumdaki konumunu yanlış yansıttığını söyleyen birçok insan onu geleneksel eş konumuna koyuyor. Geleneksel eş; 2022 yılında yaygınlaşan, 1950'ler tarzı cinsiyet rollerine (yemek pişirme, temizlik yapma, çocuk yetiştirme ve erkeğine hizmet etme; tüm bunları yüzünde bir gülümseme ve kusursuz makyajla yapma) bağlılığı olan kadınlar için sosyal medyada popüler olan bir konsept olarak hayatımıza girdi. Yakın bir zamanda verdiği bir röportajda böyle olmadığını anlatan Nara, her videosuna bunları bir beklentiyi karşılamak için yapmadığını, onun sevgi dilinin yemek yapmak olduğunu söyleyerek başlıyor. Aynı zamanda eşinin ve kendisinin Mormon olmaları da geleneksel eş eleştirilerini arttırıyor. Kendisinden bahsettiği bir videoda ise hala öğrenme sürecinde olduğunu, kendisinin ve eşinin dini pratik etme konusunda kuralları takip etmediklerini söylüyor. Bunun uzun bir yol olduğunu paylaşan Nara, kendisine yarattığı bu alanın yanlış algılanmasından rahatsız olduğunu belirtiyor.

Klasik Mormon hayatı yaşamayan Nara, sıfırdan yemek ya da başka şeyler yapmasının arkasındaki motivasyonun aslında çok uzun zamandır yaşadığı ağır egzama ve otoimmün hastalığı olduğunu belirtiyor. Nara gibi ben de egzamadan uzun yıllardır muzdaribim. Nara’nın perspektifinden bakacak olursak, benim de dishidroz tedavisi için yediklerime dikkat etmem ve nikel diyeti uygulamam gerekiyor. Onun yediklerine bu kadar önem vermesini birçok insan da benim gibi empati kurarak anlayabilir. Sindirim sistemimiz vücudumuzdaki ikinci beyindir, ne yediğimiz ve içtiğimiz bizi temsil eder. Bu motivasyonla vücuduna işlenmiş gıda sokmayan Nara, sağlığı açısından aldığı bu karar ile aslında birçok insanı da bilinçlendirmeye çalışıyor.

“Yaptığım tek şey hayatımı insanlarla paylaşmak ve kendim olmak.”

Milyonlarca izlenen videoları sayesinde iş birlikleri yaparak kendini bir marka haline getiren Nara’yı diğer influencer’lardan ayıran en önemli özelliği, kendine has tarzıyla eşsiz ve doğal videolar paylaşması. Avangard kıyafetler giyerek yemek yapması, bu videoları ironik hale getirerek insanlarda merak hissi uyandırıyor. Nara’nın videolarının kendi gerçeğimize yakın ya da uzak olmasından bağımsız olarak, kendisini adadığı bu hayat stili her şeyden önce onun kendi kararı. Kendine yarattığı alandan ve insanlarla kurduğu iletişimden anlayabileceğimiz üzere, Nara aslında sadece kendi hayatını kendi istediği gibi yaşarken paylaşım yapmayı seven biri. İsterse, çok şık bir kıyafet giyiyor ve bütün gün sıfırdan yemek yapıyor, isterse dışarıdan yemek sipariş veriyor. Nasıl isterse öyle yaşıyor ve bunu kendi bildiği gibi yapıyor. Kendisinin de dediği gibi, “She’s just a girl”.

zeynepkerpisci
Zeynep Kerpişçi
Moda Yazarı
Yaratıcı burs yarışmasını kazanan ilk Türk olarak, 2018 yılında moda eğitimi için ilk adımı atarak Milano'ya taşındım. 2021 yılında Milano'daki Istituto Europe di Design Üniversitesi Fashion Styling bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul’da freelance moda editörü olarak çeşitli yayınlarla çalıştım. Pekçok farklı marka ve isimle projelerde yer aldım. Şu anda freelance editörlüğe devam ederken bir yandan da Londra’da Istituto Marangoni'de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum.
Devamını okumak için tıklayın