Ters Yüz 2: İçimizdeki O Endişeli Sevimli Yaratıkla Barışalım!

Ergen bir kız çocuğunun duygularıyla mücadelesini anlatan Ters Yüz 2’nin yıldız karakteri Kaygı oldu…

YAZAR: Melis Karaca
Ters Yüz karakterleri
Dilara Olgun | Disney Press Kit

Başrolünde duyguların olduğu Ters Yüz’ün ikinci filmi haziran ayında vizyona girdi. Hem çocuklar hem yetişkinler için harika bir animasyon deneyimi sunan Ters Yüz 2’de bu sefer ana karakterimiz Riley’nin ergenliğe girişini izledik.

Watch on YouTube

İlk filmde 11 yaşındaki Riley’nin ana duyguları olan Neşe, Korku, Üzüntü, Öfke ve Tiksinti’ye yeni filmde herkesi heyecanlandıran yeni duygular eklendi. Bıkkınlık, Gıpta, Utanç ve duyguların kraliçesi Kaygı.

Bakışlarıyla adının hakkını veren, tepeden palmiye gibi açılan at kuyruklu turuncu karakterimiz Kaygı, ergenliğe giren genç kız Riley’nin hiçbir adımında hata yapmaması için en kötü senaryoları onun adına düşünüyor. Riley’nin yeni okulunda uyum sağlaması için olabilecek bütün kötü durumları onun yerine değerlendiren Kaygı, bütün bunları can sıkma pahasına Riley’nin iyiliği için yapıyor.

Ters Yüz 2’de Kaygı karakteri duyurulduğu andan beri herkes kendinden bir şeyler bulabileceğini tahmin etti. Çünkü bu endişeli gözlerle bakan sevimli karakteri tanıyoruz. Bazen tam da Riley’nin ergenliğe girdiği yaşlarda sonsuz iyiliğimizi isteyen, hatalar yapıp üzülmemizi istemeyen ebeveynimiz, bazen tam da bu filmde olduğu gibi içimizdeki o ses olarak tanıyoruz. Kaygı, hiçbir kötü niyeti olmadan içimizi karartmayı, çoğu zaman hayatın keyif alınabilecek zamanlarında anda kalmayı engellemeyi başarıyor. Bazen eğitim hayatında, bazen tıkırında giden iş hayatında, bazen sorunsuz ilerleyen ilişkide kendine hâkim olamıyor ve “Ya işler sarpa sararsa?” diye soruyor.  Tekrar edelim, “niyeti kötü değil.” İşler ters gittiğinde hazırlıklı olalım diye yapıyor.

Watch on YouTube

Şimdi gelelim Kaygı’yı gördüğümüzde neden bu kadar heyecanlandığımıza. İçimizdeki o turuncu karakterle mücadele ederken yalnız olmadığımızı bilmek, bu tatlı bela hissin dünyanın dört bir yanında, her yaştan insanın içini kemirdiğini görmek rahatlatıcı.

Ters Yüz’ün iki filmdir verdiği mesajı da hatırlatalım. Bütün duygularımız bizim bebeklerimiz! Ama muhtemelen iç huzur için hiçbirinin benliğimizi tek başına ele geçirmesine de izin vermemeliyiz.

melis karaca
Melis Karaca
Cosmopolitan Konular Editörü
Elif Melis Karaca gazetecilik kariyerine T24’te dış haberler editörü olarak başladı. T24’teki tecrübelerinin ardından Columbia Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu’nda yüksek lisansını tamamladı. Gündemi her yönüyle yakından takip etmeyi, dünyadaki her gelişmeye insan hikâyeleri gözüyle bakmayı seviyor.
Devamını okumak için tıklayın